28.01.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Lenzerheide, Garmisch-Partenkirchen: Vlhova, Hirscher i Zubčić

Marcel Hirscher pobijedio je u veleslalomskoj utrci Garmisch-Partenkirchena te time stigao do svoje 55. pobjede u karijeri. Filip Zubčić završio je na 19. poziciji. Petra Vlhova je osvojila prvo mjesto u slalomskoj utrci Lenzerheida.

Nedjelja je donijela posljednja natjecanja serije utrka koje su započele u petak ženskom alpskom kombinacijom. Danas su se djevojke natjecale u slalomu, dok su mladići odmjerili snage u veleslalomskoj utrci. Sve je odrađeno prema planu i programu te smo imali prilike uživati u četiri izuzetno zanimljive i neizvjesne skijaške vožnje. U ženskoj konkurenciji danas nismo imali predstavnicu, dok su naše boje u veleslalomskoj utrci branili Filip Zubčić i Elias Kolega.

Današnji su dan otvorile djevojke. Prva se niz stazu spustila domaća predstavnica te jedna od glavnih favoritkinja za pobjedu, Wendy Holdener. Njezinu relativno solidnu vožnju potvrdila je Mikaela Shiffrin, koja je stazom krenula nedugo nakon Švicarke. U cilj je ušla s prednošću od 0.65 sekundi te je do kraja prvog dijela natjecanja ostala sjediti na crvenoj stolici. Bio je to dobar pokazatelj prekida crnog niza. Nešto slabije od Holdener, ali ipak dovoljno za treće mjesto u prvoj vožnji, odskijala je Frida Hansdotter. Ona je od Shiffrin bila sporija za 0.83 sekunde. 

Drugu je vožnju otvorila Anna Swenn Larsson, djevojka sa startnim brojem 9. U prvom je dijelu natjecanja razočarala svojim izdanjem te je u drugoj vožnji željela barem malo popraviti svoj rezultat. Koliko je u tome uspjela govori činjenica da je završila na 14. poziciji. Sličnu priču ispričala je i, povratnica u natjecanje Svjetskog skijaškog kupa te prošlogodišnja Snježna kraljica, Veronika Velez Zuzulova. Sa startnim je brojem 15, razumljivo, odskijala poprilično oprezno u prvom dijelu natjecanja, nakon kojeg je zauzela 21. poziciju. U nastavku je podsjetila na Veroniku kakvu svi poznajemo te je osvojila 12. poziciju. Lijepo je znati da Olimpijske igre neće proći bez jedne tako značajne skijašice poput Veronike.

Njezina reprezentativna kolegica, Petra Vlhova, u istom je formatu odskijala današnje slalomsko natjecanje. Nakon prvog je dijela zauzela šestu poziciju, sa 1.12 sekundi zaostatka za Shiffrin, te je zapravo bila posljednja djevojka koja je imala realne šanse u borbi za mjesta na pobjedničkom postolju. Petra je bila itekako svjesna navedene činjenice te je u drugom dijelu natjecanja maksimalno pustila skiju. Bilo je to bacanje na glavu, ali sa stilom. U cilj je ušla postavivši vrijeme od 1:50.53 minuta, što je od, tada trenutno vodeće, Nine Haver-Loeseth bilo brže za 1.52 sekunde. Time se ozbiljno kandidirala za najviša mjesta na pobjedničkom postolju.

Djevojkama koje su krenule nakon Vlhove nije bilo nimalo lako. Bernadette Schild je nagazila vrata, ali se vratila te je završila na 25. poziciji. Melanie Meillard se uspjela približiti Slovakinji na tek 0.71 sekundu. U konačnici joj je izmaklo postolje za 0.19 sekundi. Najzanimljivije je bilo tijekom vožnje Fride Hansdotter; u cilj je ušla s tek 0.10 sekundi zaostatka. Tada je postalo jasno kako je dvadesetdvogodišnja Slovakinja stigla do četvrtog ovosezonskog postolja. Bilo je samo pitanje na kojoj će stepenici pobjedničkog postolja završiti. U startnoj su kućici ostale Wendy Holdener, sa 0.47 sekundi prednosti, te Mikaela Shiffrin s ogromnom prednošću od 1.12 sekundi.

Dvadesetčetverogodišnja je Švicarska krenula prva niz stazu. Odskijala je ispod očekivanja. Što se više približavala cilju, prednost se topila, da bi u konačnici izgubila sve. Prolaskom ciljne linije semafor je pokazao kako je ostvarila vrijeme za 0.52 sekunde sporije od Vlhove, što joj je u tom trenutku garantiralo tek treće mjesto. No, ubrzo je niz stazu krenula Shiffrin. Tijekom svoje je vožnje otprilike uspijevala održavati prednost iz prve vožnje. Na posljednjem je prolazu imala 1.09 sekundi prednosti ispred Slovakinje te su svi čekali da samo stigne u cilj kako bi se poklonili njezinoj novoj pobjedi. To se nije dogodilo; trenutak nepažnje bio je dovoljan za gaženje vrata što je označilo nastavak krize u kojoj se trenutno nalazi. U posljednje je četiri utrke tri puta ispala. Jučer je u veleslalomskom natjecanju zauzela tek sedmu poziciju.  

Za razliku od Mikaele Shiffrin, trenutno vodeće djevojke u ukupnom poretku Svjetskog skijaškog kupa, Marcel Hirscher, trenutno drži istu poziciju u muškoj konkurenciji, nastavlja nizati pobjedu za pobjedom. Danas je to učinio na izuzetno superioran način. U obje je vožnje bio predominantan. Nakon prvog dijela natjecanja bio je u prednosti nad drugoplasiranim za 0.65 sekundi, dok je s vremenom od 2:40.18 minuta, svoju 55. pobjedu ostvario sa 1.57 sekundi prednosti. Time je zasjeo na drugo mjesto ljestvice skijaša s najvećim brojem pobjeda u povijesti Svjetskog skijaškog kupa, preskočivši svog sunarodnjaka Hermanna Maiera. Prvo mjesto i dalje drži legendarni Ingemar Stenmark s fascinantnih 86. pobjeda.

Umjesto borbe za prvo mjesto, vidjeli smo fantastičan rasplet nadmetanja za druge dvije pozicije na pobjedničkom postolju. Nakon prvog dijela natjecanja drugo je mjesto držao legendarni Amerikanac Ted Ligety, treći je bio Francuz Alexis Pinturault, dok se na četvrtu poziciju plasirao Austrijanac Manuel Feller. Henrik Kristoffersen je razočarao izvedbom u prvom dijelu natjecanja, završivši tek na devetoj poziciji. Naš je Filip Zubčić odskijao dosta oprezno te je završio na 20. poziciji nakon prve vožnje. U drugom je dijelu natjecanja spustio ručnu, ali mu se nažalost zalomila jedna veća pogreška, što ga je koštalo boljeg plasmana. U konačnici je završio na 19. poziciji sa 3.23 sekunde zaostatka za Hirscherom. Elias Kolega nažalost nije uspio završiti prvi dio veleslalomskog natjecanja.

Henrik Kristoffersen je nešto boljim izdanjem u drugoj vožnji skoro završio na postolju. Za navedeno mu je ostvarenje nedostajalo 0.12 sekundi. Fenomenalan je nastup u drugom dijelu natjecanja ostvario Manuel Feller. Napokon je uspio povezati dvije vrhunske vožnje. On je skijaš koji u svakom svojem nastupu daje više od svojih mogućnosti, maksimalno riskira, što ga je mnogo puta koštalo. Danas mu se sreća osmjehnula. Po prvi puta u svojoj je karijeri završio na pobjedničkom postolju, odmah iza austrijskog dijamanta. Do treće je pozicije stigao Ligety. Nekadašnji vladar veleslaloma, većinu je prošle sezone pauzirao zbog ozljede koja je zahtijevala operativni zahvat. Svoj posljednji plasman na pobjedničko postolje u disciplini veleslaloma je ostvario na otvaranju 49. sezone Svjetskog skijaškog kupa u Söldenu. To je ujedno bila i njegova posljednja pobjeda. Ovim ostvarenjem je pokazao kako još ima baruta u njemu te kako će ga se štošta pitati na Olimpijskim igrama u Pyeongchangu.

Prije Olimpijade najboljim skijašima svijeta je ostala još jedna utrka, dok će djevojke odraditi još tri natjecanja. U utorak nas od 17:45 sati očekuje City event obje konkurencije u švedskoj prijestolnici, Stockholmu. Potom djevojke putuju u Garmisch-Partenkirchen na dvije spustaške utrke. Olimpijske igre započinju 9. veljače, dok su prva natjecanja alpskog skijanja na rasporedu dva dana kasnije. Sve navedeno znači kako još ima puno zanimljivih utrka ispred nas, što sigurno veseli sve skijoljupce. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 248370
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr