10.01.2007.      

Autor: Željko Mihalić 

Australija planira izgradnju treće ski hale

Australija planira izgradnju još jednog zatvorenog ski centra i zatvorenog snow parka.

Prema planu investicija od 50 milijuna AUD, zapadna Australija bi do 2010. trebala dobiti skijašku halu i zatvoreni snježni park.

Iako je Australije bila prva zemlja koja je izgradila halu za skijanje, kad su još tijekom 80-ih u pogon pustili ski halu u Adelaideu, sada se planira otvaranje još jednog centra na zapadnoj obali, u Perthu.

Tehnologije i iskustva im sigurno ne bi trebalo nedostajati, jer su upravo Australci izvoznici tehnologije zatvorenih ski hala te raznih efekata za filmsku industriju. Najpoznatiji među tim patentima je rotirajući Ski Trac, koji je već postavljen na nekoliko lokacija po svijetu, uključujući i u onaj posljednje otvoreni ski dome Dubai, čiju je izgradnju također potpomogao Australski "know-how".

Inicijativa za povećanjem broja zatvorenih skijališta, unatoč činjenici da se u posljednjih nekoliko godina šire i skijališta na otvorenom, je najviše bazirana na negativnom trendu snježnih padalina, koje su bile upravo mizerne kroz 2006., a pretpostavlja se da bi Australije mogla u potpunosti ostati bez snijega do polovice ovog stoljeća.

Prijedlog zatvorenog skijališta sadrži dvije skijaške staze, svaka duljine 350 m i snow park, a cijeli bi kompleks trebao imati oko 60.000 kvadrata. Svi bi radovi trebali biti do 2009. godine, dok bi skijalište u punom pogonu bilo 2010.

Iako je Ski Dome u Adelaideu imao do sada financijskih poteškoća, stalne promjene vlasnika i puno rasprava oko rentabilnosti jednog takvog objekta, investitori ipak ne sumnjaju u isplativost izgradnje ovakvog skupocjenog kompleksa jer se procjenjuje da Perth ima oko 50.000 aktivnih skijaša. Drugi i znatno manji kompleks nalazi se u tematskom parku Big Banana, dok se najbliži veći zatvoreni ski centri nalaze u Aucklandu na Novom Zelandu te u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 18368
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr