Skijanje.hr

29.11.2010.      

Autor: Goran Razić

Photo: Sljeme, arhiva Skijanje.hr

 

Na Sljemenu skijanje kroz desetak dana?

Na Sljemenu vladaju uvjeti kakvi se mogu samo poželjeti. Iako je temperatura još uvijek varljiva, prirodni i umjetni snijeg već su lijepo zabijelili sljemenske padine.

Proizvodnja umjetnog snijega na Sljemenu je krenula sredinom proteklog tjedna. Temperature koje su većim dijelom dana bile u minusu ipak još nisu dovoljno stabilne te vrlo često "celzijevci" dođu u plus i time poremete proizvodnju snijega. Takvo stanje stvari iznio nam je u jutrošnjem razgovoru voditelj skijališta Sljeme - Dragutin Žiljak

Službeni podaci govore kako na Sljemenu trenutno ima oko 45 cm snijega. To je svakako respektabilna količina, koja je pala u relativno kratko vrijeme. "Taj snijeg se, na žalost, mjeri u kontroliranim uvjetima, na Puntijarki, te ta količina snijega ne odgovara onoj koja je na stazama. Mikro klima je kod nas malo drugačija", riječi su Žiljka, koji navodi kako su topovi pojedine dijelove Crvenog spusta već uspjeli pošteno zasniježiti, no bit će potrebno još desetak dana povoljnog vremena ne bi li se posao završio do kraja. 

"Kada bismo uspjeli kroz tjedan do deset dana završiti zasnježenje Sljemena to bi bila senzacija. Imali bi sve spremno već početkom prosinca". 

Kod takvog stanja stvari s pravom nam se nameće pitanje o početku skijaške sezone na Sljemenu. "Ukoliko se nastavi povoljno vrijeme, postoji velika mogućnost da ubrzo osposobimo Činovničku livadu za skijanje, a cilj nam je da osposobimo i Zeleni spust. No pitanje je koliko je taj cilj realan već u ovoj fazi sezone. Svi topovi su nam na Crvenom i sve je usmjereno prema njegovom uređenju, no velike su šanse da sve ispadne dobro te da će ljudi daleko prije Božića moći uživati u skijanju na Sljemenu", riječi su voditelja skijališta. 

-.--.-
Iako se rijetko kada moglo skijati na Crvenom spustu uoči utrke Snježne kraljice, ove godine bi rasplet mogao biti upravo takav. Hrvatski skijaški savez rezervirao je Crveni spust od 30.12. do 07.01. te se podrazumijeva ukoliko priprema staze neće biti odrađena dovoljno dobro, da će se staza čuvati. No, ukoliko staza bude zadovoljavajuće pripremljena, ništa neće spriječiti skijaše i bordere da prije 30.12. skijaju na svom "domaćem" skijalištu. 

"Djelatnici skijališta rade u tri smjene i zasnježavanje se odvija po principu kako nam vrijeme dopusti. Optimistični smo, iako povremeno radi samo jedan top, povremeno niti jedan, a povremeno svi.", završio je Dragutin Žiljak.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2020.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 5311196
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr