NATJECANJA

»

SKIJANJE

13.02.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić

Photo: Goran Razić

 

Štuhec i Feuz novi svjetski prvaci u spustu

Održane su utrke spusta u obje konkurencije. Nova svjetska prvakinja u spustu je fenomenalna Slovenka Ilka Štuhec. Istom se titulom, ali u muškoj konkurenciji okitio Švicarac Beat Feuz.

Nakon otkaza muške utrke spusta, niska naoblaka ipak je dozvolila održavanje predviđenog programa. Obje su utrke bile iznimno uzbudljive i neizvjesne. Spustaškom stazom prve su krenule djevojke.

Fenomenalnim spustaškim izdanjem, do naslova Svjetske skijaške prvakinje stigla je sjajna Slovenka Ilka Štuhec. Utrku je započela prvakinja superveleslaloma Schmidhofer, a svaka sljedeća natjecateljica bila je brža od one prethodne. Već se postavljalo pitanje koliko taj niz može trajati, no onda se spustila Ilka, riješivši svaku nedoumicu o današnjoj pobjednici. Ulaskom u cilj ostvarila je vrijeme od 1:32.85 te je time naslijedila legendarnu sunarodnjakinju Tinu Maze. Dominacija slovenskog ženskog skijanja potpuno zasluženo se nastavlja. Podsjetimo, Ilka Štuhec do ove sezone nikada nije stala na postolje, ali odlaskom Tine Maze potpuno je preuzela konce Slovenskog skijanja. Ovo je jedna od najljepših sportskih priča te zaslužuje veliko priznanje i divljenje. Bravo Ilka!

Srebrnu medalju Austriji je donijela dvadesettrogodišnja Stephanie Venier. Za Štuhec je zaostala 0.40 sekundi te je time stigla do svog rezultata karijere. U izostanku Anne Veith, ovo je definitivno odličan rezultat za skijašku velesilu poput Austrije. Malo je tko i mogao očekivati osvajanje medalje od strane Venier. Osim ostvarenog rezultata, Stephenie je ove sezone u Garmisch Partenkirchenu stigla do druge pozicije. To je do sad bilo njezino jedino postolje u karijeri.

Brončanu medalju osvojila je jedna od, već sada, najvećih skijašica svih vremena, Amerikanka Lindsey Vonn. Startala je nakon Štuhec, ali niti u jednom trenutku nije bila konkurentna za pobjedu. Na kraju je zaostala 0.45 sekundi, pritom izbacivši s postolja Sofiju Goggiju, kojoj je medalja izmakla zbog velike pogreške prije zadnjeg skoka. Osvajanjem navedenog rezultata Vonn je stigla do svoje devete medalje s velikih natjecanja.

Nakon završetka ženskog dijela natjecanja, ubrzo su i muškarci krenuli u svoju spustašku utrku. U odnosu na prethodni dan, samo je startna lista izgledala nešto drugačije. Sam start bio je spušten te je nije krenulo s dijela kojeg nazivaju „slobodan pad“. Usprkos tome svjedočili smo fantastičnoj utrci.

Novi svjetski spustaški prvak jest Švicarac Beat Feuz. Nakon relativno razočaravajućeg rezultata u superveleslalomu,  na zadovoljstvo je okupljene publike stigao do zlatne medalje. Iako njegova utrka nije bila besprijekorna, pogotovo prvi dio staze, vrijeme od 1:38.91 nitko nije uspio nadmašiti. Navedenim rezultatom stigao je do svoje osme pobjede u karijeri. Njegova posljednja pobjeda bila je upravo u St.Moritzu. Izgleda da se Beat najbolje osjeća na domaćem terenu.

Srebrna medalja otišla je u Kanadu. Svjetski superveleslalomski prvak Erik Guay, u svoju vitrinu dodao je još jednu medalju. Sa startnim brojem 17 odskijao je iznimnu utrku te je još jednom potvrdio kako skija najbolje kada je to najpotrebnije. Za pobjednikom je zaostao 0.12 sekundi.

Do treće pozicije i brončane medalje stigao je Austrijanac Max Franz. Startao je odmah nakon Guaya i nastavio niz odličnih spustaških izdanja. Od samog početka bilo je jasno kako će se boriti za treću poziciju, koju je na kraju i osvojio. Za Feuzom je zaostao 0.37 sekundi, što mu je donijelo prvu medalju u karijeri.

Posebno zanimljivo bilo je neposredno prije vožnje Beata Feuza. Tada su vodeću poziciju držali Norvežanin Jansrud te Švicarac Kueng s identičnim vremenom. Na kraju ipak nisu uspjeli ostvariti plasman među tri najbolja, već su skupa podijelili drvenu medalju. Valja istaknuti i izvrsno izdanje Slovenca Boštjana Klinea, koji je završio na sedmoj poziciji.

Nakon spustaških uzbuđenja, ponedjeljak donosi utrku muške alpske kombinacije, dok je u utorak planiran team event. Potom slijedi dan stanke, a zatim će se održati i natjecanja u tehničkim disciplinama. U svakom slučaju, očekuje nas još mnogo uzbuđenja.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 2996
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr