NATJECANJA

»

SKIJANJE

15.03.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić

Foto: Goran Razić, arhiva Skijanje.hr

 

Štuhec potvrdila spustaški globus, zanimljivo i kod skijaša

Ilka Štuhec novom je pobjedom samo potvrdila osvajanje malog spustaškog Kristalnog globusa. Do istog je ostvarenja u muškom dijelu natjecanja stigao Peter Fill, ali bez pobjede.

Danas je započela završnica FIS Svjetskog skijaškog kupa u američkom Aspenu. Na programu su bile utrke spusta u obje konkurencije. Po vrlo dobrim vremenskim uvjetima imali smo prilike svjedočiti vrlo zanimljivom natjecanju. No, krenimo redom.

Završnicu sezone, pomalo neuobičajeno, svojom utrkom spusta otvorili su muškarci. Bila je to izuzetno zanimljiva utrka, posebno u kontekstu borbe za mali spustaški Kristalni globus. Prije navedene utrke, u ukupnom je poretku bio vodeći Kjetil Jansrud s 407 bodova, a na drugoj se poziciji nalazio Peter Fill s 374 bodova, odnosno 33 boda zaostatka. Bilo je tu mnogobrojnih kalkulacija, ali bilo je jasno da pobjeda Jansrudu donosi mali Kristalni globus. Fillu nije bila dovoljna samo pobjeda, već se i Jansrud trebao nalaziti na najmanje trećoj poziciji. Utrka je donijela potpuno drugačiji epilog.

Činilo se kao da su vodeći pod izuzetnim pritiskom jer niti Fill niti Jansrud nisu odskijali sjajne utrke. Izvrsnim zadnjim dijelom utrke Fill je ipak uspio ostaviti bolji dojam od Jansruda. Pobjedu je odnio Fillov sunarodnjak, Talijan Dominik Paris, postavivši vrijeme od 1:33.07. Nije nebitna činjenica da je utrku započeo sa startnim brojem jedan.

Do druge pozicije uspio je doskijati Peter Fill. Za Parisom je zaostao malenih 0.08 sekundi, ali tijekom utrke to nije izgledalo baš briljantno. Naprotiv, zaostaci za vodećim su bili poprilično veliki te je zapravo pravo čudo da je uopće stigao do navedenog zaostatka i navedene pozicije. Treću je poziciju osvojio Švicarac Carlo Janka. On je za pobjednikom zaostao 0.18 sekundi, što mu je donijelo tek drugo postolje ove sezone. Valja podsjetiti kako je Janka naslov pobjednika Svjetskog skijaškog kupa osvojio, sad već daleke, 2010. godine.

-.-Goran Razić-.-

Kjetil Jansrud završio je na 11. poziciji, pritom prokockavši navedenu prednost u ukupnom spustaškom poretku Svjetskog skijaškog kupa. Peter Fill (slika gore) ponovio je prošlogodišnje ostvarenje te je s 23 boda prednosti osvojio mali spustaški Kristalni globus. Veliki rezultat za tridesetčetverogodišnju talijansku kamikazu. Jansrudu ostaje mala zadovoljština u vidu osvajanja malog superveleslalomskom Kristalnog globusa.

Nakon muškog dijela natjecanja, na red su stigle i djevojke. Najljepša ovosezonska sportska priča uspjela je na najbolji mogući način doći svome kraju u navedenoj disciplini. Ilka Štuhec potvrdila je svu svoju ovosezonsku dominaciju. Sjajna Slovenka nam je za kraj sezone podarila još jednu pobjedu te je time potvrdila osvajanje malog spustaškog Kristalnog globusa sa 137 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu Goggiju. U utrku je krenula s odgovarajućim, personaliziranim startnim brojem, sa startnim brojem jedan. Njezino spustaško izdanje obilježio je upravo taj broj. Ulaskom u cilj semafor je pokazivao vrijeme od 1:36.95. Bilo je to neuhvatljivo za sve ostale djevojke i početak slavlja za sjajnu Slovenku.

Na drugu se poziciju plasirala domaća predstavnica, sjajna Lindsey Vonn. Njezino skijaško izdanje bilo je sasvim solidno, ali nedovoljno za pobjedu. Za Štuhec je zaostala 0.66 sekundi što joj je donijelo četvrto ovosezonsko postolje u Svjetskom skijaškom kupu. Ne treba zaboraviti niti dvije bronce koje je osvojila na Svjetskom skijaškom prvenstvu.

Treću poziciju osvojila je Talijanka Sofia Goggia. Iako njezino izdanje nije bilo na razini najboljih ove sezone, ipak je uspjela ostvariti navedeni rezultat. Prije današnje utrke još je uvijek imala teoretske šanse za osvajanje malog Kristalnog globusa ove discipline, no Štuhec je razbila sve iluzije o tome već na samom početku. U tom je raspoloženju i odskijala Goggia, što i pokazuje zaostatak od 1.03 sekundi za apsolutnom pobjednicom.

Četvrtak nam donosi završne utrke superveleslaloma u obje konkurencije. Ženski dio natjecanja starta u 16:30 sati, po srednjoeuropskom vremenu, dok će muškarci svoju utrku započeti od 18 sati. Posebno će biti zanimljivo pratiti žensku utrku, gdje će se za osvajanje malog superveleslalomskog Kristalnog globusa voditi borba između Ilke Štuhec i Tine Weirather. U muškom dijelu nema neizvjesnosti jer je Jansrud već osigurao Kristalni globus.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 137439
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr