SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

12.11.2004.      

Autor: Željko MihalićPhoto: www.guardian.co.uk 

Četiri godine od nesreće u Kaprunu

Tragična nesreća koja je odnijela 155 života dogodila se točno prije četiri godine.

Na jučerašnji dan, 11. studenog 2000. dogodila se jedna od najvećih tragedija u povijesti skijališta. Brojni skijaši koji su se uputili transportnim podzemnim vlakom do glečerskog skijališta Kitzsteinhorn od donje stanice malo van mjesta Kaprun u pokrajini Salzburg u Austriji.

Za vrijeme transporta putnika došlo je do požara. Uzrok požara je kasnije očevidom stručnjaka utvrđen i uzrok je bio loš smještaj sistema grijanja na stražnjem dijelu vlaka uz kapanje ulja za podmazivanje što je uzrokovalo zapaljenje, a vatra se nakon toga proširila po plastičnom podu vlakića. Sigurnosna se vrata također nisu otvorila.

Među 155 žrtava je bilo 92 Austrijanca, 37 Nijemaca, deset Japanaca, osam Amerikanaca, četiri Slovenca, dva Nizozemca, Britanac i Čeh. Brojne žrtve su identificirane na temelju DNA analize tjednima poslije nesreće, jer vizualna identifikacija zbog prirode nesreće nije bila moguća. Tragični je događaj preživjelo 12 putnika koji su uspjeli pobjeći iz gorućeg vlaka razbivši staklo i koji su se u tunelu počeli spuštati prema dolje, dok se neki putnici koji su vlak uspjeli napustiti također nastradali u sponu prema vrhu tunela, zbog efekta dimnjaka. Odlukom Vrhovnog suda Austrije, za nesreću nitko nije odgovoran.

Uprava skijališta je donijela odluku po kojoj se vlak neće obnavljati, nego će se koristiti postojeći alternativni transport gondolom.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 248916
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr