NATJECANJA

»

SKIJANJE

17.02.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić

Foto: Goran Razić, arhiva Skijanje.hr

 

Worley i Hirscher svjetski prvaci u veleslalomu

Tessa Worley drugi puta u karijeri postala je svjetska prvakinja u veleslalomu. U muškoj konkurenciji naslovom svjetskog prvaka okitio se sjajni Austrijanac Marcel Hirscher.

Kraj radnog tjedna donio je utrke veleslaloma na Svjetskom skijaškom prvenstvu u St.Moritzu. Četvrtak je bio rezerviran za žensku veleslalomsku utrku, dok je u petak na programu bila veleslalomska utrka u muškoj konkurenciji. Obje su utrke uspješno održane, uz male tehničke poteškoće organizatora za vrijeme muškog dijela natjecanja. Naime, između dvije veleslalomske vožnje pokvarila se sjedežnica te je start drugog dijela bio odgođen za pola sata.

Ženska veleslalomska utrka protekla je u očekivanom tonu, bez iznenađenja. Nova svjetska veleslalomska prvakinja jest Francuskinja Tessa Worley. Odskijala je dvije fenomenalne vožnje te je s ukupnim vremenom od 2:05:55 nadmoćno osvojila zlatnu medalju. Tessa je isto ostvarenje već postigla 2013. godine na Svjetskom prvenstvu u austrijskom Schladmingu.

Srebrnu medalju osvojila je sjajna Amerikanka Mikaela Shiffrin. Nakon prvog dijela natjecanja držala je treću poziciju, da bi nakon toga drugu vožnju odskijala besprijekorno. Iako je imala najbolje vrijeme drugog dijela natjecanja, na kraju je za Worley ipak zaostala 0.34 sekunde. Uz mnoštvo izuzetnih konkurentica stigla je do medalje u svojoj slabijoj disciplini, ukupno četvrte s velikih natjecanja, te se time evidentno promeće u glavnu favoritkinju za osvajanje slalomskog zlata.

Nekako najsretnija od svih djelovala je, osvajačica brončane medalje, Talijanka Sofia Goggia. Nakon razočaravajućeg 10. mjesta u superveleslalomu, ispadanja u alpskoj kombinaciji te osvajanja drvene medalje u spustu, napokon je uspjela postići izvanredan uspjeh. Prvi dio natjecanja odskijala je poprilično dobro te se plasirala odmah iza Worley, na drugu poziciju. U nastavku je, sad već uobičajeno, odskijala nešto slabije, ali dovoljno dobro za osvajanje medalje. Njezin je zaostatak na kraju iznosio 0.74 sekunde. Valja istaknuti kako je to njezina prva medalja u karijeri. Čvrsto vjerujemo kako nije i posljednja.

Hrvatsku su u navedenoj utrci predstavljale četiri mlade skijašice. Najmlađa, Ida Štimac zauzela je 42. mjesto, Andrea Komšić završila je na 44. poziciji, Lana Zbašnik plasirala se na 47. poziciju, dok Leona Popović nije uspjela završiti natjecanje.

-.-Goran Razić-.-

Muška veleslalomska utrka donijela je mnogo više uzbuđenja od one prethodnog dana. Novi svjetski prvak navedene discipline jest višestruki osvajač Svjetskog skijaškog kupa, Austrijanac Marcel Hirscher. Oba dijela natjecanja odskijao je na izuzetno visokoj razini te njegovo zlato niti u jednom trenutku nije bilo upitno. Marcelov glavni ovosezonski konkurent u veleslalomu, Francuz Alexis Pinturault, potpuno je razočarao te je utrku završio na sedmoj poziciji, stoga je jasno kako Hirscher nije imao prave konkurencije u navedenoj utrci. Po ulasku u cilj štoperica je stala na 2:13.31 što je označilo početak slavlja za fantastičnog Austrijanca. U svojoj prvoj pravoj utrci osvojio je zlato te je time potvrdio svoju kandidaturu za najviša odličja u slalomskoj utrci.

Srebrna medalja također je otišla u Austriju. Senzacionalni osvajač druge pozicije jest Roland Leitinger. On je sa startnim brojem 22 odskijao sjajnu prvu veleslalomsku vožnju te se plasirao na šestu poziciju. U drugom dijelu natjecanja pokazao je još bolje izdanje, što mu je na kraju i donijelo navedeni rezultat. Za svojim sunarodnjakom je zaostao 0.25 sekundi i time je ostvario svoj najbolji rezultat u karijeri.

Treću poziciju i brončanu medalju osvojio je, također pomalo senzacionalno, Norvežanin Leif Kristian Haugen. Nakon prvog dijela natjecanja zauzeo je sedmu poziciju, ali poput Leitingera, sjajno je odskijao drugu vožnju koja mu je u konačnici i donijela medalju. Zaostatak za Hirscherom je iznosio 0.71 sekundu. Haugen do sada nikada nije zakoračio na pobjedničko postolje, što znači kako mu je navedeno ostvarenje najbolje u dosadašnjoj karijeri.

Hrvatska je u muškoj veleslalomskoj utrci imala dva predstavnika. Filip Zubčić je iznenađujuće dobro odskijao prvi dio natjecanja, nakon kojeg je držao 10. poziciju sa zaostatkom od 0.97 sekundi za tada vodećim Hirscherom. Izdanje u drugoj vožnji bilo je nešto lošije te je na kraju završio na 19. poziciji sa zaostatkom od 1.98 sekundi za pobjednikom. Naš drugi predstavnik William Vukelić nije uspio završiti natjecanje.

Nakon održanih veleslalomskih utrka, do završetka Svjetskog skijaškog prvenstva preostaju još slalomska natjecanja. U subotu je, s početkom od 9:45 sati, odnosno 13 sati, na rasporedu ženska slalomska utrka. U isto doba, samo dan kasnije, u istoj će disciplini snage odmjeriti i muškarci. Radujemo se navedenim utrkama.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 244782
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr