09.12.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Kombinacija ipak otkazana; današnji program u cijelosti odrađen

Utrka alpske kombinacije ipak je na kraju otkazana. Današnji dan donio je izuzetno uzbudljive utrke u obje konkurencije. Senzacija u St.Moritzu.

Jučer kasno navečer, Svjetska skijaška federacija FIS, ipak je odlučila kako danas održan superveleslalom neće biti dio jučerašnje utrke alpske kombinacije. Stoga se današnji superveleslalom računao isključivo zasebno. Hoće li se i kada nadoknaditi otkazana utrka alpske kombinacije još uvijek nije poznato. Današnja utrka superveleslaloma u St.Moritzu također nije prošla bez poteškoća, iako je u konačnici iznjedrila senzaciju. Organizatorima utrke probleme je stvarao izuzetno jak vjetar, stoga se samo trajanje natjecanja poprilično odužilo, no važno je da se za razliku od petka, utrka ipak održala do samog kraja.

Iz navedenih razloga, start superveleslaloma bio je pomaknut, što je za posljedicu predstavljalo značajno smanjenje dužine utrke. U svim navedenim uvjetima najbolje se snašla domaća djevojka, dvadesetčetverogodišnja Jasmine Flury. Sa startnim brojem 14, već su skoro sve glavne favoritkinje za pobjedu završile svoj nastup, iznenadila je cjelokupan skijaški svijet. U prvom dijelu staze odskijala je relativno oprezno, no zato je u nastavku pustila skiju, što joj je i donijelo prvo postolje te prvu pobjedu u dosadašnjoj karijeri. Vrijeme koje je zasjenilo sve ostale skijašice iznosi 1:02.59 minuta. 

Drugo mjesto, također pomalo senzacionalno, uhvatila je njezina ponešto istaknutija reprezentativna kolegica, Michelle Gisin. Ona je startala u utrku neposredno ispred Flury te kada je stigla u cilj, a semafor pokazao vrijeme koje je do tada bilo najbolje, moglo se pomisliti kako će i ostati na samom tronu. Obje Švicarke su odskijale solidno, bez većih pogrešaka. Zapravo, Michelle je ostvarila bolji umjetnički dojam od pobjednice, no na kraju je njezina izvedba ipak bila sporija za malenih 0.10 sekundi. Tim je rezultatom izjednačila svoj rezultat karijere od prošle sezone, kada je završila na drugoj poziciji u utrci alpske kombinacije Val d' Iserea.

Do treće je pozicije doskijala trenutno vodeća u superveleslalomskom poretku, Tina Weirather. U usporedbi s vodećim dvojcem, njezina je izvedba bila u potpunosti savršena. Kako je staza bila poprilično kratka, što se može vidjeti po konačnim vremenima, jasno je kako su detalji odlučivali. Tina je za pobjednicom zaostala 0.16 sekundi te je time zadržala svoju trenutnu poziciju u ukupnom superveleslalomskom poretku.

Iz utrke još valja izdvojiti zapažene izvedbe četvrtoplasirane Federice Brignone  te petoplasirane Anne Veith, kojoj navedeni rezultat predstavlja najbolje ostvarenje od povratka u natjacanje Svjetskog skijaškog kupa. Uz sve otegotne okolnosti, možda je to ipak pokazatelj potpunog povratka Anne kakvu poznajemo. Za razliku od Veith, ovosezonska povratnica u natjecanje Svjetskog skijaškog kupa te drugoplasirana iz posljednjeg superveleslaloma održanog u Lake Louiseu, Lara Gut, doživjela je pad, srećom bez većih posljedica. Lindsey Vonn utrku je završila na 17.poziciji uz velike bolove u leđima. U natjecanje Svjetskog skijaškog kupa vratila se i njezina kolegica Julia Mancuso, ali danas nije uspjela stići do cilja. Leona Popović završila je utrku na 53. poziciji s 4.43 sekundi zaostatka za senzacionalnom pobjednicom Flury.

Za razliku od St.Moritza, u Val d' Isereu probleme nije stvarala magla, niti jak vjetar. Preko noći je napadala poprilična količina snijega, no vrijedni organizatori utrke odlično su pripremili stazu. Sama postava staze u obje je vožnje bila izuzetno interesantna. Da nemamo podatak o postavljačima staze, zasigurno bi rekli da je prste u tome imao legendarni Ante Kostelić. U skladu s time, natjecanje nije moglo biti nezanimljivo. Baš dapače, sjajna veleslalomska utrka mamila je uzdahe svih ljubitelja dobrog skijanja.

Analogno utrci superveleslaloma, pobjedu u veleslalomu odnio je domaći predstavnik, Alexis Pinturault. Iako u prvom dijelu natjecanja nije odskijao zadivljujuće, njegova izvedba u drugoj vožnji definitivno je izazvala "vau efekt". U drugi dio natjecanja startao je 28. te je bacio rukavicu izazova, vodećem iz prve vožnje, Marcelu Hirscheru. Sjajni Austrijanac nije imao sreće u svom nastupu. U toku vožnje pri udaranju u jedna vrata,  zastavica mu je ostala zakačena za rukavicu dobar dio nastupa. Isto tako, skijao je maksimalno riskantno, što je za posljedicu nosilo velik broj pogrešaka. Po završetku utrke pamtit će se vrijeme od 1:51.18 minuta, koje pripada Alexisu Pinturaultu. Hirscher je završio na trećoj poziciji sa zaostatkom od 0.54 sekunde za pobjednikom.

Do druge je pozicije doskijao sjajni Nijemac Stefan Luitz. Njegove veleslalomske izvedbe mogu se okarakterizirati kao najmirnije, odnosno najfluidnije. Iako je, kako je već rečeno, postava staze bila izuzetno zahtjevna u obje vožnje, Stefan je skijaš s najboljim ocjenama za umjetnički dojam. Od pobjednika Pinturaulta je bio sporiji 0.28 sekundi. U Beaver Creeku je završio na trećoj poziciji, Val d' Isere mu je donio drugo mjesto, a hoće li u Alta Badiji nastaviti niz i po prvi puta doći do pobjede, tek nam ostaje vidjeti.

Osim Luitza, sjajnu utrku je odradio i njegov reprezentativni kolega Alexander Schmid, koji je sa startnim brojem 40 završio na odličnoj šestoj poziciji. Sjajan rezultat ostvario je i Žan Kranjec. Mladi Slovenac iz utrke u utrku potvrđuje svoje veleslalomske sposobnosti. Danas je završio na sedmoj poziciji sa 1.10 sekundi zaostatka. Naš Filip Zubčić nije bio na razini prošle veleslalomske utrke. Obje je vožnje odskijao vrlo agresivno, u svom stilu, ali je za razliku od Beaver Creeka napravio dvije velike pogreške, jednu u prvom, a drugu u drugom dijelu natjecanja. Nakon prve vožnje držao je 27. poziciju, da bi na kraju završio 29. sa 4.44 sekundi zaostatka za pobjednikom. Naš drugi predstavnik Istok Rodeš nije uspio završiti prvu vožnju.

U St.Moritzu sutra je na rasporedu još jedna superveleslalomska utrka, koja započinje od 10:30 sati. U Val d' Isereu će se skijati slalom. Prva vožnja je na rasporedu od 9:30 sati, dok će nastavak utrke započeti od 12:30 sati. Filipu Zubčiću i Istoku Rodešu će se pridružiti i Matej Vidović. Leona Popović zasigurno će pokušati popraviti današnji rezultat.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 236807
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr