04.01.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić

Photo: Skijanje.hr (Sport-IT)

 

Zagreb doživio spektakularnu utrku u samom centru

U samom centru Zagreba proslavljena je 50. obljetnica postojanja FIS Svjetskog skijaškog kupa. Tom je prigodom održana revijalna utrka legendi.

Večeras u samom centru Zagreba bilo je moguće doživjeti pravi spektakl. Povodom 50 godina od osnivanja FIS Svjetskog skijaškog kupa organizirana je utrka legendi na stazi u Bakačevoj ulici. Bilo je zanimljivo vidjeti skijaše od kojih su neki ovu revijalnu utrku odskijali u opremi svog vremena. Isto tako, staza je bila postavljena pomoću različitih vrsta vrata. Tako su se mogla vidjeti vrata od prastarih, drvenih kolaca, pa sve do današnjih modernih izdanja istih. 

Niz stazu se spustila većina pobjednika FIS Svjetskog skijaškog kupa i prave legende svjetskog skijanja. Prvi je krenuo Ivica Kostelić, a utrku je zatvorila njegova sestra, najveća hrvatska sportašica svih vremena, Janica. Bilo ih je prekrasno opet vidjeti zajedno na stazi u natjecateljskom izdanju.

Stazom su prošli i drugi bivši i sadašnji skijaški asovi. Tako smo imali prilike vidjeti aktualnog pobjednika Svjetskog skijaškog kupa, Marcela Hirschera, koji je jedan od glavnih favorita za osvajanje sutrašnje slalomske utrke.

Bilo je tu predstavnika raznih vremena. Jedan od najvećih, Jean Claude Killy, nije se spustio niz stazu, no zato je vrlo ushićeno pozdravio publiku. Najstariji skijaš koji se skijama i spustio niz Bakačevu bio je Karl Schranz. Sa svojih 78 godina pokazao je kako skijaški duh u njemu još uvijek živi. Zanimljivo je da su Killy i Schanz jedno drugom bili konkurencija krajem 60.-tih godina.

Večeras smo imali prilike vidjeti i nešto starije ženske predstavnice koje su nekada davno harale utrkama Svjetskog skijaškog kupa. Michelle Jacot Herry nije bila na skijama, no zato su Annemarie Moser-Proll i Lise-Marie Morerod pokazale svu svoju skijašku tehniku.

U utrci su još sudjelovale legende poput Andreasa Wenzela, Tamare Mckinney, Petre Kronberger i Pernille Wiberg. Posebno valja izdvojiti legendu talijanskog skijanja, Alberta Tombu, koji je jedan od rijetkih skijaških šampiona rođenih u gradu. Naime, zločesti dečko talijanskog skijanja rođen je u Bologni.

Najveće ime koje se spustilo Bakačevom ulicom je svakako Marc Girardelli, najveći austrijski propust svih vremena. Naime, Marc je osvojio naslov FIS Svjetskog skijaškog kupa čak pet puta i to sve pod zastavom Lihtenštajna.

Bilo je tu i ponešto predstavnica modernog skijanja, poput Renate Gotschl, Michaele Dorfmaister, odnosno Nicole Hosp i Tine Maze. Posebno je bilo zanimljivo vidjeti različite skijaške tehnike na jednom mjestu. Definitivno spektakl koji se, u tako sjajnom ambijentu, teško može ponoviti.

Prije same utrke vidjeli smo i ponešto drugačije izvlačenje brojeva za sutrašnji slalom. Svi su se skijaši spustili niz Bakačevu ulicu po svoj startni broj. Recimo kako utrku otvara Alexander Horošilov, dok glavni favoriti, Marcel Hirscher i Henrik Kristoffersen, imaju brojeve 6 i 7. Hrvatska će u sutrašnjoj utrci imati čak 6 predstavnika. Matej Vidović startat će s brojem 42, Istok Rodeš s brojem 47, dok će Elias Kolega započeti utrku 60. po redu. Ivica Kostelić ima startni broj 62, a naš trenutno najbolji skijaš, Filip Zubčić, krenut će sa startnim brojem 66. William Vukelić starta 72.

Prva vožnja sutrašnje utrke na rasporedu je u 14:45 sati, dok će drugi dio natjecanja krenuti od 18 sati. Nadamo se odličnim rezultatima naših predstavnika te iznimno zanimljivoj i nepredvidljivoj utrci.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 203100
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr