05.03.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Eksplozija Goggije, Hirscher osigurao sve što je mogao

Marcel Hirscher sjajnim je rezultatima stigao do novih Kristalnih globusa. Sofia Goggia na isteku je sezone postigla izvrsnu formu te je stigla do izuzetnih ostvarenja.

Ovaj vikend najbolje su skijašice provele u Južnoj Koreji, gdje su održane utrke spusta i superveleslaloma. Skijaši su svoje utrke tehničkih disciplina odskijali u Kranjskoj Gori po vrlo teškim vremenskim uvjetima. Kako to obično biva, djevojke su otvorile vikend program.

U subotnjim ranim jutarnjim satima, po srednjoeuropskom vremenu, organizirana je utrka spusta u južnokorejskom Jeongseonu. Sama konfiguracija staze nije pretjerano zahtjevna, a staza je izuzetno široka cijelom svojom dužinom. Usprkos tome svjedočili smo izuzetno uzbudljivoj utrci. Organizatori su vrlo uspješno organizirali samo natjecanje te su sve natjecateljice bile vrlo zadovoljne putom na drugi kraj svijeta.

Vrlo je neuobičajeno, ali pohvalno i simpatično, da se utrke Svjetskog skijaškog kupa organiziraju na onom kraju svijeta. Do danas, skijaška je karavana tamo putovala nekoliko sezona pred kraj, odnosno početkom ovog stoljeća, te protekle sezone. Sljedeća skijaška sezona donosi nam Zimske olimpijske igre koje će se održati u južnokorejskom Pyeongchangu, a dio natjecanja u alpskom skijanju održat će se upravo na stazama Jeongseona.

Generalnu probu za nadolazeću olimpijadu, pomalo nevjerojatno, osvojila je Talijanka Sofia Goggia. Iako je tijekom cijele svoje vožnje zaostajala za drugoplasiranom na kraju, ulaskom u cilj vrijeme se zaustavilo na 1:38.80 te je semafor pokazao kako je to trenutno najbrže skijaško izdanje. Kasnije se pokazalo kako niti jedna skijašica nije uspjela ugroziti navedeno vrijeme. Sjajno spustaško ostvarenje, pogotovo u donjem dijelu staze, Goggiji je donijelo najbolje ostvarenje u karijeri. Iako se već nekoliko puta penjala na pobjedničko postolje, nikada do jučer nije imala priliku popeti se na najvišu stepenicu istog. Vjerujemo kako je navedeni rezultat samo početak onoga što slijedi u nadolazećim sezonama. Goggia je ove sezone pokazala kako je sjajna, mlada, perspektivna skijašica. Kada sjajnim skijaškim sposobnostima nadoda stabilno psihičko stanje postat će klasa za sebe. Neodoljivo podsjeća na našu Janicu.

Drugo mjesto u subotnjem spustu osvojila je legendarna američka skijašica, Lindsey Vonn. Odlično je odskijala spust te je u potpunosti iskoristila startni broj jedan, no Goggia je ipak bila brža za malenih 0.07 sekundi. Ovo je bilo njezino 128. postolje u Svjetskom skijaškom kupu. Iza Lindsey, na trećoj poziciji, našla se fenomenalna Slovenka Ilka Štuhec. Ona je također odskijala jednu sjajnu utrku, dovoljno dobru za upravo navedenu poziciju. Za Goggijom je zaostala 0.23 sekunde. Nakon što je prošlog vikenda osigurala mali Kristalni globus alpske kombinacije, isto joj nije pošlo za skijom u subotnjoj utrci spusta. Trenutno drugoplasirana Goggia nalazi se 97 bodova iza Ilke te će se sve odlučiti u posljednjoj utrci spusta ove sezone.

Nedjelja je donijela utrku superveleslaloma i potpuno nevjerojatan rasplet. Kao i prethodni dan, uvjeti su bili sjajni za skijanje. Sofia Goggia eksplodirala je u Južnoj Koreji te je drugi dan za redom ostvarila pobjedu. Potpuno nevjerojatno za mladu Talijanku. Njezino superveleslalomsko izdanje bilo je fantastično, uz jedan poprilično rizičan skok. Ipak, rizik se danas isplatio. Vrijeme od 1:20.35 nitko nije uspio dostići. Da bi južnokorejska priča bila u potpunosti čudesna, pobrinule su se Lindsey Vonn i Ilka Štuhec. Kao i prethodni dan, raspored skijašica na postolju bio je potpuno identičan. Čak je Vonn za Goggijom zaostala, kao i u subotnjem spustu, malenih 0.07 sekundi. Štuhec je zaostala 0.51 sekundu.

Navedenim rezultatom dodatno se zahuktala borba za mali, superveleslalomski, Kristalni globus. Ilka Štuhec preuzela je vodstvo nad, danas devetoplasiranom, Tinom Weirather. Bodovna razlika između navedenih skijašica iznosi 15 bodova te će se sve rješavati u posljednjoj utrci superveleslaloma, na završnici sezone u američkom Aspenu.

Muškarci su svoje skijaške obaveze obavili u Kranjskoj Gori. Vrijeme nije bilo naklonjeno organizatorima niti natjecateljima. Po vrlo maglovitom i kišovitom vremenu održale su se utrke veleslaloma te slaloma.

Već u subotnjoj veleslalomskoj utrci Marcel Hirscher uspio je riješiti većinu svojih slatkih problema. Još jednom u nizu ostvario je pobjedu koja mu je donijela mali veleslalomski Kristalni globus, odnosno veliki Kristalni globus. Uvelike mu je pomogao Alexis Pinturault koji nije uspio završiti subotnju utrku. Time je već šesti puta uzastopce osvojio naslov ukupnog pobjednika Svjetskog skijaškog kupa te je navedenim ostvarenjem već sada jedan od najboljih skijaša svih vremena. Subotnji veleslalom odskijao je fenomenalno, usprkos neregularnim uvjetima u drugom dijelu natjecanja. Vrijeme od 2:24.31 ostalo je daleko najbolje u navedenoj utrci.

Drugo mjesto u navedenoj utrci osvojio je sjajni Norvežanin Leif Kristian Haugen. Nakon osvajanja brončane medalje na Svjetskom skijaškom prvenstvu, ovo je Haugenu najbolje ostvarenje u karijeri. Za Hirscherom je zaostao 0.46 sekundi. Posebno valja naglasiti kako je do navedenog ostvarenja stigao nakon što je prvi dio natjecanja završio na dvanaestoj poziciji. U mnogome mu je pomoglo i vrijeme koje je bilo sve gore kako se bližio kraj natjecanja.

Do treće pozicije doskijao je Šveđanin Matts Olsson. On je za razliku od Haugena nakon prvog dijela držao šestu poziciju te je njegovo ostvarenje zaista iznenađujuće i fascinantno. Posljednjih osam skijaša u drugom dijelu subotnjeg natjecanja imao je vrlo teške uvjete na stazi te je time Olssonov uspjeh još veći i izrađeniji. On je, uz Marcela Hirschera, jedini odskijao drugu vožnju na višoj razini. Navedeni rezultat donio mu je drugo postolje u karijeri.

Iz utrke još valja izdvojiti nastupe naših predstavnika. Filip Zubčić startao je dvadeset drugi te nije uspio izboriti drugu vožnju. Završio je na 44. poziciji sa zaostatkom od 4.11 sekundi za, vodećim iz prvog dijela, Marcelom Hirscherom. Elias Kolega natjecanje je završio na 55. mjestu sa zaostatkom od 5.50 sekundi za Hirscherom.

Samo dan kasnije održan je i pretposljednji slalom muške konkurencije u tekućoj skijaškoj sezoni. Vrijeme i dalje nije išlo na ruku ni organizatorima ni natjecateljima. Ipak, Pokal Vitranc uspješno je priveden kraju. Pobjednik slalomskog natjecanja dolazi iz Austrije, ali nije riječ o Marcelu Hirscheru. Senzacionalan pobjednik je Michael Matt. Danas je izuzetno dobro odskijao obje slalomske vožnje te je potpuno zasluženo, s vremenom od 1:48.26, stigao do svoje prve pobjede u karijeri. Njegov reprezentativni kolega i prva violina austrijske reprezentacije, već spomenuti Hirscher, završio je na četvrtoj poziciji, što mu je zbog katastrofalne pogreške Henrika Kristoffersena u prvom dijelu natjecanja, donijelo i mali, slalomski, Kristalni globus. Marcel je ove sezone osvojio sve što se, iz njegove perspektive, moglo osvojiti. Drugu poziciju u nedjeljnom slalomu osvojio je Talijan Stefano Gross. Iako je nakon prvog dijela bio uvjerljivo vodeći, s 1.15 sekundi prednosti nad drugoplasiranim Mattom, do kraja nije uspio zadržati istu te je još i nadodao 0.30 sekundi zaostatka. Ipak, navedenim je rezultatom stigao do jedanaestog postolja u karijeri, što sigurno nije beznačajno. Do trećeg mjesta je doskijao sjajni Nijemac Felix Neureuther. Njegova oba slalomska izdanja bila su na vrlo visokoj razini, no ipak je navedeni dvojac bio nešto raspoloženiji od Felixa. Tridesetdvogodišnjem specijalistu tehničkih disciplina ovo je već peto postolje aktualne sezone. Ne treba zaboraviti kako je na ovogodišnjem Svjetskom skijaškom prvenstvu osvojio brončanu medalju. Sjajna sezona za Felixa. Iz utrke još valja izdvojiti fenomenalno izdanje talijanskog veterana Patricka Thalera. Tridesetdevetogodišnji Talijan je nakon prvog dijela natjecanja držao 28. poziciju, da bi nevjerojatnim izdanjem u drugoj vožnji stigao do šeste pozicije.

Odličan rezultat ostvario je i Matej Vidović. Sa startnim brojem 33, nakon prvog dijela natjecanja uspio se pozicionirati na 19. mjesto. Drugu vožnju odskijao je na poprilično istoj razini te je u konačnici završio na 21. poziciji sa zaostatkom od 2.27 sekundi. Naš drugi predstavnik, Elias Kolega, nije se uspio plasirati u drugu vožnju te je natjecanje završio na 48. mjestu.

Završetkom skijaškog vikend programa najbolji skijaši i skijašice sele na američki kontinent. Ženski dio skijaške karavane već sljedeći vikend očekuje utrke tehničkih disciplina u Squaw Valleyu. Za razliku od njih, skijaši nemaju nikakve službene obaveze te se mogu u miru pripremati za završnicu sezone. Posljednje utrke Svjetskog skijaškog kupa, ove skijaške sezone, održat će se u Aspenu od 15.03. do 19.03.2017. godine. Iako je već dosta Kristalnih globusa osigurano, nadamo se uzbudljivoj završnici.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 167910
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr