29.09.2004.      

Autor: Tomislav MuhvićIzvor: Goranski Novi list 

G. kotar - kandidatura za Univerzijadu

Ideja o kandidaturi Gorskog kotara za Univerzijadu 2011. g. počela se pretvarati u stvarnost. Utemeljen je Inicijativni odbor a osniva se i Radna skupina sastavljena od sportskih stručnjaka. Projekt realizacije trebao bi biti gotov do 31. prosinca 2004.

Održavanje igara imalo bi iznimno veliko značenje za cijelu Primorsko - goransku županiju, ne samo u sportskom smislu, već i gospodarski. Natjecanje je povod da se u pet godina izgradi sportska, komunalna i turistička infrastruktura za čiju izgradnju bi u normalnim uvjetima bilo potrebno bar 20 godina.

Od većih projekata treba izdvojiti izgradnju staze za super G na potezu Kula (Bjelolasica, 536m), Begova Cisterna (700m), s ishodištem u Ravnoj Gori, 90 metarsku skakaonicu za skijaške skokove i nordijske kombinacije u Delnicama i stazu za veleslalom na potezu Snježnik (1506m) – Lazac (1110m) s ishodištem u Gerovu.

Ostala skijališta trebalo bi dovesti na razinu zahtjeva Univerzijade. Slalom za žene mogao bi biti priređen u Tršću, biatlon u Mrkoplju, ženski veleslalom na Bijeloj kosi (Vrbovsko), nordijska kombinacija i skokovi u Delnicama, muško skijaško trčanje u Ravnoj Gori, muški veleslalom u Gerovu, muški slalom na Radeševu (Platak, Čavle), žensko skijaško trčanje u Brod Moravicama, a spust i super G na Bjelolasici. Procjena troškova iznosi 28,8 milijuna eura.

Univerzijada niti slučajno nije samo sportski projekt za Gorski kotar. Ona bi mnogo značila u gospodarskom smislu. Zahvaljujući infrastrukturi došlo bi do angažiranja brojnih kapaciteta i znatno povećanog zapošljavanja. U prosjeku se, prema dosadašnjim iskustvima, nakon igara zapošljava oko 1000 ljudi.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 123316
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr