Skijanje.hr

NATJECANJA

»

SKIJANJE

09.10.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Tko će zasjesti na sam vrh skijaškog trona u novoj sezoni?

Veleslalomskim utrkama u austrijskom Söldenu, sada već tradicionalno, započet će nova sezona Svjetskog skijaškog kupa. Za razliku od prethodne, vjerujemo kako će ova biti super neizvjesna od samog početka, pa do posljednjih utrka završnice u Areu.

Nova sezona Svjetskog skijaškog kupa je pred vratima. Posljednji vikend u listopadu donosi nam dugo očekivane snježne radosti. Ako se po jutru dan poznaje, jasno je kako nas očekuje jedna izuzetno dinamična i neizvjesna skijaška sezona. Mnoga događanja koja su prethodila otvorenju nove sezone idu u prilog našim očekivanjima. Vjerujemo kako će ljubitelji bijelog cirkusa uskoro doći na svoje.

Glavna nagrada u natjecanjima Svjetskog skijaškog kupa jest zasigurno veliki Kristalni globus. On je potekle sezone pripao Marcelu Hirscheru u muškoj, odnosno Mikaeli Shiffrin u ženskoj konkurenciji. Odmah se postavlja pitanje može li se navedeno ponoviti i sljedeće sezone? Marcel Hirscher na jednom od prvih treninga doživio je tešku ozljedu te se njegov povratak očekuje početkom prosinca u Beaver Creeku. Vrlo je teško pretpostaviti u kakvoj će formi biti šesterostruki uzastopni osvajač velikog Kristalnog globusa. Iz tog konteksta prognoza o prekidu njegove dominacije nije nimalo nerealna. Posljednji skijaš koji je prije Hirscherove ere osvojio veliki Kristalni globus, bio je naš Ivica Kostelić.

 Mnogi bi skijaši željeli prekinuti Marcelovu dominaciju. Među onima koji su to nedvosmisleno najavili, nalazi se Francuz Alexis Pinturault. On će otvoriti svoju devetu sezonu u natjecanjima Svjetskog skijaškog kupa. Posljednjih je sezona doživljavao velike amplitude u svojim postignućima i izvedbama. Do sada je osvojio četiri mala kombinacijska Kristalna globusa, no po završetku protekle sezone je odlučio kako je vrijeme za napad na tron svjetskog skijanja. Oformio je svoj tim, koji je neovisan o reprezentaciji te je za očekivati dodatan iskorak. Hoće li ostvariti svoj cilj već nadolazeće sezone, preostaje nam vidjeti, no vrlo je vjerojatno da će jednog dana doći do samog vrha. Posljednji Francuz koji je osvojio veliki Kristalni globus bio je Luc Alphand u  sezoni 1996./1997.

 Osim sjajnog Francuza, pretendenti za najvišu stepenicu konačnog postolja svakako su Norvežani. U posljednjih pet sezona Svjetskog skijaškog kupa, Norvežani su puhali za vrat Marcelu Hirscheru. Tako je dvije sezone za redom drugu poziciju u ukupnom poretku navedenog natjecanja držao Aksel Lund Svindal, dvije sezone Kjetil Jansrud, a jednom je drugi u poretku bio i Henrik Kristoffersen. Tri norveška mušketira i ove će se sezone boriti za najviša dostignuća.

Kjetil Jansrud možda ima i najveće šanse u navedenom nadmetanju. Svake sezone sjajno krene, no kako se ista bliži kraju, tako i pada u formi. Kako se već nekoliko sezona događao navedeni pad forme, vjerujemo da je izvukao pouku. Henrik Kristoffersen imao je iznimno burnu stanku između sezona. Još se protekle sezone sporio s vlastitim savezom oko određenih sponzora, da bi sve kulminiralo njegovim istupanjem iz istog. Takvo je stanje također bilo kratkog vijeka, što bi značilo da je uspio pronaći zajednički jezik s norveškim skijaškim savezom. Henrik je vrhunski skijaš te je sigurno jedan od glavnih konkurenata za svrgavanje Marcela Hirschera.

Posljednji spomenuti Norvežanin zove se Aksel Lund Svindal, skijaš koji je dva puta u svojoj skijaškoj karijeri imao prilike procijeniti masu velikog Kristalnog globusa. Navedeno se posljednji put dogodilo u sezoni 2008./2009. U novu sezonu ulazi nakon oporavka od operacije. Svindal je nekoliko puta u karijeri doživljavao teške trenutke te se uvijek vraćao još jači. Radi se o velikom čovjeku i sportašu te je neupitno da će imati sjajan sportski motiv. Jedino ostaje pitanje hoće li mu zdravlje, odnosno konkretnije koljeno, dozvoliti nastupe na kakve nas je navikao. Iskreno se nadamo kako će mu se sve poklopiti te kako će odraditi fenomenalnu sezonu, zajedno s cijelom svojom reprezentacijom.

Dio spomenute reprezentacije je i Aleksander Aamodt Kilde. Iako proteklih sezona nije bio na razini prethodno spomenutih reprezentativnih kolega, vjerujemo kako ima potencijala da za nekoliko mjeseci o njemu govorimo kao o velikom iznenađenju svjetskog skijanja. Osim navedenih skijaša, teško je prognozirati koje bi se još ime moglo priključiti u kontekstu borbe za veliki Kristalni globus. Postoji mnoštvo sjajnih talijanskih, austrijskih te švicarskih skijaša koji ostvaruju fenomenalne rezultate u pojedinim disciplinama, no u ovom trenutku niti jedan od njih ne može biti dio spomenute skupine koja bi trebala činiti konkurenciju Marcelu Hirscheru u osvajanju novoga naslova najboljeg skijaša svijeta.

Kraljica ženskog dijela skijaške karavane, protekle je sezone bila Amerikanka Mikaela Shiffrin. Treba istaknuti kako su joj mnoga događanja išla na ruku, odnosno skiju, no to ne umanjuje njezin fenomenalan uspjeh. Nadolazeće će sezone biti izuzetno teško ponoviti ostvareni uspjeh, no svakako ne i nemoguće.

Za osvajanje velikog Kristalnog globusa treba istaknuti nekoliko sjajnih skijašica. Kao jednu od glavnih konkurentica Mikaeli, nameće se sjajna Slovenka Ilka Štuhec. Ona je prošle sezone doživjela svojevrsnu skijašku katarzu, što je na kraju rezultiralo osvajanjem dva mala Kristalna globusa te drugim mjestima u ukupnom poretku te poretku superveleslaloma. Rezultati za svaki respekt. Bilo bi sjajno kada bi Ilka potvrdila navedene rezultate, odnosno ostvarila i dodatni iskorak, čime bi opovrgnula priče o nekakvoj slučajnosti.

Osim Ilke treba istaknuti sjajnu mladu Talijanku Sofiju Goggiju. I ona je, poput Ilke, protekle sezone po prvi puta ostvarila izuzetno vrhunske rezultate, no ostaje dojam kako je mogla ostvariti još i više. Navedeno treba pripisati njezinoj mladosti i neiskustvu. Tijekom sezone je prikazivala različite predstave, od fenomenalnog do, sportski rečeno, tragičnog. Vjerujemo kako će se ove sezone ipak malo ustaliti u formi te kako će ostati hladne glave u ključnim trenucima. To bi svakako značilo još zanimljiviju borbu za veliki Kristalni globus.

Sve spomenute skijašice prošle su skijaške sezone bile zdrave, no ima i onih koje se vraćaju nakon teških ozljeda i operacija, a spadaju u sam vrh svjetskog skijanja. Lara Gut imala je veliku nesreću na zagrijavanju za slalomsku vožnju alpske kombinacije tijekom Svjetskog skijaškog prvenstva koje se održalo u St. Moritzu. Doživjela je tešku ozljedu koljena koja ju je odvojila od bijelog tepiha, a prikovala za posteljinom bijeli krevet. Navedeno se dogodilo u trenutku kada je bila i više nego konkurenta za obranu naslova najbolje skijašice  Svjetskog skijaškog kupa. Lara se oporavila te će predstojeće sezone pokušati naplatiti sve dugove od prošle. Hoće li u tome uspjeti, teško je reći, ali vjerujemo da će svojom pojavom dodatno zakomplicirati borbu za sam vrh.

Austrijanka Anna Veith, nekada Fenninger, protekle je sezone nastupila u nekoliko utrka Svjetskog skijaškog kupa. Nažalost, nije to bila ona Anna koja je dva puta u svojoj karijeri popunila svoje vitrine velikim Kristalnim globusom. Stoga se odlučila za dodatan medicinski zahvat, kako bi pokušala povratiti staru Annu. Pravo je pitanje može li se uključiti u borbu za svoj treći naslov najbolje skijašice svijeta. Ukoliko uspije postignuti razinu od pred nekoliko sezona, navedeno postaje u potpunosti neupitno. U želji da u novu sezonu uđu što spremnije i konkurentnije, Gut i Veith su odlučile preskočiti veleslalomsku utrku u Söldenu. Možda se baš to kasnije pokaže ključnim.

Prilikom navođenja djevojki koje bi se potencijalno trebale boriti za sam vrh svjetskog skijanja, valjalo bi spomenuti, već sada legendarnu, američku skijašicu Lindsey Vonn. U posljednje je vrijeme imala izuzetno puno problema s ozljedama, stoga su i njezini rezultati bili raznoliki. Pamtimo je kao najdominantniju figuru svjetskog skijanja, poslije ere naše Janice. Prije nekoliko tjedana opet je istaknula svoju želju za nastupom na utrci muške konkurencije, iz čega se može zaključiti kako sama sebe stavlja u ulogu favoritkinje za osvajanje naslova. Mi pozdravljamo navedenu kandidaturu s vjerom da će opravdati svoje najave.

Kao što je bilo u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji postoji još mnoštvo sjajnih skijašica koje postižu fenomenalne rezultate u pojedinim disciplinama, no teško je reći može li ih se, u ovom trenutku, staviti u kontekst borbe za najbolju skijašicu svijeta. Ali u duhu korektnosti valja istaći još nekoliko skijašica. Prije svega tu treba spomenuti fenomenalnu, ali ponekad nedorečenu Njemicu Viktoriju Rebensburg, Talijanku Federicu Brignone te reprezentativku Lihtenštajna Tinu Weirather. Sve navedene skijašice ostvarivale su solidne rezultate u nekoliko različitih disciplina, stoga ih je moguće staviti u ulogu potencijalnih konkurentica prije navedenim djevojkama. Normalno, niti prije protekle, 50. jubilarne, sezone Svjetskog skijaškog kupa, nitko nije spominjao Ilku Štuhec u vidu kandidatkinje za naslov, no u tome i jest draž sporta. Iznenađenja su uvijek moguća i dobrodošla.

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2018.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 77345
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr