04.01.2012.      

Autor: Goran Vukelić 

Snježni val u Alpama pred hrvatski ski tjedan

Sljedeći bi tjedan na alpskim skijalištima trebao biti u znaku stabilnog vremena i bogat novonapadalim snijegom.

Vremenski poremećaj koji je u Hrvatskoj posljednjih nekoliko dana donio pretežno kišne padaline u alpskom je području osigurao zamjetnu količinu svježeg snijega. Nassfeld je, primjerice, dobio više od 40 cm novonapadalog snijega, a očekuje se još padalina.

Izdašnije snježne padaline se očekuju u skijalištima koncentriranim u sjevernom dijelu Alpa, pa bi tako na Kronplatzu trebalo do vikenda pasti oko 35 cm snijega, dok će na južnije postavljenoj Civetti novog snijega biti upola manje. Svejedno, ovo su dobre vijesti za sve skijaše iz Hrvatske koji će u u subotu tradicionalno "potegnuti" put europskih skijališta. Očekuje se smirivanje vremena tako da bi užitak na zimskom odmoru trebao biti potpun.

U Italiji je od popularnih skijališta već spomenuti Kronplatz u stopostotnom pogonu, Alta Badia ima otvorenih 110 km staza od ukupnih 130 km, Civetta 50 od 80 km, a Val di Fassa 109 od 133 km. U Madonni di Campiglio je posljednjih dana palo 30-ak cm svježeg snijega, a otvorene su tri četvrtine staza, baš kao i u susjednoj Folgaridi-Marillevi.

U Austriji su u Nassfeldu otvorene sve staze, a tradicionalno dobro stanje po pitanju snijega u kompleksu Ski Amadé. Tako su u području skijališta Flachau otvorene praktički sve staze, a snijega ima preko 130 cm. Slično je i u Schladmingu gdje je debljina snježnog pokrivača mjerena na Dachsteinu preko 2,5 m. Bad Kleinkirchheim narednog vikenda dočekuje dvije utrke Svjetskog kupa za skijašice s također odličnim uvjetima na stazama.

U Sloveniji nešto snijega se očekuje u Kranjskoj Gori (oko 8 cm), dok preostala skijališta nisu te sreće. No, na većini skijališta je debljina snijega oko 40 cm što je dovoljno za ugodno skijanje. S druge strane, tko kreće sve do Francuske na skijanje, uživat će u prosječnih pola metra novog snijega koji se nadovezao na već obilne padaline sredinom prosinca, a od vikenda je prognozirano i lijepo vrijeme.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 238990
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr