24.01.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Kronplatz - VLS(ž), Schladming - SL(m): Trijumf Rebensburg i Hirschera

Utorak je bio prepun skijaških događanja. U veleslalomskoj utrci na Kronplatzu je slavila Viktoria Rebensburg. Slalomska utrka u Schladmingu je završena trijumfom Marcela Hirschera.

Kakav prekrasni utorak. Od jutra pa do kasnih večernjih sati uživali smo u vrhunskom skijanju. Djevojke su se, u prvom dijelu dana, na Kronplatzu natjecale u veleslalomu, dok su mladići nastupali u večernjoj slalomskoj utrci Schladminga. Oba su natjecanja prošla bez organizacijskih problema te su ponudila sjajan rasplet. No krenimo redom.

Veleslalomsku je utrku na Erti otvorila Tessa Worley te se već na samom početku natjecanja nije proslavila. Uspjela je stići do cilja, ali nije morala čekati sljedeće natjecateljice kako bi potvrdila svoj poprilično loš rezultat. Odmah nakon nje, sa starta je krenula Mikaela Shiffrin. Amerikanka je sjajno odskijala prvi dio staze, ali nažalost nije uspjela stići do cilja. Pogriješila je prije posljednjeg dijela utrke te je odustala. Zanimljivo, to joj je drugo ispadanje iz natjecanja za redom. Teško je uopće pronaći podatak kada joj se, i je li joj se uopće ikada dogodila navedena situacija.

Bilo je skijašica koje su iskoristile Mikaelin posrtaj. Prvu su vožnju sjajno odskijale Viktoria Rebensburg, Marta Bassino, Federica Brignone, Sara Hector, Estelle Alphand te Ragnhild Mowinckel. Posljednja u nizu svih je iznenadila te je završila na samom vrhu poretka nakon prvog dijela natjecanja. Između navedenih djevojaka se tražila pobjednica utrke. Naša Leona Popović je nastupila u utrci, ali joj je nedostajalo malo sreće. Završila je na 31. poziciji, sa zaostatkom od 2.90 sekundi za vodećom Norvežankom. Zanimljivo, nastup u drugoj vožnji joj je izmakao za malenih 0.02 sekunde.

Drugi je dio natjecanja donio konačni rasplet zavrzlama iz prve vožnje. Tessa Worley, inače jedanaesta iz prvog dijela natjecanja, poprilično se dobro spustila niz stazu u drugoj vožnji te je dulje vrijeme držala prvu poziciju. U konačnici se poboljšala za 5 mjesta te je natjecanje završila na šestoj poziciji. Od gore nabrojanih djevojaka, prva se niz stazu spustila Francuskinja sa švedskim državljanstvom, Estelle Alphand. Odskijala je više nego solidno, ali nije uspjela biti brža od svoje sunarodnjakinje. Utrku je završila na sedmoj poziciji.

Ono što nije pošlo za skijom Alphand, pošlo je Federici Brignone. Talijanka nije nastupila u Cortini d' Ampezzo zbog bolesti te je pred ovu utrku najavila kako nije sigurna koliko će dobar rezultat moći postići. Ispostavilo se kako ima više nego dovoljno energije za osvajanje mjesta na pobjedničkom postolju. Sara Hector nije uspjela obraniti poziciju iz prve vožnje, odnosno nije uspjela biti bolja od djevojke iz Milana. No Federica je i dalje morala strijepiti iz razloga jer su u startnoj kućici ostale još tri djevojke.

Treća iz prvog dijela natjecanja, Njemica Viktoria Rebensburg, odskijala je besprijekorno. Ulaskom u cilj vrijeme je stalo na 2:06.19 minuta što je značilo kako je bila brža od Brignone za 0.66 sekundi te je time osigurala mjesto na pobjedničkom postolju. Podsjetimo, Rebensburg nije nastupila u nekoliko posljednjih utrka zbog bolesti, no vratila se jača no ikad. Poslije Viktorije, niz stazu je krenula još jedna talijanska uzdanica. Dvadesetjednogodišnja Marta Bassino relativno se dobro nosila s pritiskom domaćeg terena, ali nije uspjela nadmašiti sjajnu Njemicu. Zaostala je 0.88 sekundi, preskočivši i svoju reprezentativku kolegicu.

Erta je još stajala pred Ragnhild Mowinckel. Ukoliko bi potvrdila svoju poziciju iz prve vožnje, ostvarila bi svoju prvu pobjedu u karijeri. Do današnjeg dana pamti samo treće mjesto iz ovosezonske superveleslalomske utrke u Val d' Isereu. Dvadesetpetogodišnja Norvežanka je odskijala više nego solidno, vjerojatno iznad svih očekivanja ljubitelja ovog bijelog cirkusa, no kao ni sve skijašice ispred nje, nije uspjela biti brža od neprikosnovene Njemice. Za Rebensburg je zaostala malenih 0.03 sekunde čime je svejedno ostvarila najbolji rezultat svoje skijaške karijere. Time je završio prvi dio utorka.

Drugi dio današnjeg je dana započeo od 17:45 sati, kada se niz Flamay spustio Manfred Moelgg. Nije njegova vožnja izgledala uopće loše, ali se brzina iste mogla ocijeniti tek nakon prolaska Marcela Hirschera ili Henrika Kristoffersena. U ovoj se utrci niz stazu prvi spustio Norvežanin te je potvrdio kako je prošlosezonski Snježni kralj odskijao više nego solidnu utrku. Henrik je zauzeo stolicu za lidera utrke i ostavio Talijana 0.66 sekundi. Koliko se dugo Kristoffersen zadržao na toj poziciji? Pa naravno, samo do vožnje šesterostrukog osvajača velikog Kristalnog globusa. Marcel se dobro snašao na izrazito domaćinskom terenu te je u cilj ušao s prednošću od 0.20 sekundi. Vatrene igrice između dvojce slalomskih velemajstora nastavile su se u drugom dijelu natjecanja.

Prije no što otplovimo u bitku titana, treba reći kako smo u Schladmingu imali dva predstavnika, ali se nažalost niti jedan nije uspio plasirati u drugi dio natjecanja te nastaviti pozitivan niz ulaska u drugu vožnju. Matej Vidović krenuo je u utrku sa startnim brojem 35, a završio je na 36. poziciji, sa 4.13 sekundi zaostatka za vodećim Hirscherom. Elias Kolega imao je dosta viši startni broj; u utrku je krenuo 59. po redu, a uspio je doskijati do 38. pozicije. Njegova je vožnja od Marcelove bila sporija za 4.26 sekundi, što bi značilo da je Matej bio brži za 0.13 sekundi. Cjelokupna je utrka, osim vodećeg dvojca, bila vrlo kompaktna po pitanju vremena izvedbi.

Drugi nam je dio natjecanja donio odgovor na pitanje je li Henrik Kristoffersen opet uspio pobijediti Marcela Hirschera? Nije. Sve je bilo predodređeno za Hirscherovu pobjedu, koju je neosporno zaslužio, no bilo je vidljivo kako su se organizatori posebno trudili oko svog skijaškog dragulja. Nije ni publika ostala bez emocija. Sjetila se onog osjećaja iz Kitzbühela protekli vikend, kada je na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja osvanuo Norvežanin. Naime, tijekom fantastične Kristoffersenove izvedbe, nekoliko je snježnih gruda završilo na stazi što je Henrik svakako primijetio. U cilj je ušao izrazito ljut iako je semafor pokazivao kako je uvjerljivo vodeći, čime je bacio rukavicu svom glavom konkurentu.

Marcel Hirscher je još jednom pokazao o kakvom se skijašu radi. Unatoč sjajnoj vožnji Kristoffersena, ogromnom pritisku publike, odskijao je fenomenalno. Oku je možda ljepše vidjeti izvedbu Henrika, ali je elastični Hirscher ipak u cilj stigao prije. Vrijeme od 1:43.56 minuta bilo je za 0.39 sekundi bolje od Kristoffersenovog. Zanimljivo, ovom se pobjedom izjednačio s brojem pobjeda velikog Hermanna Maiera. Treću je poziciju opet osvojio Švicarac Daniel Yule, koji je najbrži predstavnik običnih slalomskih smrtnika. Za austrijskom je legendom zaostao čak 2.13 sekundi. Još valja spomenuti i šestoplasiranog Francuza Clement Noela, koji se sa startnim brojem 29 uspio probiti na spomenutu poziciju. Zanimljivo, imao je drugo najbrže vrijeme drugog dijela natjecanja.

Po završetku današnjeg dana, muški dio skijaške karavane zaputit će se u njemački Garmisch-Partenkirchen, gdje ih za vikend očekuje utrka spusta te veleslaloma. Djevojke odlaze u Lenzerheide gdje ih već u petak očekuje utrka alpske kombinacije, koja započinje od 10 sati. Druga je vožnja na rasporedu od 12:45 sati. Još sitno brojimo do sportskog događaja godine, Olimpijskih igara u južnokorejskom Pyeongchangu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 244135
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr