07.12.2011.      

Autor: Goran Razić 

Snijeg u Austriji dobra najava otvaranja

Snijeg je zabijelio Austriju, barem većinu skijališta. Takav scenarij razveselio je sve, no još uvijek je riječ više o 'kozmetici', čisto da sakrije tužnu situaciju koja vlada u posljednje vrijeme. Nadamo se da će oborine potrajati.

Snijeg konačno pada. Bijeli se Koruška, Štajerska, Salzburg, Tirol, a opasno se "zatvorilo" i u Istočnom Tirolu. Količina snijega na austrijskim skijalištima rijetko gdje prelazi 50 cm. Da budemo precizniji, rijetko gdje prelazi i 20 cm. No stanje bi se uskoro trebalo popraviti. Austrijancima je dosta čekanja, skijališta kreću!

» Nekoliko webcamova austrijskih skijališta

Koruška skijališta, iako u velikim mukama, u niskom su startu. Tako recimo Gerlitzen radi 'već' od 01.12., no u smanjenom kapacitetu (tri sjedežnice i jedna gondola). Bad Kleinkirchheim još uvijek ne planira otvaranje, baš kao niti Innerkrems (naslovna fotografija), no zato je Nassfeld nakon prolongiranog otvaranja 03.12. obećao kako će sutra 08.12. otvoriti svoje staze i to s ni manje ni više nego 10 cm prirodnog snijega. 

-.--.-

U problemima sa snijegom je i Goldeck, koji će otvoriti staze tek 17.12., na isti dan kad je otvorenje Ankogela. Možda najbolji dokaz slabe zime je Heiligenblut, koji je svega na 30 cm snijega i otvorene četiri žičare (otvoren samo gornji dio skijališta). 

Od manjih koruških skijališta otvorenje ovaj vikend planira Klippitz, ali samo s nekoliko staza, dok Koralpe također kreću već u petak, no svakodnevni rad najavljuju tek od 17.12. Ovaj vikend će u rad i još jedno pogranično skijalište između Koruške i Štajerske, riječ je o Weinebeneu, dok se u susjednoj Štajerskoj već 03.12. otvorio Lachtal. Većina štajerskih skijališta se otvara ili ovaj vikend ili 17.12.

U Salzburgu je situacija ipak malo bolja, no nikako ne i bajna. Gotovo mjesec dana je u radu Turracher Höhe, koji ovog vikenda konačno proširuje broj otvorenih staza. Prema posljednjim informacijama otvara se dodatnih nekoliko staza i sjedežnica Kornockbahn. Planai ponad Schladminga je također u radu već dosta dugo, točnije, moglo se skijati još 23.10. Susjedni Hauser Kaibling otvara se u četvrtak 08.12. No navedena skijališta su više iznimka, a ne pravilo.

-.--.-

Katschberg je u radu još od 26.11., no taj podatak izgleda lijepo samo na papiru, budući da su u radu samo dvije staze. Obertauern je po prvi puta morao otkazati otvaranje predviđeno za zadnji vikend 11. mjeseca i otvorit će se sutra 08.12. sa šest žičara i trenutnih 45 cm snijega. 

U Salzburgu još valja izdvojiti Reiteralm, u kojem je od 02.12. dostupno pet žičara, dok Bad Gastein još uvijek ne otvara staze. U Gastein dolini otvaranje planiraju tek 15.12., a najbolji dokaz loše situacije je vrlo kasno otvaranje 2.700 metara visokog Sportgasteina, koji će staze pustiti u rad tek 17.12.

Mega popularni Ski Amade tako od ovog vikenda nudi svega 10% otvorenih kapaciteta, a prosječna količina visina snijega u trenutku pisanja ovog članka iznosi 20-ak cm. Tek ponegdje je podatak ide preko 50 cm. 

-.--.-

U sklopu Salzburger Sportwelta u radu je Wagrain i to još od 28.11., dok se velika većina skijališta otvara za vikend 10.12. ili pak 17.12. Među otvorenjima moramo spomenuti i Flachau, koji će svoje staze pokrenuti tik samo 10-ak dana uoči utrke Svjetskog kupa. U Flachauu je trenutno 30 cm snijega, a svoje otvaranje u navedenom okrugu prolongirali su jedino Filzmoos i Goldegg

U nama bližem istočnom Tirolu otvaranje 08.12. najavljuju Grossglockner ski resort koji čine Matrei i Kals (15 cm snijega i 3 žičare, nap.a.), Sillian i Kitzbühel. 17.12. otvara se i St. Jakob im Defereggental, dok Lienz još uvijek nema podatka o otvaranju svojih okolnih skijališta. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 228595
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr