NATJECANJA

»

SKIJANJE

17.02.2010.      

Autor: Matija KraljPhoto: Lindsey Vonn, Vancouver2010.com  

Spust (skijašice): Zlato i srebro put SAD-a

Lindsey Vonn i Julia Mancuso osigurale su potpuno američko slavlje nakon olimpijskog spusta voženog danas u Whistleru.

Drugo natjecanje alpskog natjecateljskog programa na ZOI u Vancouveru, spust skijašica, napokon je održano po lijepom i sunčanom vremenu.

I okončano je osvajanjem zlatne olimpijske medalje apsolutne favoritkinje uoči utrke, trenutno najbolje skijašice svijeta Lindsey Vonn. No sjajnom spustaškom predstavom za ipak podosta senzaciju pobrinula se Julia Mancuso, koja je u odnosu na vrijeme pobjednice 1:44.19 zaostala za svega 56 stotinki sekunde. I uzela srebrnu olimpijsku medalju u spustu. Dok je bronca otišla u ruke Austrijanke Elisabeth Goergl (+ 1.46 sek.), i to uz ključne svega tri stotinke sekunde brže vrijeme od četvrtoplasirane sunarodnjakinje Andree Fischbacher.

Vrlo zahtjevna i danas brza "Franz's Downhill" staza u Whistleru poprilično je iznenadila dobar dio skijašica. I to zasigurno svojom ledenošću i brzinom, pokazavši se u onom punom sjaju u kojoj je skijašice na treningu nisu u potpunosti posljednjih dana mogle doživjeti.

Najviše problema bilo je tako na završnom terenskom skoku uoči ulaska u cilj, na kojem su ili uoči njega, ili pogrešnim ulaskom u njega, padale redom Švicarka Dominique Gisin, Talijanka Daniela Merighetti... Ali uvjerljivo najružnije velika Šveđanka Anja Paerson. Paerson, koja je do posljednjeg skoka imala skijanje, i brzinu, za medalju, na tom je posljednjem skoku kompresijski doslovno "katapultirana" iznimno visoko u zrak. No u konačnici je, čini se, ipak svakako prošla bitno bolje nego što je to pad, uistinu stravičan pad, izgledao.

Jako težak pad sa startnim brojem 35 upisala je i Edith Miklos iz Rumunjske.

Julia "Jules" Mancuso, vlasnica zlatne olimpijske medalje u veleslalomu iz Torina, iznova je dokazala kako ju osobito inspiriraju Zimske olimpijske igre. Fenomenalno pogođenom vožnjom, i to sa startnim brojem 10, uz maksimum agresivnosti, ali i sigurnosti na vrlo zavojitim dijelovima, Mancuso je uzela spustaško srebro, iako se u aktualnoj sezoni pobjedničkom podiju u spustu u sklopu Svjetskog kupa približila najviše kada je u Cortini zauzela osmo mjesto.

I spustaška bronca Elisabeth Goergl može se dobrim dijelom smatrati senzacijom. Budući da je Elisabeth na utrkama spusta ove sezone u FIS Svjetskom kupu doskijala u top 10 svega jednom, kada je još na početku sezone u Lake Louiseu bila šesta.

Skijašice sutra na Whistler Mountainu očekuje i utrka superkombinacije.

Konačni poredak prvih 10 skijašica na utrci:

1. VONN Lindsey (USA) 1:44.19
2. MANCUSO Julia (USA) +0.56
3. GOERGL Elisabeth (AUT) +1.46
4. FISCHBACHER Andrea (AUT) +1.49
5. SUTER Fabienne (SUI) +1.98
6. JANYK Britt (CAN) +2.02
7. MARCHAND-ARVIER Marie (FRA) +2.03
8. RIESCH maria (GER) +2.07
9. RECCHIA Lucia (ITA) +2.31
10. STECHERT Gina (GER) +2.74

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 129575
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr