03.03.2009.      

Autor: Matija Kralj 

Ivica "punim gasom" do kraja

Ivica Kostelić odlučio je uzeti potpuni rizik i nastupiti na dvama spustevima i Super G-u FIS Svjetskog kupa u norveškom Kvitfjellu.

Unatoč problemima s leđima, ovakva konačna odluka donesena je vrlo vjerojatno u stalnim konzultacijama sa stručnim medicinskim timom koji Ivicu okružuje, ali i pod pritiskom spoznaje kako niti jednu utrku Kvitfjella propustiti ne namjerava niti Benjamin Raich. Trenutačno drugoplasirani skijaš ukupnog poretka FIS Svjetskog kupa, uz svega dva boda zaostatka u odnosu na Ivicu.

Iako se za Kvitfjell kao glavni konkurenti Ivici logikom uspješnosti u brzim disciplinama nameću Aksel Lund Svindal te Didier Cuche, a koji u odnosu na našeg vodećeg skijaša Svj. kupa trenutno "kasne" 86 odnosno 110 bodova, rasplet situacije u Norveškoj, pa potom i u Areu, teško će biti prognozirati i najvećim skijaškim stručnjacima.

Posljednje utrke sezone, uvijek pod pritiskom najvećeg konačnog cilja - velikog Kristalnog globusa, zasigurno najprestižnijeg trofeja u natjecateljskom skijanju - u pravilu su donosile najnevjerojatnije rasplete. Pa tako i poneki vrhunski čak i "top 10" rezultat u brzim disciplinama Kostelića ili Raicha, bilo u Kvitfjellu, bilo u Areu, nikoga ne bi trebao previše iznenaditi.

Da, čak i uz ovakva leđa kakva Ivica trenutno ima. Jer kako drugačije objasniti i Ivičine izjave u Kranjskoj Gori kako uoči utrke gotovo da "svisne" od bolova. A onda za vrijeme same vožnje, ponešen adrenalinom i koncentriran samo na skijanje, gotovo da od bolova ne osjeća više ništa?

U usporedbi Kostelić - Raich može li se, također, uopće i usporediti skijaški put skijaša koji se u karijeri gotovo niti ne sjeća neke ozbiljnije skijaške ozljede (Raich), i skijaša koji je prošao sve što je prošao Ivica Kostelić? I može li se usporediti motiv za osvajanjem velikog Kristalnog globusa skijaša koji ih ipak ima već dva (ponovno Raich), i skijaša kojemu bi ovosezonski Globus bio prvi u karijeri (Kostelić)?

Sve ove nijanse u konačnici će odlučivati. A odlučivat će i još jedan faktor kojega svi kao da pomalo potpuno zaboravljaju, a mogao bi se pokazati ključnim - faktor vremenskih prilika! Tko to može garantirati da će se svih pet utrka u brzim disciplinama u Kvitfjellu i Areu uopće moći održati? Prognoza za srijedu i četvrtak, za Kvitfjell, djelomično najavljuje i - novi snijeg. A svaka odgoda utrke u ovoj fazi sezone značila bi i brisanje iste iz kalendara, jer vremena za nadoknadu negdje drugdje jednostavno više - nema. U situaciji kada će uistinu nijanse odlučivati - svakako tema koju nije previše uputno na samome startu u potpunosti ignorirati.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 220419
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr