22.07.2010.      

Autor: Goran Razić 

12 alpskih skijališta u radu

Toplo vrijeme posljednjih dana, pa i tjedana, zadalo je dosta muke ljetnim skijalištima, no zahlađenje je na vidiku

Alpe još uvijek nude 12 skijališta na kojima je moguće pronaći ljetno snježno osvježenje. Austrija i dalje prednjači s brojem otvorenih skijališta, pa su tako u radu čak četiri. Hintertux i dalje ima najveći broj otvorenih staza, čak 20 km, dok je dubina snijega oko 190 cm. Mölltaler glečer također broji sličnu visinu snijega i 9 km otvorenih staza, dok Kitzsteinhorn iznad gradića Kapruna ima samo 39 cm preostalog snijega. Posljednje austrijsko skijalište koje nudi uređene staze i snowpark je Dachstein (naslovna fotografija), na kojemu je trenutno 90 cm snijega, a u pogonu su dva ski lifta.

Temperature na austrijskim skijalištima već dugo vremena dotiču dvoznamenkaste vrijednosti, stoga ne čude pravi ljetni uvjeti koji vladaju već od ranog jutra.

-.--.-U Švicarskoj su po starom dobrom običaju u radu glečeri iznad Zermatta (fotografija desno) i Saas Feea. Saas Fee, iako okovan visokim temperaturama i dalje bilježi preko 200 cm snijega. Zermatt broji oko 140 cm snijega, što je dovoljno za rad 6 skijaških staza, uključujući i najvišu europsku vučnicu na 3.899 mnv.

U Italiji moguće je skijati na Zermattu susjednoj Cerviniji te na Val Senalesu i Passo Stelviu. Visina snijega kreće se oko 240 cm.

U Francuskoj su otvoreni glečeri iznad Tignesa, Val d'Iserea i Les deux Alpesa. Jutarnje temperature dovoljno su niske za dobro skijanje, a tokom dana snijeg postaje jako mekan. Tignes broji 80 cm snijega i 8 otvorenih staza dok Les deux Alpes ima oko 100 cm snijega te je otvoren čitav ledenjački dio.

Prognoza vremena za sljedećih nekoliko dana je vrlo povoljna za ledenjake. Temperature bi trebale pasti za 10-ak stupnjeva, što će rezultirati najvišim dnevnim vrijednostima od oko 5°C, dok bi noćne i jutarnje temperature trebale biti negativne.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 242826
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr