NATJECANJA

»

SKIJANJE

22.01.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Gut pobijedila u superveleslalomu, Hirscher u slalomu

Pobjednica superveleslaloma u Garmisch Partenkirchenu je Švicarka Lara Gut, dok je u Kitzbühelu do, toliko iščekivane, slalomske pobjede stigao Austrijanac Marcel Hirscher.

Prema aktualnom rasporedu Svjetskog skijaškog kupa, nedjelja nam je donijela utrke ženskog superveleslaloma te muškog slaloma. Za razliku od jučerašnjeg dana, program su otvorili muškarci svojom utrkom u Kitzbühelu. Kao i obično, utrka je bila izuzetno zahtjevna i neizvjesna te je ponudila spektakularan rasplet.

Iako je poprilično loše odskijao prvi dio natjecanja, Marcel Hirscher uspio je doći do toliko željene pobjede u slalomu. Njegov glavni konkurent, Norvežanin Henrik Kristoffersen, nije završio prvu vožnju, pa je Hirscher mnogo rasterećenije mogao ući u drugi dio natjecanja. Već nekoliko slalomskih utrka Hirscher je imao sjajna izdanja u drugoj vožnji, ali uvijek do sada je Kristoffersen uspijevao biti ispred njega.

Nakon prvog dijela natjecanja Hirscher se nalazio na devetoj poziciji sa zaostatkom od 1.02 sekunde za vodećim iz prvog dijela, Dave Rydingom. Drugu vožnju odskijao je apsolutno fenomenalno. Može se reći kako je to bilo njegovo najbolje slalomsko izdanje ove sezone. Ulaskom u cilj, s vodeće pozicije je potisnuo sjajnog Erika Reada, a vrijeme se zaustavilo na 1:45.23, odnosno 1.92 sekunde ispred vodećeg Kanađanina. Već tada je bilo jasno da će teško netko ugroziti aktualnog pobjednika Svjetskog skijaškog kupa.

Tako je i bilo. Do druge pozicije i svoj prvog postolja u karijeri došao je reprezentativac Velike Britanije, Dave Ryding. Već je u nekoliko posljednjih slalomskih utrka pokazivao kako se radi o sjajnom slalomašu, a danas je ovim ostvarenjem to i potvrdio. Za Hirscherom je na kraju zaostao 0.76 sekundi te njegovoj sreći nije bilo kraja. Drugo mjesto Rydinga je najbolji rezultat Velike Britanije u alpskom skijanju. Uvijek je simpatično vidjeti odlične skijaše iz nealpskih zemalja.

Treće mjesto u današnjem slalomu osvojio je ruski reprezentativac Alexander Horošilov. Iz njegovog zaostatka od 1.11 sekundi daje se naslutiti kako se ne radi o nekom pretjerano fenomenalnom slalomskom izdanju. Zanimljiv je podatak kako je Alexander ove sezone bio dva puta na pobjedničkom postolju, oba puta s vrlo izraženim zaostatkom za pobjednikom.

Cjelokupna utrka odvila se u jednom sjajnom ambijentu. Obje postave bile su poprilično zahtjevne što je mnogima stvaralo velike probleme. Današnju utrku, osim Kristoffersena, nisu završili skijaši poput Myhrera, Moelgga, Hargina, Thalera, Fellera te Grossa. Navedenim ispadanjem svog glavnog konkurenta, Hirscher je preuzeo vodeću poziciju u slalomskom poretku. Očekuje nas izuzetno uzbudljiva završnica.

U današnjoj je utrci nastupio i hrvatski predstavnik Istok Rodeš. Sa startnim brojem 44 završio je na 44. poziciji. Valja napomenuti kako su visoki startni brojevi imali katastrofalne uvjete, stoga ne čudi navedeni rezultat.

U Garmisch Partenkirchenu je održana utrka superveleslaloma za žene. Do svoje četvrte ovosezonske pobjede, treće u superveleslalomu, stigla je sjajna Švicarka Lara Gut. S vremenom od 1:17.92 uspjela je ponoviti prošlogodišnji uspjeh. Iako nije bila previše zadovoljna ulaskom u ciljnu ravninu, na kraju se ispostavilo kako je navedeno vrijeme i više nego dobro. Novom pobjedom uspjela je smanjiti zaostatak u ukupnom poretku Svjetskog skijaškog kupa te sad zaostaje dostižnih 135 bodova za Shiffrin.

Drugu poziciju senzacionalno je osvojila dvadesettrogodišnja Austrijanka Stephanie Veiner. Za Larom Gut je zaostala 0.67 sekundi te je time ostvarila najbolji rezultat u karijeri. Ova sezona posebno je izjednačena u ženskoj konkurenciji. Mnoge, ne toliko istaknute, skijašice uspijevaju postići sjajna ostvarenja. Vjerujemo kako mnoge senzacije možemo očekivati i u St.Moritzu na Svjetskom skijaškom prvenstvu koje uskoro započinje.

Do trećeg mjesta doskijala je reprezentativka Lihtenštajna, Tina Weirather. Relativno solidnom vožnjom ostvarila je navedeni rezultat. Pritom je zaostala 0.86 sekundi za pobjednicom. Današnje treće mjesto predstavlja trideseto postolje u natjecanjima Svjetskog skijaškog kupa dvadesetsedmogodišnje skijašice. Ove se sezone već četiri puta pojavljivala na istom, ali niti jednom nije zakoračila na najvišu stepenicu. Može li to učiniti u nastavku sezone ostaje nam tek vidjeti.

Nakon jučerašnje pobjede, Lindsey Vonn je odskijala nešto lošije te je zauzela devetu poziciju. Solidne vožnje, do ispadanja, ostvarile su i Viktoria Rebensburg, Sofia Goggia te Anna Veith. Stvarno ima mnoštvo skijašica koje konkuriraju za samu pobjedu u natjecanjima Svjetskog skijaškog kupa. Završnica sezone mogla bi biti izuzetno interesantna.

Nakon odrađenog vikenda nema predaha za najbolje svjetske skijaše i skijašice. Natjecanja Svjetskog skijaškog kupa nastavljaju se već ovaj utorak. Muški dio skijaške karavane odlazi u Schladming gdje ih iščekuje noćna slalomska utrka, dok će djevojke put Kronplatza koji će po prvi put u povijesti ugostiti natjecanje Svjetskog skijaškog kupa. Najbolje svjetske veleslalomašice okusit će draž popularnog talijanskog skijališta.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 157145
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr