NATJECANJA

»

SKIJANJE

12.11.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Vlhova iznenadila, Neureuther iskoristio ponuđeno

Utrke slaloma u finskom Leviju donijele su mnoštvo uzbuđenja. U ženskoj konkurenciji pobjedu je odnijela Slovakinja Petra Vlhova, dok je isto postignuće ostvario Felix Neureuther u muškom dijelu natjecanja

Kakve utrke, kakvi šokovi, kakva iznenađenja! Na taj se način mogu sažeti sva skijaška događanja proteklog vikenda. Ako se po jutru dan poznaje, očekuje nas izuzetno uzbudljiva i dinamična skijaška sezona. Finski Levi imao je čast ugostiti prve ovosezonske slalomske utrke. Skijaši i skijašice nisu razočarali.

Subota je donijela utrku djevojaka koje se jako dobro snalaze na bijelim ledenim podlogama s gusto postavljenim štapovima. U sjajnom skijaškom ambijentu mogli smo se diviti fenomenalnim slalomskim izvedbama. Autorica najbolje izvedbe je, pomalo iznenađujuće, mlada Slovakinja Petra Vlhova (naslovna fotografija). Zašto iznenađujuće? Petra je do ove utrke ostvarila pobjede dva puta. Prvi put, u Areu 2015. godine, popela se na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja, no Amerikanka Mikaela Shiffrin je tada bila ozlijeđena. Pri ostvarenju svoje druge pobjede, na prošlogodišnjoj završnici u američkom Aspenu, ta ista Mikaela Shiffrin već je osigurala naslov najbolje slalomašice svijeta. U subotu je Mikaela bila u statusu aktivne natjecateljice s neupitnim motivom za ostvarenje pobjede, no Petra Vlhova je bila bolja.

Prva vožnja, u kojoj je ispala Bernadette Schild zbog krive procijene i krivog dolaska na vrata nakon prve prijelomnice, pripala je Mikaeli Shiffrin. Vlhova je bila iza nje za malenih, ali osjetnih 0.21 sekundi. Malo je tko očekivao da će u drugom dijelu natjecanja te dvije fenomenalne skijašice zamijeniti pozicije. Petra je startala prije Mikaele te je odskijala izuzetno profinjeno, galantno i brzo, bez ijedne pogreške. Ulaskom u cilj bilo je jasno kako će se Mikaela morati dobro potruditi da bi nadmašila postavljeno vrijeme od 1:49.98 minuta. Ali do ove smo utrke smatrali kako je Mikaela svijet za sebe te je zasigurno većina ljubitelja skijanja bila uvjerena kako će novim svemirskim izdanjem i neviđenom lakoćom stići do svoje 32. pobjede. Iako njezina vožnja nije bila loša, baš naprotiv, pokazalo se kako Mikaela više nije svijet za sebe. Tom se svijetu pridružila Petra. Pitanje je samo na koje vremensko razdoblje.

Ostatak natjecanja također je bio izuzetno zanimljiv, ali se odvijao na nešto nižoj razini. Osim vodećeg dvojca, utrku su obilježile još četiri djevojke. Kronološkim redoslijedom, prvo ćemo navesti Norvežanku Minu Fuerst Holtmann. Navedena djevojka u utrku je startala sa startnim brojem 51, a nakon prvog dijela natjecanja zasjela je na 28. poziciju. To i ne bi bila neka vijest da i drugu vožnju nije odskijala na istoj razini. Dobro, nije odskijala senzacionalno poput našeg Ivice koji je, sad već davne 2001. godine, u američkom Aspenu stigao do pobjede sa startnim brojem 64, no odskijala je hrabro, bez kalkulacija, što inače nije čest slučaj u natjecanju Svjetskog skijaškog kupa. Mnoge djevojke nisu uspjele nadmašiti njezino vrijeme, što je rezultiralo osvajanjem fantastičnog 13. mjesta te uspon od čak petnaest pozicija u odnosu na prvi dio natjecanja.

Djevojka koja je prva nadmašila vrijeme Norvežanke Holtmann te obilježila subotnje natjecanje zove se Stephanie Brunner. Mlada Austrijanka, kojoj je veleslalom disciplina u kojoj se najbolje osjeća, sa startnim brojem 53 stigla je do osme pozicije. Time je pokazala kako nije djevojka za jednu disciplinu, već svestrana skijašica od koje se može puno toga očekivati. Njezin skok u odnosu na prvu vožnju iznosio je 13 mjesta, što je također za veliki respekt. Prije samog osvrta na trećeplasiranu u subotnjoj utrci, još valja spomenuti skijašicu koja je svojom izvedbom zapela za oko. Riječ je o švicarskoj reprezentativki Melanie Meillard. Iako nije ostvarila skok poput svojih prethodnica, završila je na petoj poziciji. Izuzevši Vlhovu i Shiffrin, od nje su bile bolje samo dvije skijašice. Jedna ju je prestigla zbog pozamašne prednosti iz prvog dijela natjecanja, dok je druga popravila svoje vrijeme u odnosu na prvu vožnju te je osvojila treću poziciju.

Ta druga skijašica zove se Wendy Holdener. Drugi dio natjecanja odskijala je apsolutno fenomenalno, no niti to nije bilo dovoljno za upustiti se u borbu s dvije slalomske vanzemaljke. Za pobjednicom je zaostala 1.35 sekundi, što svakako potkrjepljuje prethodnu tvrdnju. Wendy će sigurno čekati svoju priliku, a vjerujemo kako će doći i tih njezinih pet minuta. Zanimljiva činjenica jest da su sve tri skijašice s ovogodišnjeg postolja bile dio prošlogodišnjeg pobjedničkog trojca, samo u ponešto drugačijem rasporedu. Tada je Shiffrin bila svijet za sebe, Holdener je završila kao druga, dok je ovogodišnja pobjednica Vlhova osvojila treću poziciju.

-.-Goran Razić-.-

Niti muški dio slalomskog natjecanja nije razočarao. Iako je više bio prožet šokantnim ispadanjima, nego iznenađenjima, ljubiteljima bijelog cirkusa ponudio je i više nego dovoljno uzbuđenja za mirnu nedjelju. Obje slalomske vožnje bile su postavljene dosta jednostavno, neselektivno. Važno je spomenuti da je postavu prvog dijela natjecanja odredio talijanski trener Simoncelli, dok je postavu druge vožnje trasirao austrijski trener Pfeifer. Podatak o postavama staza postat će zanimljiv za koji trenutak.

Na bijele padine, u natjecanje Svjetskog skijaškog kupa, nakon teške ozljede zgloba vratio se rekorder po broju osvojenim velikih Kristalnih globusa, Marcel Hirscher. Prvu je vožnju odskijao u svom stilu, agresivno, brzo i dosta žestoko, što je bilo dovoljno za četvrtu poziciju nakon prvog dijela natjecanja. Kako je za postavu drugog dijela natjecanja bio zadužen njegov trener, očekivao se dodatan iskorak od strane Marcela, odnosno najmanje mjesto na postolju, no to nije bilo baš tako. Dogodilo se potpuno suprotno. Izvedba Marcela Hirschera u drugoj vožnji bila je neprepoznatljiva. Odskijao je poprilično sporo s dosta grešaka, što mu je na kraju donijelo tek sedamnaestu poziciju. Kao što Marcel nije iskoristio postavu svog trenera, niti talijanski predstavnici nisu iskoristili Simoncellijevu postavu. U drugoj vožnji Talijani su imali samo dva predstavnika, Manfreda Moelgga i Stefana Grossa, koji su nedjeljnu predstavu završili na devetoj i osamnaestoj poziciji, što je odlično u usporedbi s osamnaestom i dvadeset šestom pozicijom nakon prvog dijela natjecanja.

Na stazi Levi Black najbolje se snašao Britanac Dave Ryding, vodeći nakon prvog dijela natjecanja. U drugi dio natjecanja ušao je sjajno, skijao je fenomenalno, što je pokazivala i prednost na drugom prolazu od 0.51 sekundi u odnosu na Felixa Neureuthera (fotografija gore). Ali onda je uslijedio šok. Umjesto da u istom ritmu završi utrku i postane prvi Britanac koji je pobijedio u nekoj od disciplina alpskog skijanja, u jednom je zavoju skliznuo što je rezultiralo njegovim odustajanjem. Felix Neureuther, iako je ostvario dvije fenomenalne vožnje, prihvatio je ponuđeno ostvarivši svoju trinaestu pobjedu u karijeri. Ne želeći umanjiti Felixovu pobjedu, možemo tvrditi da bi Dave u ovoj utrci ipak bio najbolji, naravno da je došao do cilja. Slične sreće poput Rydinga bili su Andre Myhrer i Manuel Feller. Oba su također ispali iz utrke u drugom dijelu natjecanja, zanimljivo, na istom mjestu, tri vrata prije cilja. Andre bi ulaskom u cilj vjerojatno bio dio najboljeg trojca, dok bi bilo zanimljivo vidjeti na kojoj bi poziciji završio Feller, koji je nakon prvog dijela držao devetnaestu poziciju.

Drugo i treće mjesto zauzeli su Norvežanin Henrik Kristoffersen te Šveđanin Mattias Hargin, skandinavski duo. Henrik je dobro odskijao prvi dio natjecanja, dok je nešto slabije izdanje ostvario u drugoj vožnji. Nije bio dominantan kao što ga pamtimo, no slalomska utrka u Leviju je bila tek prva u sezoni, stoga je jasno kako se puno toga može promijeniti. Mattias Hargin potpuno je zaslužio biti dio pobjedničkog postolja. Nakon prvog dijela natjecanja nalazio se na dvanaestoj poziciji, da bi fenomenalnim izdanjem u drugoj vožnji i dodirom sreće svoj nastup okončao na trećem mjestu.

Iz utrke još valja izdvojiti nastupe, posebno u drugoj vožnji, Francuza Jean Baptiste Grangea te švicarskih reprezentativaca Luce Aernija, Loica Meillarda te Reta Schmidigera. Prva trojca navedenih svoje slalomske pokrete zaokružili su odličnim dojmom te su ostvarili zapažena izdanja. Reta Schmidigera smo izdvojili radi usporedbe s Minom Fuerst Holtmann. Reto je sa startnim brojem 37 stigao do šeste pozicije nakon prvog dijela natjecanja te je drugu vožnju, za razliku od Mine, odskijao poprilično rezervirano, što mu je na kraju donijelo desetu poziciju. Bilo bi zanimljivo vidjeti na kojoj bi poziciji završio da je odskijao u skladu s izvedbom u prvom dijelu natjecanja.

Nikakve kalkulacije nisu igrale našim predstavnicima, već su se morali baciti na glavu da bi ostvarili plasman u drugi dio natjecanja. Treba napomenuti da je, zbog izuzetno lagane postave, razlika između Rydinga, vodećeg nakon prvog dijela, i Hirschbuehela, tridesetog nakon prvog dijela natjecanja, bila samo 1.56 sekundi. Naš prvi predstavnik, Matej Vidović, imao je startni broj 34, odskijao je dobro, no za jednu stotinku presporo. Utrku je završio na 31. mjestu bez plasmana u drugu vožnju. Filip Zubčić, naš veleslalomski specijalist, sa startnim brojem 76 završio je na 33. poziciji. Od Mateja je bio sporiji za sedam stotinki. Posljednji predstavnik, Istok Rodeš, nije završio natjecanje. Nakon drugog prolaznog vremena dogodila mu se slična situacija kao i Dave Rydingu. Iako niti jedan naš skijaš nije ostvario plasman u drugu vožnju, osjećamo se ohrabreno. Ukoliko budu skijali na trenutnoj razini, neulazak u drugi dio natjecanja mogao bi postati iznimka.

Završetkom natjecanja u Leviju, skijaška karavana napušta Europu te odlazi preko bare. Za dva tjedna djevojke očekuju natjecanja tehničkih disciplina u američkom Killingtonu, dok bi skijaši trebali ići put Kanade, gdje bi u Lake Louiseu očekuju prve utrke brzih disciplina. Navedeno još nije potvrđeno od strane FIS-a. Kanađani imaju problema s pripremom staza zbog nepovoljnog vremena. Konačna odluka o održavanju navedenog natjecanja trebala bi stići tijekom sutrašnjeg dana. Nama preostaje napraviti kratku stanku od uzbuđenja u Svjetskom skijaškom kupu i pripremiti se za dolazak najavljene zime u naše krajeve. Možda već sljedeća natjecanja Svjetskog skijaškog kupa budemo gledali iz udobne fotelje i toplog doma, dok vani pada gusti snijeg. Nema ništa bolje od te kombinacije!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 146432
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr