22.08.2006.      

Autor: Goran RazićPhoto: Mt. Blanc, arhiva Oueb.ch 

Mt. Blanc "uzima i vraća"

Boravak u visokim planinama uvijek je određeni rizik, bili na skijama (snowboardu) ili ne, no neke planine uzimaju više danaka od drugih.

Prije tri dana dogodila se još jedna velika nesreća na bijelim padinama najvišeg vrha Alpa, Mt. Blanca. Čak desetorica alpinista zahvaćena su lavinom ove subote u ranim popodnevnim satima. Penjači, uključujući i gorskog vodiča, bili su žrtve lavine koja se pojavila na nadmorskoj visini od 3900 m, na "normalnoj" ruti za vrh.

Prema prvim informacijama najvjerojatniji uzrok pokretanja lavine je kretnje grupe u vrlo lavinoznom području, a u kojoj su smrtno stradala dva Francuza, dok su ostali alpinisti, većinom Švicarci, pretrpjeli samo lakše ozljede. Helikoptersko spašavanje, pomognuto sa psima na zemlji, bilo je vrlo komplicirano, budući da niti jedan unesrećeni nije bio opremljen lavinskim primopredajnikom.

Ovo je ukupno 57. žrtva lavine u Francuskoj u 2006. g. što ju svrstava kao najcrniju godinu još od davne 1970. g. Podsjetimo samo, opasnost od lavina naglo se povećala prošlog tjedna, nakon što je napadalo preko pola metra novog snijega na visinama višim od 3000 m.

S druge pak strane, alpinist koji je proglašen nestalim prije punih 17 godina napokon je pronađen. Glečer Mt. Blanca tako je svojim kretnjama i topljenjem na nižim nadmorskim visinama napokon oslobodio tijelo Mikea Seaversa, koji je u trenutku nesreće imao 31 godinu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 200174
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr