09.04.2007.      

Autor: Goran VukelićPhoto: arhiva Skijanje.hr 

Himalajski ledenjaci broje zadnje godine

Znanstvenici upozoravaju na sve brže topljenje ledenjaka.

Bruxelles je proteklog tjedna ugostio sastanak više od 2,500 svjetskih znanstvenika koji su raspravljali o klimatskoj budućnosti Zemlje. Znanstvenici, okupljeni u Međunarodni panel o klimatskim promjenama (IPCC) pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, upozorili su u završnom izvješću na pogubne posljedice koje će trenutačan tempo zagađivanja planete imati na prirodu, klimu, ali i političke i ekonomske prilike u svijetu kroz narednih nekoliko desetljeća.

Zanimljivo (i zastrašujuće) zazvučao je podatak da, ukoliko se nastavi s ovakvim porastom prosječne globalne temperature, možemo očekivati otapanje ledenjaka čak i na Himalaji kroz 30-ak godina. Himalajski ledenjaci će se tada otapati brzinom od prosječno 100,000 četvornih kilometara, za razliku od 5,000 četvornih kilometara u ovom desetljeću.

Na marginama sastanka u Bruxellesu i World Wildlife Fund (WWF) je upozorio na nestanak 10 prirodnih čuda naše planete ukoliko globalno zagrijavanje ne bude ograničeno, ako već ne spriječeno. Među tih 10 čuda našle su se i Alpe, čiji će se ledenjaci također otopiti i ostaviti skijaše na suhom. No, veći će problem biti isušivanje rijeka koje ti ledenjaci opskrbljuju vodom što bi moglo uzrokovati znatne političke i ekonomske sukobe širom svijeta oko prirodnih resursa.

Čini se da znanstvenici u Bruxellesu nisu htjeli ostaviti prostora sumnjama kamo ovakav tempo zagađivanja vodi. Iako su predstavnici vodećih svjetskih industrijskih sila (SAD, Kina, Rusija, S. Arabija...) ublažili pojedine zaključke iz završnog izvješća ostaje neugodan osjećaj da brojimo zadnje godine uživanja u prirodnim raznolikostima Zemlje.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 222003
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr