NATJECANJA

»

SKIJANJE

19.03.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Brignone i Myhrer pobjedama zaključili sezonu

U posljednjim utrkama sezone do pobjede su stigli Andre Myhrer i Federica Brignone. Male Kristalne globuse su osvojili Marcel Hirscher te Tessa Worley.

Zaključena je jubilarna 50. sezona FIS Svjetskog skijaškog kupa. Posljednjeg dana završnice u američkom Aspenu svjedočili smo utrkama veleslaloma i slaloma. Današnji dan otvorile su djevojke veleslalomskom utrkom.

Talijanska reprezentacija pokazala je svu svoju moć. Federica Brignone nadmoćno je stigla, s vremenom od 1:58.01, do svoje pete pobjede u karijeri te je time na najbolji mogući način završila jednu sjajnu sezonu. Ukoliko nastavi ovim putem, sljedeće bi sezone mogla biti jedna on glavnih favoritkinja za osvajanje velikog Kristalnog globusa.

Drugo mjesto osvojila je još jedna Talijanka. Prva violina talijanske reprezentacije, Sofia Goggia, izvrsno je odskijala današnji veleslalom te je sa zaostatkom od 1.44 sekunde stigla do svog trinaestog postolja tekuće sezone. Valja napomenuti kako je Sofia nakon prvog dijela držala petu poziciju, stoga njezin postignuti rezultat dodatno dobiva na težini. Naime, uvjeti na stazi su bili vrlo zahtjevni; nije lako skijati po mekanom proljetnom snijegu. Zanimljiv je podatak kako je, poput Ilke Štuhec, sve svoje uspjehe u Svjetskom skijaškom kupu postigla upravo aktualne skijaške sezone. Velika sezona za veliku skijašicu čije vrijeme tek dolazi.

Trećim mjestom Marta Bassino samo je potvrdila talijansko slavlje. Poput svojih sunarodnjakinja odskijala je solidne dvije vožnje i potpuno je zasluženo došla do navedenog rezultata. Za Brignone je zaostala 1.47 sekundi te je treći puta ove sezone stigla do treće pozicije. Talijanska skijaška reprezentacija, pogotovo u ženskoj konkurenciji, izdigla se u odnosu na prethodne sezone te je postala jedna od glavnih skijaških velesila. Ostaje dojam kako budućnost donosi još jednu razinu više u odnosu na trenutno stanje.

Borba za mali veleslalomski Kristalni globus vodila se na nekim drugim pozicijama, ne pretjerano udaljenim od postolja. Zapravo, Shiffrin je mogla doći do navedenog jedino u slučaju ispadanja ili neosvajanja bodova od strane Tesse Worley. Ništa od toga se nije dogodilo. Izdanja obiju skijašica nisu bila na razini koje očekujemo. Mikaela Shiffrin je završila na šestoj poziciji, dok je Tessa Worley zauzela petu poziciju, što joj je donijelo mali veleslalomski Kristalni globus. Isti je osvojila s 85 bodova prednosti nad sjajnom Amerikankom.

Mikaelu Shiffrin vjerojatno to i nije previše rastužilo jer je po prvi puta u svojoj karijeri osvojila naslov ukupne pobjednice Svjetskog skijaškog kupa i veliki Kristalni globus. Već nakon ozljede Švicarke Lare Gut, bilo je jasno kako će teško netko ugroziti Mikaelu. Na drugoj poziciji ukupnog poretka završila je Ilka Štuhec, s 317 bodova zaostatka, dok je treću poziciju osvojilo talijansko čudo, Sofia Goggia. Ostaje žal zbog navedene povrede Gut jer bi zasigurno završnica bila puno zanimljivija.

Čast da zatvore ovu skijašku sezonu pripala je najboljim svjetskim slalomašima. U posljednjoj utrci sezone, do svoje prve ovosezonske pobjede, stigao je Šveđanin Andre Myhrer, s vremenom od 1:27.97. Svojim današnjim skijaškim izdanjem podsjetio je na svoje najbolje skijaške dane, na doba kad se s Ivicom Kostelićem borio za mali slalomski Kristalni globus. Spominjući našu skijašku legendu valja istaknuti jedan zanimljiv podatak. Ivica Kostelić, sad već daleke 2001. godine, upravo je u Aspenu stigao do svoje prve pobjede karijere u Svjetskom skijaškom kupu, sa startnim brojem 64. Nitko do danas to nije ni približno ponovio.

Do drugog postolja u dva dana stigao je Nijemac Felix Neureuther. Pritom je za pobjednikom zaostao 0.14 sekundi. Iza njega je jedna odlična sezona u kojoj je ostvario šest plasmana na postolje te je osvojio brončanu medalju na Svjetskom skijaškom prvenstvu. Treće je mjesto, sa zaostatkom od 0.15 sekundi za Myhrerom, osvojio Austrijanac Michael Matt. Za njega je ova sezona bila dosta turbulentna, ali je pokazao kako je na tragu svog trofejnog brata Marija. Možda sljedeće sezone doživi eksploziju svojih skijaških sposobnosti.

Poput ženske veleslalomske utrke, niti ovdje osvajač malog Kristalnog globusa nije se uspio plasirati među tri najbolja. Marcel Hirscher odavno je osigurao navedeni naslov te je sigurno mogao rasterećeno odskijati utrku. Nakon prvog dijela natjecanja i velikog dijela druge vožnje bio je vodeći, no na samom je kraju napravio nekoliko vezanih pogrešaka, koje su ga na kraju koštale plasmana u navedenoj utrci. Marcel sigurno ne žali za time jer je ove sezone osvojio sve što je mogao. Uz dva mala, slalomski i veleslalomski Kristalni globus, šestu je godinu za redom osvojio i veliki Kristalni globus. U slalomskom je dijelu ostvario prednost od 160 bodova nad drugoplasiranim Kristoffersenom, dok je naslov ukupnog pobjednika Svjetskog skijaškog kupa osvojio sa 675 bodova prednosti nad Jansrudom. Treće mjesto u ukupnom poretku pripalo je Henriku Kristoffersenu, koji je drugu poziciju izgubio današnjim katastrofalnim izdanjem.

Navedenim utrkama spušten je zastor na još jednu sjajnu sezonu. Skijašicama i skijašima sada slijedi kratki odmor, a zatim opet pripreme za novu skijašku sezonu. Vjerujemo kako će svima nedostajati skijanje, stoga već sada jedva iščekujemo novi nastavak bijelog cirkusa.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 117073
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr