01.11.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić

Photo: Goran Razić

 

Bode Miller se oprostio od skijanja

Jedan od najvećih skijaša svih vremena, fenomenalni Amerikanac Bode Miller, u intervjuu za NBC je izjavio kako je došao kraj njegovoj karijeri. Iako su mnogi očekivali i prizivali njegov povratak, to se nažalost neće dogoditi.

Izuzetno tužna vijest za svjetsko skijanje stigla je posljednjih dana. Kontroverzna američka skijaška legenda, Bode Miller, rekao je svoje službeno posljednje zbogom profesionalnom skijanju. Iako se Bode u FIS natjecanjima ne natječe od veljače 2015. godine, u intervjuu za NBC-evu emisiju “In depth with Graham Bensinger”, izjavio je kako svoju bogatu skijašku karijeru smatra završenom. Mnogi obožavatelji velikog Bodea očekivali su njegov povratak na Olimpijskim igrama u Pyeongchangu, no on je ipak odlučio drugačije.

Bode Miller svojim se fenomenalnim vratolomijama te skijanjem na rubu ispadanja urezao u srce mnogih ljubitelja skijanja. Podsjetimo se samo kako je završila njegova posljednja utrka u karijeri. Na Svjetskom skijaškom prvenstvu u Vailu 2015. godine, doživio je pad u utrci superveleslaloma. Do samog pada imao je osjetnu prednost nad, tada trenutno vodećim Austrijancem Streitbergerom. Prilikom pada, otpale su mu obje skije, jedna za drugom, a rubnik druge skije mu je napravio izuzetno dubok rez na potkoljenici desne noge. Bode nije očajavao, već naprotiv, stao je na skije i spustio se u ciljnu ravninu. Potom je pogledao cijelo natjecanje do kraja, a tek zatim otišao sanirati ozljedu.

-.-Goran Razić-.-Spektakularnih padova u Millerovoj karijeri bilo je mnogo. Takav, izuzetno rizičan, način skijanja bio je uzrok njegovih brojnih padova i vratolomija, no isto tako, takav skijaški stil doveo ga je do samog vrha svjetskog skijanja. Bode je u svojoj bogatoj karijeri dva puta osvojio veliki Kristalni globus, dok je u vitrinu spremio i šest malih Kristalnih globusa. To je učinio na svojem skijaškom vrhuncu, od 2003. do 2008. godine. U natjecanju Svjetskog skijaškog kupa ostvario je fenomenalne 33 pobjede. Dodatnu težinu njegovim pobjedama daje činjenica da je do istih stigao u svim disciplinama Svjetskog skijaškog kupa. Malo koji skijaš se može ponositi tom činjenicom. Svoju posljednju pobjedu ostvario je na domaćem terenu, u spustaškoj utrci Beaver Creeka 2012. godine.

Posebno dobar Bode je bio na Svjetskim skijaškim prvenstvima i Olimpijskim igrama. Uz mnoštvo srebrnih i brončanih medalja s navedenih natjecanja, svoju skijašku besmrtnost osigurao je naslovom olimpijskog pobjednika super kombinacije u kanadskom Vancouveru 2010. godine. Može pohvaliti i višestrukim naslovima Svjetskog skijaškog prvaka koje je ostvario na Svjetskim skijaškim prvenstvima St.Moritzu 2003. te Bormiju 2005. godine. Bio je skijaš za svačiji ukus, kamikaza u pravom smislu te riječi.

-.-Skijanje.hr-.-Nakon skijaške karijere Bode će se u potpunosti posvetiti svojoj velikoj obitelji. Glavni razlog njegovog odgađanja službenog okončanja karijere stoji u želji, kako je on to sam rekao, za unapređenjem cijelog skijaškog sustava. Mi mu želimo reći jedno veliko hvala na svim godinama tijekom kojih nas je uveseljavao. Puno su puta utrke Svjetskog skijaškog kupa znale biti dosta monotone i dosadne, a on ih je činio primamljivim. Svaki njegov zavoj, svaki njegov skok se pratio s posebnom pozornošću. Sjetimo se, mnogo je godina bio jedan od glavnih konkurenata našem Ivici, stoga je sva naša pažnja bila dodatno usmjerena na njega.

Posebno ćemo pamtiti njegov sjedilački slalomski stil, za koji samo on zna kako je uspijevao stići od starta do cilja te još k tome postizati vrhunske rezultate. Bio je prava maskota svjetskog skijanja i njezin najveći promotor. Prisjetimo se još jedne crtice iz njegove bogate skijaške karijere, prisjetimo se spustaške utrke u Kitzbühelu 2008. godine i njegovog skijanja po ogradi. Završio je na drugoj poziciji iza Didier Cuchea. Pa to može jedino Bode Miller!

Bode Miller, ime koje će zauvijek ostati zapisano u srcima svih skijoljubaca, sinonim za rizik, vratolomije i život na rubu. Legende o njemu prepričavat će se još dugo i uveseljavat će još mnoge generacije ljubitelja ovog prekrasnog sporta. Bode Miller, hvala ti na svemu!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 220269
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr