26.01.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Lenzerheide, AK(ž): Pobjeda Holdener, Popović 21.

Wendy Holdener pobijedila je u utrci alpske kombinacije Lenzerheida. Plasman na dvadeset prvo mjesto donio je Leoni Popović prve ovosezonske bodove u natjecanju Svjetskog skijaškog kupa.

Nova serija vikend utrka započela je današnjim natjecanjem ženske alpske kombinacije u švicarskom Lenzerheidu. Navedena je utrka nadoknada otkazanog natjecanja iz St.Moritza s početka aktualne sezone. Za razliku od uvriježene kombinacije, danas je prvu vožnju predstavljala utrka superveleslaloma, dok je potom održan slalom. U utrci je nastupilo 46 djevojaka, a među njima se našla i naša Leona Popović koja je startala 18. po redu.

Superveleslalomsku je vožnju najbolje odskijala Lindsey Vonn. Bila je brža od najbliže pratiteljice, Federice Brignone, za 0.60 sekundi. Treću je poziciju, sa samo 0.05 sekundi zaostatka za Talijankom, držala Ragnhild Mowinckel. Od djevojaka kojima je najdraža disciplina slalom, najbolje se plasirala Wendy Holdener. Ona je za Amerikankom zaostala, zapravo nevjerojatno malih, 0.71 sekundu. Nakon prvog dijela natjecanja Leona je držala 11. poziciju, sa 1.57 sekundi zaostatka za Vonn.

Drugi je dio natjecanja donio i drugu pjesmu. Djevojkama koje preferiraju okomito spuštanje stazom vrlo je teško prijeći s onih dugih skija na izuzetno kratke, dok o slalomskim štapovima na stazi ne treba ni raspravljati. U takvim uvjetima, prednosti i do nekoliko sekundi istope se poput maslaca na suncu. Drugi je dio natjecanja otvorila, inače slalomašica, Slovenka Ana Bucik. Dvadesetčetverogodišnja djevojka iz Nove Gorice odskijala je jednu pristojnu slalomsku vožnju. Po ulasku u cilj brzo je zauzela poziciju namijenjenu za vodeću djevojku u utrci te se iz te stolice nije pomakla do pred sam kraj utrke. Natjecanje je teklo svojim tijekom, a Anin je osmijeh bivao sve širi i širi. Zanimljivo, u drugi se dio natjecanja plasirala za samo 0.10 sekundi.

Djevojka koja je uspjela svrgnuti Anu s trona, osvojila je drugo mjesto u današnjoj utrci. Riječ je o talijanskoj reprezentativki, inače veleslalomskoj specijalistici, Marti Bassino. Dvadesetjednogodišnjoj se Talijanki vratilo ono što joj je bilo oduzeto u veleslalomskoj utrci na Kronplatzu, kada je zauzela četvrtu poziciju. Danas joj se sreća osmjehnula te je poput Bucik, koja je u konačnici završila na trećoj poziciji, napravila rezultat karijere. O njezinoj je slalomskoj vožnji deplasirano govoriti. Podatak o startnoj prednosti od 2.49 sekundi nad Bucik dovoljno govori sam za sebe. Drugu je poziciju osvojila za jednu jedinu stotinku u odnosu na slovensku reprezentativku.

Prvo mjesto u današnjoj je utrci osvojila djevojka koja je ostvarila isto superveleslalomsko vrijeme kao Bassino. Očekivano, riječ je o Wendy Holdener. Prava je slalomašica napravila ono što je bilo potrebno. Odskijala je u okvirima svojih mogućnosti te je ostvarila ukupno vrijeme od 2:01.18 minuta, što je od Talijanke bilo bolje za 1.55 sekundi. Time je stigla do svoje prve ovosezonske pobjede te je zauzela startnu poziciju broj 1 u borbi za mali kombinacijski Kristalni globus.

Sama završnica možda bi bila i neizvjesnija da ih utrke nisu ispale Federica Brignone te Ragnhild Mowinckel. Lindsey Vonn je pokazala kako je u njoj ostalo još nešto slalomskog mota, no to je danas bilo nedovoljno za osvajanje mjesta na pobjedničkom postolju. Amerikanka je osvojila četvrtu poziciju, pritom zaostavši 1.88 sekundi za Holdener. Osim drugoplasirane i trećeplasirane djevojke, još su neke skijašice danas ostvarile najbolji rezultat karijere. Navedenoj grupi pripada i Srpkinja Nevena Ignjatović koja je osvojila šestu poziciju sa 2.06 sekundi zaostatka za pobjednicom.

Prvi bodovi u ženskoj konkurenciji natjecanja Svjetskog skijaškog kupa stigli su i za našu Zemlju. Leona je slalomsku vožnju odskijala ponešto slabije no onu superveleslalomsku te je u konačnici završila na 21. poziciji, sa 4.70 sekundi zaostatka za pobjednicom. Time je potvrdila kako je alpska kombinacija definitivno njezina najbolja disciplina. Prošle je sezone u Crans-Montani, u dva dana, stigla do 17. i 18. mjesta u natjecanjima alpske kombinacije. Također, današnjim je nastupom potvrdila kako joj više leže utrke brzih disciplina.

Nakon današnje utrke alpske kombinacije, djevojke sutra očekuje natjecanje u veleslalomu. Prva je vožnja na rasporedu od 10:15 sati, dok će drugi dio natjecanja započeti od 13:15 sati. Utrku će otvoriti Manuela Moelgg, pobjednica Kronplatza, Viktoria Rebensburg, startat će sa startnim brojem 4, dok će trenutno vodeća djevojka ukupnog poretka Svjetskog skijaškog kupa, Mikaela Shiffrin, pokušati prekinuti crni niz sa startnim brojem 6. Današnje nesretnice, Brignone i Mowinckel u utrku će ući sa startnim brojevima 3 i 5. Sjajna Francuskinja Tessa Worley krenut će druga, dok će naša Leona pokušati ponoviti današnje ostvarenje sa startnim brojem 38.

Osim djevojaka, sutra će se bijelim padinama spuštati i mladići. U Garmisch-Partenkirchenu ih od 11:45 sati očekuje utrka spusta. Istu će otvoriti Aksel Lund Svindal. Njegov reprezentativni kolega, Kjetil Jansrud startat će treći, Beat Feuz peti, dok će Dominik Paris u utrku krenuti sedmi. Senzacionalni pobjednik Kitzbühela, Thomas Dressen, krenut će sa sretnim startnim brojem 13, dok je aktualni olimpijski pobjednik navedene discipline, Matthias Mayer, odabrao dres s brojem 11. Veterani, Peter Fill i Hannes Reichelt, u utrku startaju sa startnim brojem 9, odnosno 15. Hrvatska nema predstavnika u sutrašnjoj utrci.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 224358
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr