21.01.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Cortina d' Ampezzo - SG(ž), Kitzbühel - SL(m): Gut, Kristoffersen i Vidović

Lara Gut stigla je do pobjede u superveleslalomskoj utrci Cortine d' Ampezzo. Marcel Hirscher nije uspio pobijediti peti put u nizu. Zaustavio ga je Henrik Kristoffersen. Matej Vidović je ostvario rezultat karijere.

Posljednji dan vikenda donio nam je dvije uzbudljive utrke. Nakon jučerašnjeg spusta, na red su stigli najbolji slalomaši svijeta na čelu s Marcelom Hirscherom koji je lovio svoju petu pobjedu u nizu. Cortina d' Ampezzo treći je dan za redom svjedočila natjecanju Svjetskog skijaškog kupa u brzim disciplinama. Nakon dva spusta, danas je na red stigao i superveleslalom. Na obje lokacije vremenski uvjeti su bili u skladu s godišnjim dobom. Srećom, utrke su održane bez većih poteškoća. 

Današnji su dan otvorili skijaši. Tradicionalno, utrka je održana na stazi pored Streifa. Konfiguracija iste je jedna od najzanimljivijih u natjecanju Svjetskog skijaškog kupa. Mnoštvo prijelomnica te izuzetno strmih dijelova svakako pozitivno utječu na zanimljivost utrke. Kad tome pridodamo i postave u stilu Ante Kostelića, dobijemo sjajan skijaški spektakl. Iako se slalomaši ne kreću brzinama automobila na autocesti te ne skaču poput mačaka, svejedno smo uživali u jednom vrhunskom skijaškom događaju.

Već smo u prvoj vožnji svjedočili iznenađenju. Prvi se niz stazu spustio Stefano Gross koji je zatim čekao sljedećeg skijaša kako bi mogao ocijeniti koliko je njegovo vrijeme bilo dobro. Odmah iza Grossa, stazom se spustio, pobjednik posljednje četiri utrke tehničkih disciplina, Marcel Hirscher. Uz podršku mnogobrojne publike, u cilj je ušao s prednošću od 0.65 sekundi nad Talijanom te se u tom trenutku činilo kako će opet dugoročno zasjesti na mjesto koje je već davno prisvojio.

Hirscherove planove je pokvario njegov reprezentativni kolega, Michael Matt. Odskijao je fenomenalnu prvu vožnju te je u ciljnu ravninu ušao s ogromnom prednošću od 0.95 sekundi nad Hirscherom. Izraz lica šesterostrukog pobjednika Svjetskog skijaškog kupa govorio je tisuću riječi. Moglo se očekivati da će Matt biti brži, ali ne baš sada za nepunu sekundu. Tek što je mlađi brat, još uvijek aktualnog olimpijskog pobjednika iz Sochija u disciplini slaloma, zasjeo na poziciju rezerviranu za lidera utrke, sa starta je krenuo Henrik Kristoffersen.

Dvadesettrogodišnji Norvežanin je zaledio cjelokupni Kitzbühel, a vjerojatno i sve gledatelje diljem Austrije koji su u tom trenutku pratili ovaj spektakl. Odskijao je fenomenalno, elegantno, sa stilom te je u cilj ušao s prednošću od 0.10 sekundi nad Mattom, odnosno 1.05 sekundi nad vječitim rivalom Hirscherom. U tom je trenutku jedina pozitivna vijest za sve Austrijance bila ta što je pred njihovim ljubimcima još druga vožnja u kojoj se može svašta promijeniti.

Prije zanimljivog nastavka, u međuvremenu su se niz stazu spustili i naši predstavnici. Matej Vidović se sa startnim brojem 36 uspio plasirati u drugi dio natjecanja. U cilj je ušao 23., sa 3.11 sekundi zaostatka za Kristoffersenom, ali ga je, do kraja prve vožnje, preskočilo još par skijaša. U konačnici je prvi dio natjecanja završio na 27. poziciji. Naš drugi predstavnik, Elias Kolega, nažalost ne pripada prethodno navedenoj skupini slalomaša. On je sa startnim brojem 58. završio natjecanje na 43. poziciji, sa 4.14 sekundi zaostatka za vodećim.

Drugu je vožnju otvorio Slovak Adam Žampa. Ubrzo nakon njega, na red je došao i Matej Vidović. Drugi je dio natjecanja odskijao vrlo dobro, hrabro, napadački. U cilj je ušao kao prvi, sa 0.48 sekundi prednosti ispred Žampe. Da nije napravio jednu poprilično veliku pogrešku nakon prve prijelomnice, prednost bi zasigurno bila mnogo veća. Na vodećoj se poziciji nije zadržao dugo, već ga je sljedeći skijaš, Fritz Dopfer, pomaknuo s iste. U konačnici je ostvario rezultat karijere, završivši na 20. poziciji sa 4.32 sekunde zaostatka za pobjednikom. Valja napomenuti kako je ovo već treći rezultat u nizu naših predstavnika među 30 najboljih skijaša u disciplini slaloma. Ne želimo ih ureći, ali bi voljeli da se niz nastavi.

Nagradno pitanje današnjeg dana glasi, je li Marcel Hirscher stigao do svoje pete pobjede u nizu? Da bi isto uspio morao je odskijati kao nikada do sada. Četvrtoplasirani iz prve vožnje, Daniel Yule, držao je vodeću poziciju prije Marcelove vožnje. Sjajni je Austrijanac odskijao odlično, no u cilj je ušao sa 0.38 sekundi prednosti nad Švicarcem. Odmah nakon Hirschera, niz stazu je krenuo Matt, no nije uspio izdržati pritisak što je rezultiralo promašivanjem vrata te ispadanjem iz utrke. U startnoj je kućici ostao jedino Henrik Kristoffersen.

Sjajni je Norvežanin znao kako mu i ogromna prednost možda neće biti dovoljna te kako se jednostavno mora baciti na glavu. Nebrojeno je puta ove sezone gledao u Hirscherova leđa te je znao kako danas ima pravu priliku za pobijediti svog glavnog konkurenta. Odskijao je u skladu s prethodnom najavom. Izuzetno je puno riskirao, išao je na sve ili ništa, skijao je na ivici ispadanja, ali je na kraju uspio. Štoperica se zaustavila na 1:48.49 minuta, čime je ostvario 0.97 sekundi prednosti ispred Hirschera te je njegovo slavlje moglo započeti. Stigao je do svoje prve ovosezonske pobjede, nakon što je bio članom svih dosadašnjih pobjedničkih postolja discipline slaloma.

Iako discipline superveleslaloma i slaloma nemaju previše toga zajedničkog, pogotovo ne u različitim konkurencijama, no ipak možemo povući paralelu između današnjih utrka. Lara Gut, po prvi put ove sezone te po prvi put nakon teške ozljede koljena i duge stanke, stigla je do pobjede u jednoj utrci Svjetskog skijaškog kupa. Cortina d' Ampezzo te staza Olympia delle Tofane bila je sretna za nju. Sjajna je Švicarska sjajno, ne besprijekorno, odskijala superveleslalomsku utrku te je postavila vrijeme od 1:14.78 minuta, što je bilo dovoljno za njezinu 24. pobjedu u karijeri.

Krenimo ispočetka. Niz stazu se prva spustila domaća predstavnica Johanna Schnarf. Kao i u slučaju svog reprezentativnog kolege Grossa, i ona je čekala ostale skijašice kako bi saznala koliko je bila brza. Djevojke su se spuštale jedna za drugom, ali niti jedna nije bila bolja od nje. Tek ju je Lara Gut, sa startnim brojem 7, uspjela svrgnuti s čelne pozicije za 0.14 sekundi. S posebnom su se pažnjom čekale djevojke poput Lindsey Vonn, Mikaele Shiffrin, Tine Weirather te Sofije Goggije

Amerikanke se danas nisu proslavile. Vonn je skijala agresivno i napadački, ali je jasno kako joj puno bolje leži disciplina spusta. Završila je na šestoj poziciji sa 0.37 sekundi zaostatka za pobjednicom. Mikaela Shiffrin nije uspjela završiti utrku; zakasnila je na jedna vrata te ih više nije imala vremena dostići. Ovo je prvo ispadanje aktualne pobjednice Svjetskog skijaškog kupa nakon prošlogodišnje utrke na Sljemenu. Osim Shiffrin, utrku nije uspjela završiti niti Sofia Goggia. Skoro je doživjela pad na samom startu utrke te se već tu oprostila od vrhunskog rezultata. U nastavku je maksimalno riskirala, ali ovoga puta nije profitirala.

Tina Weirather je odskijala nešto bolje od Vonn; završila je na petoj poziciji sa 0.33 sekunde zaostatka za Gut. Startni je broj tri sjajno iskoristila Anna Veith, koja je uz malo sreće mogla završiti na postolju. U konačnici se plasirala na četvrtu poziciju, sa 0.31 sekundom zaostatka za Švicarkom. Ipak, Austrijanka je uspjela ugrabiti treću poziciju. Riječ je o Nicole Schmidhofer koja je do posljednjeg dijela utrke opasno konkurirala za osvajanje prve pozicije. Pogreške u donjem dijelu staze, odnosno kriva putanja, su je koštale boljeg plasmana. Završila je na, prethodno spomenutoj, trećoj poziciji sa 0.27 sekundi zaostatka za pobjednicom. 

Jedan od najuzbudljivijih vikenda Svjetskog skijaškog kupa je iza nas. Sljedeće su utrke na rasporedu već u utorak. Najbolji će slalomaši svijeta od 17:45 sati, odnosno 20:45 sati, nastupati na već tradicionalnoj noćnoj utrci u Schladmingu. Djevojke se sele na jedno od najpopularnijih skijališta u Hrvata, na Kronplatz. U utorak ih od 10 sati, odnosno od 13 sati, očekuje nova veleslalomska utrka na popularnoj Erti. Nekim će skijašima i skijašicama navedene utrke biti ključne za odlazak na nadolazeće Olimpijske igre. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 112242
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr