23.12.2007.      

Autor: Goran Vukelić 

Nova Tombina medijska bomba

"Skijanje je za gorštake i neznalice", izjavio je nekadašnji talijanski skijaški as, Alberto Tomba.

Prilično snažno je odjeknula najnovija izjava Alberta Tombe dana nakon utrka u Alta Badiji talijanskom listu La Repubblica. "Skijanje je sport za gorštake i neznalice", rekao je nekadašnji enfant terrible svjetskog skijanja i nastavio: "Nije kao nogomet, tenis, Formula 1 ili golf gdje postoji management koji stvara prvake, brine se o njima i plaća ih. Za mene i za mnoge ostale olimpijske pobjednike život u Italiji nije lagan."

 

alberto tombaBuru koja se u javnosti digla zbog izjave čovjeka koji je osvajao Svjetske kupove, olimpijske medalje i naslove svjetskog prvaka u skijanju, Tomba je pokušao smiriti demantijem. U otvorenom je pismu objasnio da njegova izjava nije trebala zvučati omalovažavajuće kako su je novinari prenijeli.

 

"Sportaš sam prije svega i sport koji sam odabrao me naučio da cijenim gorštake i njihovu kulturu. Postao sam i sam dio te zajednice s kojom dijelim njihova veselja i tugu.", kaže Tomba. "Sit sam ispravljanja netočnih navoda mojih izjava u novinama. S riječima nikad nisam znao kao sa skijama, no ono što sam želio reći odnosilo se na potrebu da se skijanje i skijaški pobjednici uzdignu na mjesto koje im pripada. Želio sam naglasiti teškoće s kojima se susreću skijaši koji nastupaju na utrkama: tisuće prijeđenih kilometara, buđenja u 5 ujutro, nedostatak koordinacije unutar timova... Potrebno je misliti na njihove potrebe i omogućiti im da se koncentriraju samo na utrke."

 

U Tombinim riječima ima istine, skijanje je kao sport potplaćeno i slabo valorizirano u svjetskim razmjerima. Na nedavno objavljenoj listi 10 najbolje plaćenih sportaša, koju čine golferi, piloti F1 ili nogometaši, navedene su godišnje zarade koje skijaši mogu samo sanjati. Istina je da se nitko od njih time ne bavi zbog zarade, no predanost, rizik od ozljeda i osvojene titule ipak bi trebalo konkretno nagraditi. Problem je to i mnogih drugih "malih" sportova, naravno. U tom smislu i treba čitati Tombine riječi.

 

Druga je stvar što novinari u trenutku kada svjetskom skijanju kronično nedostaje skijaš s karizmom, jedan "novi Tomba", od originalnog traže izjave koje se izvlače iz konteksta. A za medijsku pozornost još dugo neće biti zahvalnijeg "krivca" od "La Bombe". Srećom, ovaj je put sve prošlo s pismom demantija, a ne kao u stara vremena kada su novinari dobivali Kristalne globuse u glavu.

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 181544
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr