16.12.2009.      

Autor: Goran Vukelić 

"Igre u malom" u snježnim Dolomitima

U Val Gardeni i Alta Badiji će se u četiri dana voziti utrke u četiri discipline.

Dva skijališta, četiri dana, četiri utrke. U srcu Dolomita sprema se skijaški spektakl koji počinje u petak utrkom superveleslaloma za skijaše u Val Gardeni. Nastavlja se spustom, također u Val Gardeni, nakon čega bijela karavana putuje preko Passo Gardena u susjednu Alta Badiju. Tamo će se pak odvesti utrke u dvije tehničke discipline, veleslalom u nedjelju i slalom u ponedjeljak. Bit će to naporan test za skijaše, prave Zimske olimpijske ige u malom, odvest će se sve discipline osim kombinacije.

-.--.-Najviše pažnje privlači subotnji spust, jedan iz kvinteta "klasičnih" spusteva Svjetskog kupa. Saslong je staza koja zahtijeva dobro "namazane" skije, budući da nema previše tehničkih detalja na kojima bi se utrka mogla odlučivati. Potrebna je "samo" hrabrost za sjuriti se niz padinu i dobar osjećaj za "klizanje". Problem može biti eventualno vjetar kojem je gornji dio staze izložen. Ponekad zna jako zapuhati te u velikoj mjeri usporiti skijaše, pa i odlučiti pobjednika. Upravo to se dogodilo prošle godine, ali u superveleslalomu kada je pobjedu odnio Werner Heel. Talijanski specijalist za brze discipline i ove će godine jurišati na pobjedu,  no u Val Gardeni se kao na domaćem terenu osjeća i Michael Walchhofer. Austrijanac je ovdje zabilježio dvije pobjede u spustu i četiri druga mjesta.

-.--.-Dan poslije se u susjednoj Alta Badiji vozi veleslalom na stazi Gran Risa. Ljepotica koja vijuga od 1.871 m n/m sve do mjesta La Villa na 1.423 m n/m pravi je izazov za sve veleslalomaše i jedna od najtežih u Svjetskom kupu. Gotovo cijelom dužinom u gustoj šumi, skrivena od sunca, zna biti iznimno tvrda i brza, a iz skijaša izvlači maksimum. Kralj Alta Badije je neponovljivi Alberto Tomba koji je ovdje pobjeđivao čak četiri puta i isto se toliko puta penjao na niže stepenice postolja. Prava je šteta što ove godine na Gran Risi nećemo gledati Ivicu Kostelića kojeg je ozljeda nakratko odvojila od natjecanja. Ivica je ovdje prošle godine ubilježio svoj najbolji veleslalomski rezultat - drugo mjesto, a tu je i jedna pobjeda i drugo mjesto u slalomu.

Kako bilo, u Dolomitima nas u sljedećih nekoliko dana očekuju okršaji u vrlo izjednačenoj konkurenciji skijaša gdje će se, barem zasad tako izgleda, ponoviti prošla sezona i borba do zadnje utrke za Kristalni globus. Na licu mjesta će biti i ekipa magazina Skijanje.hr kako bi zabilježila svaki trenutak ovih "Igara u malom".

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 243723
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr