18.03.2013.      

Autor i foto: Majda Gregorović

 

Paraski: "Poor man's heli"

Jeste li se ikad ulovili kako promatrate nedirnute snježne vrhunce i razmišljali kako doći do gore?

Postoji više načina. Iako svi najradije maštamo o heliskiingu/boardingu, financijski to rijetki mogu izvesti. Drugi način je penjati se, Svejedno radi li se o planinarenju ili turnom skijanju, uspon zahtjeva izrazito mnogo energije, te se užitak spusta može umanjiti zbog umora.

Sljedeći način je pomoću paraglidera ili kako su ga nazvali u priloženom video uratku Poor man's heli (helikopter za siromahe).

Predivan sport koji, naravno, ne dolazi bez opasnosti, stoga ovakve poduhvate nije pametno probavati bez odgovarajućeg školovanja i velikog iskustva. Često se po skijalištima vide tandem paraglideri koji nude usluge turistima. Za tandem vožnju kojom upravlja profesionalac ne trebate oklijevati, jer to je najbolja vožnja u lunaparku.

U mjesecu siječnju na francuskom skijalištu Orcieres imali smo priliku "provozati" se tandem paragliderom. Iako je let kratko trajao bilo je to predivno, ludo i nezaboravno iskustvo. Za vrijeme leta pilot Gilles ispričao je nekoliko stvari o sebi i o paraglidingu. Objasnio je da je zimi moguće jedino spuštanje, jer nema toplinskih stupova i struja koje paraglider podižu u visinu. Ali dolaskom proljeća i osobito ljeti, kada su doline tople, a vrhunci hladni, usponi do bijelih vrhova su mogući. Također, ispričao nam je da je dosta letio i po lijepoj našoj osobito iznad Krka, ali ipak najdojmljivija je priča ona o letu iz Orcieresa, te spustu nakon 7 sati leta na vrh Mont Blanca (cca 140 km udaljenosti zračnom linijom).

-.-Majda Gregorović-.-

Na početku, prije polijetanja, možda ćete osjetiti nelagodu, strah ili nervozu, ali čim paraglider poleti sve će nestati (osim ako se stvarno jako bojite visina, u tom slučaju niti ne pokušavajte ovako nešto). Osjetit ćete samo mir, spokoj, potpunu tišinu i blago strujanje zraka, jer se paraglider kreće, bar se tako čini, dosta sporo. I definitivno ćete imati najbolji pogled na cijelom skijalištu. Pilot će vam vjerojatno pokazati i kakav je osjećaj kad se koči u zraku, zaokreće i slično. Sve to prolazi bez problema, jedino ako imate malo slabiji želudac unaprijed zamolite pilota da ne izvodi brzo spiralno poniranje, da ne izgubite ručak.

-.-Majda Gregorović-.-

Speedskiing?! Iako je Gilles bio voljan svojim tandemom (inače, krilo za speedskiing je puno manje) izvesti demonstraciju speedskiinga sa klijentima na skijama, nažalost sa snowboardom pod nogama to nije bilo moguće. Možda nekom drugom prilikom, kad će skije biti pri ruci.

-.-Majda Gregorović-.- 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 18. ožujka 2013.   21:31h

    Član od:
    16.12.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, Čakovec

    svršaval sam samo gledajući...
    kaj bi tek bilo da doživim to...
  • Objavljeno: 18. ožujka 2013.   16:32h

    Član od:
    07.12.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Velika Gorica

    He,he...pa ti vozi board !!!
  • Objavljeno: 18. ožujka 2013.   15:01h

    Član od:
    13.01.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Total respect, no nažalost nije za mene...

Prikazano 3 od 3 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 151747
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr