17.12.2016.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Štuhec ispred svih; Jansrud i Franz slavili u muškom dijelu

Prvi dio skijaškog vikenda ponudio je nove sjajne utrke. Ilka Štuhec potvrdila je svoju dominaciju pobjedama u alpskoj kombinaciji i spustu. U muškom dijelu natjecanja Jansrud je pobijedio u superveleslalomu, dok je u spustu bio najbolji Franz.

Novi skijaški vikend započeo je iznimno uzbudljivo. Ženski dio natjecanja održan je u Val d' Isereu, dok je muški dio skijaške karavane svoje utrke odskijao u talijanskoj Val Gardeni na iznimno zahtjevnoj, ali nadasve zanimljivoj i dinamičnoj stazi Saslong. 

U petak je Val d' Isere svjedočio utrci alpske kombinacije. U prvom dijelu natjecanja na rasporedu je bio spust, dok se u drugom dijelu, kako to već karakteristično biva, skijao slalom. Senzacionalna pobjednica navedene utrke je, posebno ove sezone izvanredna, Slovenka Ilka Štuhec.  Ilka je po skijaškom profilu skijašica brzih disciplina, ali je u ovoj utrci sjajno odskijala slalomski dio, što joj je na kraju i donijelo pobjedu. Postigla je ukupno vrijeme od 2:40.33 i time trijumfirala nad ostalim djevojkama.

Drugu poziciju u utrci alpske kombinacije, također senzacionalno, zauzela je švicarska reprezentativka Michelle Gisin, mlađa sestra olimpijske pobjednice Dominique Gisin, sa zaostatkom od 0.12 sekundi za Štuhec. To joj je prvo postolje u karijeri. Inače, Michelle je po vokaciji slalomašica, tako da je ovaj uspjeh još izraženiji. Ipak je u alpskim kombinacijama spust dosta duži od slaloma.

Treće najbolje vrijeme ostvarila je izuzetna talijanska skijašica Sofia Goggia i pritom zaostala 0.16 sekundi za pobjednicom. Sofia je potpuno iznenađenje i osvježenje ovogodišnjeg Svjetskog skijaškog kupa. Ovo je bilo već šesto ovosezonsko postolje za mladu talijansku reprezentativku. Osvajanjem postolja u navedenoj utrci samo je potvrdila kako je odličan kombinatorac, nakon što je već ranije ove skijaške sezone bila na postolju brzih i tehničkih disciplina. Rijetke su skijašice koje se time mogu pohvaliti.

Iz same utrke valja istaknuti kako je nakon prvog dijela natjecanja u vodstvu bila američka skijašica Laurenne Ross, no loša izvedba slalomskog dijela osigurala joj je tek deseto mjesto. Aktualna pobjednica Svjetskog skijaškog kupa, Lara Gut, nije uspjela završiti utrku. Čini se kako je slalom bio nerješiva enigma za nju. Isto se ispostavilo i za subotnji spust. Hrvatska nije imala predstavnica u navedenoj utrci.

Subotnji dio natjecanja donio nam je nova uzbuđenja, ali i skoro isti epilog. Iako je u kombinacijskoj utrci spusta završila tek na trećoj poziciji, sjajna Slovenka Ilka Štuhec u subotu je, ne tako idealnom spustaškom vožnjom, potvrdila svoju sjajnu formu te s vremenom od 1:46.14 ostvarila svoju novu pobjedu.

Druga pozicija pripala je austrijskoj reprezentativki Corneliji Hutter. Iako je u toku vožnje napravila jednu veliku pogrešku, na kraju se ispostavilo kako je to ipak dovoljno za postolje. Za pobjednicom je zaostala 0.28 sekundi.

Sjajna Talijanka Sofia Goggia i u subotnjoj utrci je doskijala do treće pozicije. Iako je tehnički odskijala najbolju vožnju, zaostala je za pobjednicom 0.32 sekunde. Sofia je odskijala puno bolje donji, tehnički zahtjevniji dio staze, dok je u gornjem dijelu bila nešto sporija. Ovom trećom pozicijom svakako je potvrdila kontinuitet sjajnih rezultata.

Utrke na čuvenoj stazi Saslong Val Gardene donijele su mnoga uzbuđenja. Prije svega posebno treba pohvaliti organizatore utrke koji su napravili fantastičan posao. Saslong je oba dana bila u izvanrednom stanju, dok je van staze bilo moguće vidjeti snijeg samo u tragovima.

U petak je na rasporedu bio superveleslalom, dok je subota bila rezervirana za spust. Najbolje vrijeme utrke superveleslaloma bilo je 1:31.93, a ostvario ga je tko drugi, nego fantastična norveška kamikaza Kjetil Jansrud. Ovako dominantnu vožnju po izuzetno zahtjevnoj stazi bilo je teško i zamisliti, no Kjetil je pokazao sve svoje kvalitete što mu je očekivano donijelo novu pobjedu. U svim utrkama brzih disciplina ove sezone Kjetil je došao do pobjede što ga jasno odvodi u poziciju borbe za veliki Kristalni globus.

Drugo mjesto u superveleslalomskoj utrci osvojio je još jedan Norvežanin. Riječ je o prošlosezonskom osvajaču malog Kristalnog globusa ove discipline, Alexanderu Kilde Aamodtu. Kilde je za svojim sunarodnjakom zaostao malenih 0.06 sekundi.

Na trećoj se poziciji našao, pomalo nedorečeni, kanadski reprezentativac Eric Guay. Za Kjetilom je zaostao 0.13 sekundi. Ericu definitivno odgovara Saslong jer ovo mu nije prvi podij, a vjerojatno ni zadnji, ostvaren na toj stazi. Prije dvije godine okusio je slast pobjede na Saslongu. Samo za razliku od ove utrke, tada je bila riječ o utrci spusta.

Subotnja utrka spusta opravdala je sva očekivanja. Toliko neizvjesnoj i dinamičnoj utrci spusta nismo već dugo imali prilike svjedočiti. U moru sjajnih spustaša, svojih pet minuta slave dočekao je pritajeni austrijski reprezentativac Max Franz. Kad su već svi mislili da je utrka gotova i kako je Aksel Lund Svindal stigao do svoje nove pobjede, Max je odskijao sjajnu vožnju i s vremenom od 1:56.60 ostvario svoju prvu pobjedu u karijeri.

Kako je već istaknuto, drugoplasirani u subotnjem spustu je bio Norvežanin Aksel Lund Svindal. Nakon odustajanja u superveleslalomu Val Gardene, ovo je definitivno sjajan rezultat za njega. Pobjeda mu je izmakla za izuzetno male 0.04 sekunde. Do treće pozicije je doskijao američki spustaš Steven Nyman sa zaostatkom od 0.41 sekundom za pobjednikom.  

Prvi dio utrka ove predbožićne serije je za nama. Već sutra su na rasporedu nove utrke. Muški dio skijaške karavane seli u susjednu Alta Badiju gdje ih iščekuju utrke veleslaloma i paralelnog veleslaloma. Ženski dio skijaške karavane još sutra ostaje u Val d' Isereu kada je na rasporedu utrka superveleslaloma, a zatim seli u francuski Courchevel gdje ih u utorak očekuje utrka veleslaloma. Gust predbožićni program završava 22.12. muškom utrkom slaloma u Madonni di Campiglio.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 20. prosinca 2016.   21:06h

    Član od:
    24.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, rijeka

    ...je, a zaboravio si reci da ce biti i manje prepoznatljivih kockica, odnosno rashodovanih ili laznih croteam obleka po skijalistu......

    euforija je splasnula, neka...to mi odgovara.
    a normalnom svijetu nitko ne brani da se bavi hobijem koji mu odgovara i koji si moze priustiti, recimo skijanjem...

    zagreb ce uvijek dati par tisuca skijasa rekreativaca, imaju sljeme, kakvu takvu klimu i infrastrukturu da mogu osigurati 30tak dana skijanja, to je dovoljno za bazu, ostalo van..

    mi u rijeci i istri na zalost, moramo 2h minimalno potegnuti negdje, steta da nema nista od platka, pa tako nemam bazno "za svaki dan" skijaliste...to ce sigurno negativno utjecati na broj skijasa iz regije, to i sto je to skup hobi....tako da se bojim da ce nestati skijaska tradicijia u rijeci i okolici

    ako ne vjerujete, pogledajte malo mladje od 20g oko sebe...ja ne vidim puno skijasa, a onda slijedece "koljeno"...gotovo.

    [Editirano] 20. prosinca 2016. u 21:08h
  • Objavljeno: 18. prosinca 2016.   12:21h

    Član od:
    10.12.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, Istra

    Je, svaka joj čast, i baš mi je drago!
    Filip mislim da može u top 10 ali si mora posložit malo glavu.
    Ali imamo mi i Idu Štimac, makar ne mora značiti da će se snaći u WC, ali držimo fige
  • Objavljeno: 17. prosinca 2016.   20:04h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Krajnje je vrijeme komentirati fantastičnu Ilku Štuhec. Cura je najveći bljesak u skijanju nakon, naravno, Janice. I tako lagano dolazimo na realnost i prizemljujemo se u skijaškom svijetu. Neće više biti kur... Pardon, bahaćenja po skijalištima, parkinzima, afterima, dućanima itd., kao što je bilo. Možemo biti presretni sa Zubo(to)m, dečko je odličan. I to nam je puno. Ostaje nam slavna prošlost Kostelićevih. Super, ni tome se nitko nije nadao niti po tradiciji zaslužujemo tako nešto monumetalno. A Slovenci... A ništa, oni će nastaviti biti što jesu - velika skijaška nacija.

Prikazano 3 od 3 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 132649
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr