NATJECANJA

»

SKIJANJE

12.10.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić

Photo: Ilka Štuhec, Skijanje.hr

 

Traže se doktor i doktorica brzine

Iako ćemo kamikaze gledati u ponešto manjem obimu, već sada se veselimo svim njihovim akrobacijama. Tko su favoriti navedenog natjecanja, pročitajte u nastavku.

Svjetski skijaški kup ove će sezone brojati 35 utrka brzih disciplina u obje konkurencije, što čini nešto manje od 40 posto svih utrka navedenog natjecanja. Ilka Štuhec, Peter Fill, Tina Weirather i Kjetil Jansrud ostavili su nas bez daha u prošloj, 50. jubilarnoj, sezoni Svjetskog skijaškog kupa. Navedene kamikaze zasluženo su sezonu završile s malim Kristalnim globusom u rukama. Njihove sjajne skijaške sposobnosti došle su do izražaja, a o hrabrosti, ili možda ludosti, doista ne treba trošiti riječi. No krenimo redom.

Posljednja sezona donijela je fantastično natjecanje u brzim disciplinama ženske konkurencije. Izostajanjem dominantnih figura navedenih disciplina, nekim se djevojkama pružio prostor za njihovih pet minuta slave. Ilka Štuhec je jedna od takvih skijašica. Nakon osam ne baš pretjerano uspješnih sezona, Ilka je u svojoj devetoj profesionalnoj skijaškoj sezoni napravila sjajne podvige. Osvojila je mali Kristalni globus u disciplinama spusta i alpske kombinacije, dok je bila drugoplasirana u poretku superveleslaloma. Svi navedeni rezultati u konačnici su joj donijeli drugo mjesto u ukupnom poretku Svjetskog skijaškog kupa.

Sedmo mjesto u ukupnom poretku, peto u spustaškom poretku, te prvo u superveleslalomskom poretku, rezultati su sjajne reprezentativke Lihtenštajna, Tine Weirather. Ona je tijekom sezone imala vrlo nestabilnu formu, što pokazuje i činjenica da je mali superveleslalomski Kristalni globus osvojila sa samo jednom jedinom pobjedom u navedenoj disciplini. Vrlo čudnovato, no tako je bilo. Uz tu pobjedu, još se četiri puta penjala na nešto niže stepenice pobjedničkog postolja. Kako su spust i superveleslalom dvije izrazito slične skijaške discipline, što je vidljivo iz samog poretka, obje skijašice smještamo u uzak krug favoritkinja za ponavljanje navedenih uspjeha. Možda sljedeće sezone poredak bude identičan, ali sa zamijenjenim disciplinama.

U krugu favoritkinja za osvajanje jednog, ili možda oba mala Kristalna globusa brzih disciplina vidimo sljedeća skijaška imena: Lindsey Vonn, Sofia Goggia, Lara Gut, Anna Veith, Stephanie Venier, Nicole Schmidhofer, Cornelia Hutter, Elena Curtoni te Viktoria Rebensburg. O većem dijelu navedenih skijašica već smo pisali u kontekstu favoritkinja za osvajanje velikog Kristalnog globusa, stoga sve navedeno vrijedi i ovdje.

Kao što je prošle sezone Ilka Štuhec bila prava senzacija svjetskog skijanja, tako je moguće da se nadolazeće sezone pojavi neka nova skijaška zvijezda. Baš u tom kontekstu možemo gledati posljednja četiri nabrojana skijaška imena. Stephanie Venier je pokazala kako može biti izrazito brza. Krajem sezone njezin je rad došao do izražaja što se reflektiralo osvajanjem drugog, odnosno trećeg mjesta u disciplini superveleslaloma. Tijekom cijele je sezone bila nešto slabija u spustu, no nikad se ne zna što će donesti budućnost.

Izostavljanjem aktualne svjetske superveleslalomske prvakinje, Nicole Schmidhofer, s navedenog popisa, bilo bi vrlo nekorektno i nespretno. Iako prije i nakon Svjetskog prvenstva nije ostvarila rezultat vrijedan postolja, u skoro svim utrkama završila je među deset najboljih skijašica. Sve navedene činjenice daju nam za pravo smjestiti je u skupinu potencijalnih iznenađenja nadolazeće sezone. Njezina mlađa reprezentativna kolegica, Cornelia Hutter, odskijala je sjajnu 2015./2016. sezonu, da bi usred prošle sezone doživjela tešku ozljedu koljena, koja ju je odvojila od snježnih padina. Nadamo se kako će se ove sezone vratiti jača no prije, čime bi dodatno zaoštrila već iznimno jaku konkurenciju.

Elena Curtoni i Viktoria Rebensburg duže su vrijeme u natjecanjima brzih disciplina Svjetskog skijaškog kupa, ali se do sada nisu uspjele vinuti u borbu za sam vrh poretka. Doduše, Rebensburg je nekada bila vladarica jedne od tehničkih disciplina, dok u brzim vodama još nije došla do potpunog izražaja. Elena Curtoni je bila sjajna protekle sezone. Dva puta se popela na pobjedničko postolje te je time pokazala da nije samo u prolazu, već misli ostaviti dublji trag u natjecanjima Svjetskog skijaškog kupa. U ožujku je doživjela lom lijeve noge te je upitno u kakvoj će se formi vratiti na skijaške staze. Valja dodati kako, poput Gut, Veith, Brem i Marsaglie, neće nastupiti na prvoj utrci sezone, radi želje za što boljom pripremom i odličnim ulaskom u one bitne utrke koje će tek uslijediti.

Za razliku od ženskog dijela, kamikaze u muškoj konkurenciji već jako dugo nisu iznjedrile pobjednika Svjetskog skijaškog kupa. Stoga im je preostaje ništa drugo, već se zadovoljiti mrvicama u vidu malih Kristalnih globusa. Posljednji kome je uspjelo uzeti najznačajniji dio kolača bio je Carlo Janka u sezoni 2009./2010. Peter Fill i Kjetil Jansrud protekle su sezone pokupili mrvice brzih disciplina.

Talijanski spustaški velemajstor te ponešto krivudaviji norveški mušketir glavni su favoriti i u nadolazećoj sezoni za osvajanje globusa brzih disciplina. No konkurencija je strašna. Povratnici Aksel Lund Svindal, Christof Innerhofer te sudionici cjelokupnog prošlosezonskog natjecanja Hannes Reichelt, Aleksander Aamodt Kilde, Dominik Paris, Max Franz, Matthias Mayer, Beat Feuz, Carlo Janka te mnogi drugi skijaši, čine ovogodišnju skupinu potencijalnih osvajača malih Kristalnih globusa brzih disciplina.

U prvu skupinu favorita, dakle onih najozbiljnijih i najizraženijih spustaša, odnosno superveleslalomaša, spadaju tri norveška mušketira te Peter Fill. O Norvežanima smo pisali u kontekstu onih koji bi mogli prekinuti čudesnu seriju Marcela Hirschera, što ih onda stvarno čini kandidatima za tron u brzim disciplinama.

Peter Fill je iskusni lisac koji se prošle sezone po drugi puta u karijeri okitio naslovom najboljeg spustaša. Kako je nadolazeća sezona olimpijska, vjerujemo da će imati posebne motive za dodatni iskorak. Njegov, izrazito srčan, reprezentativni kolega, Christof Innerhofer, ima neosporne skijaške kapacitete za ostvarenje najvećih rezultata. Može se reći kako je jedan od, pozitivno rečeno, najluđih skijaša u Svjetskom skijaškom kupu. Neodoljivo podsjeća na Bode Millera, a sama usporedba s takvom skijaškom legendom neupitno mu daje etiketu kandidata za najveća ostvarenja u sljedećoj sezoni.

Treći član talijanskog trija jest Dominik Paris. On je jedan izuzetan skijaš brzih disciplina, no u dosadašnjoj karijeri niti jednom nije imao prilike procijeniti masu nekog od Kristalnih globusa. Stoga je jasno kako će imati izuzetan motiv za postizanje navedenog u nadolazećoj sezoni.

Osim njega, u skupini favorita za osvajanje titule doktora brzine nalaze se i brojni, navedeni, dobro nam poznati, austrijski i švicarski skijaši. Oduvijek je aktualan rivalitet između austrijske i švicarske reprezentacije te se oduvijek gledalo čiji će skijaški as ostvariti više pobjeda, pogotovo u brzim disciplinama. Proteklih su godina Norvežani i Talijani uspjeli istisnuti Austrijance i Švicarce, stoga se pitanja nameću sama od sebe; hoće li se u nadolazećoj sezoni aktualizirati njihov rivalitet te može li koji član navedenih reprezentacija postati vlasnik malog Kristalnog globusa brzih disciplina? Posljednji je put to uspjelo Klausu Kroellu u sezoni 2011./2012. Vjerujemo kako će se crna serija po švicarsku i austrijsku reprezentaciju nastaviti i u nadolazećoj sezoni jer smatramo kako trenutno nemaju skijaša koji bi mogao ostvarivati vrhunske rezultate u duljem vremenskom periodu. Jasno je kako će koja pobjeda doći u švicarski, odnosno austrijski tabor, no ne i ukupna pobjeda. Ipak, nadolazeća sezona bit će sjajna za obje reprezentacije baš iz razloga jer su na programu Olimpijske igre, a jasno je kako su tada iznenađenja uvijek prisutna. Očekujemo da nas demantiraju.

Osim skijaša navedenih reprezentacija, ima tu još dosta natjecatelja koji bi mogli napraviti iznenađenje, pogotovo u nekim od utrka Svjetskog skijaškog kupa. Po uzoru na svoju kolegicu iz ženskog dijela reprezentacije, Boštjan Kline zasigurno je jedan od skijaša koji bi mogao ugodno iznenaditi cjelokupnu skijašku javnost. U navedenu kategoriju spada i sveprisutni Francuz Adrien Theaux, odnosno kanadski veteran Erik Guay. U svakom slučaju, ovako veliki broj sjajnih skijaških imena garantira nam jednu izuzetno interesantnu i neizvjesnu sezonu u brzim disciplinama.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 240934
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr