Skijanje.hr

20.09.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Mnogi rekonvalescenti začinit će novu skijašku sezonu

Pripreme za novu sezonu Svjetskog skijaškog kupa su u punom jeku. Mnogi vrhunski skijaši sjajno se oporavljaju od teških ozljeda. Povratak velikog broja ozlijeđenih skijaša garantira nam jednu izuzetno zanimljivu i neizvjesnu olimpijsku sezonu.

Protekla, 50. jubilarna, sezona Svjetskog skijaškog kupa bila je nesretna za veliki broj vrhunskih skijaša i skijašica. Mnogi su ostali nezadovoljni svojim sportskim rezultatima, no još gore je onima koji su doživjeli ozljedu, čime su bili primorani udaljiti se od svog prirodnog staništa. Aksel Lund Svindal, Christof Innerhofer, Ted Ligety, Lara Gut, Anna Veith te Eva-Maria Brem samo su neka od vrhunskih skijaških imena koja čine navedenu skupinu.

Prvo spomenuti, Norvežanin Aksel Lund Svindal, uspješno se priprema za novu sezonu nakon operacije koljena. Posjetimo kako je Svindal doživio težak pad u Kitzbühelu 2016. godine na jednoj od najizazovnijih spustaških utrka u kalendaru Svjetskog skijaškog kupa. Protekle sezone bio je dio bijelog cirkusa, no bol u koljenu bila je neizdrživa. Stoga se sa svojim timom odlučio za još jednu operaciju koljena, koja bi mu trebala donesti mnogo kvalitetnije i bezbolnije skijaške izvedbe.

Kralj veleslaloma, sjajni Amerikanac Ted Ligety zbog istog je razloga, samo ponešto drugačijeg uzroka, odlučio vrlo rano završiti sezonu. Naime, Ted je duži period skijao s velikim bolovima u leđima, što se itekako odražavalo na rezultat. Kako bi otklonio navedene smetnje jedino je rješenje bilo odlazak na operaciju. Oporavak od iste je uspješno završio te se već sada marljivo priprema za novu sezonu. Saznanje da nekoliko utrka neće biti Hirschera, sigurno mu daje još veći motiv za rad.

Talijanski as brzih disciplina, Cristof Innerhofer, završio je proteklu sezonu drugim superveleslalomskim mjestom u Kitzbühelu, što se može smatrati pravim čudom. Valja podsjetiti kako je doživio težak pad u utrci alpske kombinacije koja se održala u talijanskoj Santa Caterini.  Preskočio je nekoliko utrka kako bi se mogao vratiti u natjecanje, no nakon Kitzbühela je odlučio sanirati ozljedu i dobro se pripremiti za nadolazeću sezonu.

Možda je najveći peh doživjela sjajna švicarska skijašica, ukupna pobjednica Svjetskog skijaškog kupa iz sezone 2015./2016., Lara Gut. Podsjetimo kako je Lara doživjela tešku ozljedu na Svjetskom skijaškom prvenstvu u St. Moritzu, prilikom zagrijavanja za slalomsku vožnju alpske kombinacije. Oporavak je bio izuzetno dug, ali vjerujemo kako će se Lara vratiti još bolja i još snažnija te spremna za ponavljanje velikih rezultata.

Dvije austrijske uzdanice, Eva-Maria Brem i Anna Veith, također pripadaju skupini povratnika nakon ozljeda. Višestruka osvajačica velikog Kristalnog globusa, Anna Veith,  potekle se sezone vratila u Svjetski skijaški kup nakon teške ozljede koljena, ali je bilo jasno kako ne može skijati na visokoj razini. Stoga je, skupa sa svojim timom, odlučila kako je najbolje da pokuša s još jednom operacijom. Hoće li joj ista omogućiti skijanje na razini po kojoj je pamtimo, doznat ćemo vrlo skoro. Njezina reprezentativna kolegica, Eva-Maria Brem, doživjela je lom noge na treningu slaloma. Nakon dugog oporavka i ona će biti dio skijaške karavane u nadolazećoj sezoni.

Navedenoj skupini skijaša pripada i naš Natko Zrnčić Dim. Valja podsjetiti kako je Natko doživio pad na treningu spusta u Val’d Isereu s teškim posljedicama za lijevo koljeno. Sjajna je vijest da je već odradio svoje prve utrke. U Čileu se održava Južnoamerički kup, a Natko je nastupio na nizu utrka različitih disciplina i ostvario je izuzetno solidne rezultate. Navedene vijesti vesele nakon tako teške ozljede, a uoči olimpijske sezone.

Uz sve spomenute skijaše i skijašice, valja istaknuti povratak još nekih, dobro nam poznatih lica. Neki od njih sezonu su završili preuranjeno, dok su neki iskoristili ljetnu pauzu za odlazak pod nož. Povratkom oporavljenih Thomasa Fanare, Taine Barioz, Carmen Thalmann, Nadie Fanchini i Francesce Marsaglie, konkurencija u samom vrhu svjetskog skijanja dodatno će se zaoštriti. Nova sezona započinje u Söldenu krajem listopada. Sve navedene činjenice idu u prilog najavama o jednoj izuzetno fantastičnoj skijaškoj sezoni.

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2018.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 77376
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr