NATJECANJA

»

SKIJANJE

29.10.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Rebensburg pobijedila, otkazana muška utrka

Otvorena je 51. sezona Svjetskog skijaškog kupa. Njemica Viktoria Rebensburg trijumfirala je u Söldenu. Muški dio natjecanja otkazan je zbog vremenskih neprilika.

Ženskom veleslalomskom utrkom otvorena je nova, 51. sezona Svjetskog skijaškog kupa. Na samom startu sezone pobjedu je odnijela Viktoria Rebensburg. Utrka je bila bogata zanimljivostima. Izuzetno jak vjetar bio je glavni protivnik organizatorima u subotu, koji su se svim silama borili kako bi se natjecanje održalo. Iz navedenog razloga, start je bio na nešto nižoj poziciji no što je uobičajeno u Söldenu. Nažalost, vrijeme se dodatno pogoršalo u nedjelju, stoga su organizatori bili prisiljeni otkazati natjecanje u muškoj konkurenciji. Izuzetno jak vjetar, snijeg te magla bili su nepremostiva prepreka za održavanje veleslalomskog natjecanja. Najbolji skijaši svijeta novu će sezonu otvoriti slalomskom utrkom u finskom Leviju. Marcel Hirscher može biti izuzetno zadovoljan.

Čast da otvore novu skijašku sezonu pripala je djevojkama. Prva niz, izuzetno tvrdu, Rettenbach stazu krenula je Njemica Viktoria Rebensburg te iako nije oduševila svojim nastupima, poprilično je spretno stigla do svoje četrnaeste pobjede u karijeri. Vrijeme od 1:55.20 ostalo je nedostižno svim ostalim djevojkama. Najbliže navedenom vremenu približila se aktualna osvajačica malog veleslalomskog Kristalnog globusa te braniteljica naslova u navedenoj disciplini, Francuskinja Tessa Worley. Iako je u prvom dijelu odskijala vrlo oprezno i pomalo preplašeno, drugi je dio donio Tessu kakvu poznajemo. Perfektnom izvedbom u drugom dijelu natjecanja postavila je vrijeme za 0.14 sekundi slabije od pobjednice.

Djevojka koja je posljednja startala u drugi dio natjecanja završila je na trećoj poziciji. Riječ je o sjajnoj Talijanki Manueli Moelgg. Prvu veleslalomsku vožnju odradila je fantastično, dok je u drugoj bila dosta nervozna, što se na kraju i odrazilo na rezultatu. Da je uspjela stići do pobjede, srušila bi dva rekorda Svjetskog skijaškog kupa. Postala bi najstarija skijašica koja je pobijedila u jednoj od utka Svjetskog skijaškog kupa te bi to bila njezina prva pobjeda u karijeri. Do rušenja navedenih rekorda nedostajale su joj 0.53 sekunde. Srećom, sezona je poprilično duga te ima još mnogo prilika da ipak dostigne navedene visine.

Može se reći kako poprilično iznenađujuće izgleda pobjedničko postolje ženske veleslalomske utrke. Mnoge djevojke za koje se smatralo da bi trebale biti na postolju, imale su vrlo loš dan. U prvoj su vožnji, na istom mjestu, iz utrke ispale Marta Bassino, Lara Gut, Sofia Goggia te Ana Drev, dok u drugom dijelu natjecanja utrku nisu uspjele završiti Tina Weirather i Melanie Meillard. Najbolja skijašica po izboru sportskih novinara širom svijeta, Amerikanka Mikaela Shiffrin, zauzela je petu poziciju, nakon velike pogreške u drugom dijelu natjecanja. Po završetku prve vožnje Shiffrin je držala drugu poziciju. Njezina kolegica Lindsey Vonn vratila se u veleslalomsko natjecanje nakon 633 dana, no njezino je izdanje bilo dovoljno tek za 34. poziciju. Ovime dodajmo informaciju kako nažalost naša Leona Popović također pripada skupini djevojaka koje nisu uspjele završiti svoj nastup.

Mnoge su djevojke ostvarile samo jednu fantastičnu vožnju, što ih je na koncu koštalo boljeg rezultata, no svakako ih valja spomenuti radi budućih utrka. Bernadette Schild pokazala je fenomenalno izdanje u drugom dijelu, kao i njezina kolegica Stephanie Brunner, kojoj je postolje izmaklo za 0.18 sekundi. Maestralnu drugu vožnju ostvarila je i Wendy Holdener te je time naznačila kako je u sjajnoj formi. Njezine utrke tek dolaze. Najveći skok ostvarila je Francuskinja pod švedskom zastavom, Estelle Alphand, dok je fenomenalni rezultat, osmo mjesto, postigla Norvežanka Kristin Lysdahl.

Kako muški dio natjecanja nije održan, skijaška karavana odlazi iz Söldena. Na nova skijaška uzbuđenja morat ćemo pričekati tri tjedna. Sljedeće su na rasporedu, 11. i 12. studenog, slalomske utrke u finskom Leviju. Do tada, skijašima i skijašicama ostaje period za treniranje te dodatno brušenje forme, kako bi nastavak sezone nadmašio sva naša očekivanja.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 231932
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr