NATJECANJA

»

SKIJANJE

12.03.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Dvostruka pobjeda Shiffrin

Američki Squaw Valley ugostio je najbolje skijašice tehničkih disciplina Svjetskog skijaškog kupa. U obje je utrke pobijedila fenomenalna Amerikanka Mikaela Shiffrin.

Posljednji skijaški vikend, pred samu završnicu sezone, donio je utrke tehničkih disciplina u ženskoj konkurenciji. Američki skijaški centar Squaw Valley u petak je svjedočio pretposljednjem veleslalomu, dok je u subotu održan i pretposljednji slalom sezone. Muški dio skijaške karavane ovaj vikend nije imao nikakve obaveze prema FIS rasporedu utrka te se mogao mirno pripremati za samu završnicu.

Domaća predstavnica, Mikaela Shiffrin, stigla je do svoje desete, odnosno jedanaeste pobjede ove sezone u Svjetskom skijaškom kupu. Njezina pobjeda u utrci veleslaloma ima posebno značenje. Naime, tom je pobjedom stigla do svoje jubilarne tridesete pobjede u natjecanjima Svjetskog skijaškog kupa. Time se izjednačila, a potom je i prestigla, našu najbolju skijašicu svih vremena, legendarnu Janicu Kostelić. Valja napomenuti kako je navedeno postigla s nepunih dvadeset dvije godine. Već sada se Mikaelu može okarakterizirati kao jednu od najvećih skijašica svih vremena. Tome u prilog ide činjenica kako je ove sezone, po prvi puta u karijeri, stigla do naslova ukupne pobjednice Svjetskog skijaškog kupa. Drugoplasirana Štuhec nalazi se na 378 bodova zaostatka za Shiffrin, što je apsolutno neuhvatljivo. Ovo je samo kruna na izvanrednu sezonu čudesne Amerikanke.

U Squaw Valleyju pokazala je cjelokupnu lepezu svojih skijaških sposobnosti; zapravo sve ono što pokazuje kroz tekuću sezonu. Iako veleslalom nije njezina najbolja disciplina, vrlo je elegantno uspjela doći do prve pozicije. Njezino vrijeme od 2:16.42 bilo je jednostavno neuhvatljivo za ostatak konkurencije. Najbliža tome bila je sjajna Talijanka Federica Brignone. Nakon što je u prvom dijelu natjecanja odskijala dovoljno za četvrtu poziciju, u drugoj je vožnji njezino izdanje bilo znatno bolje, što joj je i donijelo drugu poziciju. Za Shiffrin je zaostala malenih 0.07 sekundi i time je stigla do svog sedamnaestog postolja u karijeri.

Do treće pozicije doskijala je, trenutno vodeća u veleslalomskom poretku, Francuskinja Tessa Worley. Iako je nakon prve vožnje držala drugu poziciju, u drugom dijelu natjecanja nije uspjela biti bolja od Brignone. Zaostatak za Shiffrin je iznosio 0.86 sekundi. Tim je rezultatom pomalo dovela u pitanje osvajanje malog veleslalomskog Kristalnog globusa. Trenutno drugoplasirana, Mikaela Shiffrin, zaostaje 80 bodova te ćemo za konačni rasplet sačekati i posljednju veleslalomsku utrku sezone u američkom Aspenu.

Slalomska utrka bila je također izuzetno uzbudljiva, no Shiffrin je, usprkos ispadanjima glavnih konkurentica Veronike Velež Zuzulove i Wendy Holdener, pokazala kako je u ovoj disciplini klasa za sebe. Nakon prvog dijela natjecanja zauzimala je drugu poziciju, sa zaostatkom od 0.02 sekunde za tada vodećom Holdener. Iako njezino skijaško izdanje u drugoj vožnji nije bilo perfektno, posebno slabo je odskijala prvih nekoliko vrata, sjajnim nastavkom utrke nadoknadila je sve svoje pogreške te je, s vremenom od 1:39.48, nadmoćno stigla do nove pobjede. Navedenim ostvarenjem potvrdila je osvajanje malog slalomskog Kristalnog globusa. Slalomska utrka u Aspenu vozit će se za prestiž.

Mnoge su djevojke imale puno poteškoća sa skijanjem po proljetnom snijegu, stoga je i poredak iza Shiffrin dosta neuobičajen. Do druge pozicije je doskijala Čehinja Šarka Strachova. U potpunosti je iskoristila ispadanja onih najboljih te je, sa zaostatkom od 1.03 sekunde za pobjednicom, stigla do svog drugog postolja sezone.

Treću poziciju osvojila je Austrijanka Bernadette Schild, sestra jedne od ponajboljih slalomašica svih vremena, Marlies Raich (ex Schild). Posebno dobro odskijala je drugi dio natjecanja koji joj je i donio navedeno ostvarenje. Zaostatak za Mikaelom je iznosio 1.08 sekundi. Navedenim rezultatom stigla je do svog prvog postolja tekuće sezone, četvrtog ukupno. Zanimljivo je kako nikada nije stigla do pobjede u natjecanjima Svjetskog skijaškog kupa. Ponešto treba ostaviti i za sljedeću skijašku sezonu.

Bile su to posljednje utrke Svjetskog skijaškog kupa prije završnice sezone. Kako je već istaknuto, ista će se održati u Aspenu. Natjecanje započinje 15.03. utrkama spusta u obje konkurencije, dok će sezonu zatvoriti najbolji slalomaši i najbolje veleslalomašice 19.03.2017. godine. U pojedinim disciplinama još uvijek postoji neizvjesnost, dok je u većini slučajeva sve riješeno. Valja podsjetiti kako na završnici nastupaju najboljih 24 skijaša, odnosno skijašica, u svakoj pojedinoj disciplini, uz pobjednike juniorskog Svjetskog skijaškog prvenstva. U svakom slučaju, slijedi nam zatvaranje jedne sjajne, 50. jubilarne sezone Svjetskog skijaškog kupa.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 243402
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr