01.01.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Oslo - CE(m,ž):Novogodišnji pobjednici su Shiffrin i Myhrer

Prvog dana nove godine Oslo je ugostilo city event najboljih skijaša i skijašica svijeta. Najeksplozivniji u skijaškom sprintu su bili Mikaela Shiffrin i Andre Myhrer.

Najbolji skijaši i skijašice svijeta Novu su godinu dočekali u norveškoj prijestolnici. Već prvog dana 2018. godine imali su obveze u vidu city eventa, odnosno paralelnog veleslaloma. U sred ovog prekrasnog grada održana je sjajna skijaška priredba. Čak niti relativno gusta magla nije mogla pokvariti doživljaj. Za razliku od paralelnih slaloma, odnosno veleslaloma, održanih u Alta Badiji i Courchevelu, ovdje su se vozile dvije vožnje u svakoj fazi natjecanja. Utrke su započele od šesnaestine finala.

U svakom rangu natjecanja, džentlmenski, prvo su skijale djevojke, a tek zatim mladići. U ženskoj konkurenciji su skoro sve papirnate favoritkinje potvrdile svoj status, dok se u muškom dijelu natjecanja dogodio pomor favorita. U skladu s tim, vrlo je lako pretpostaviti pobjednicu ženskog dijela city eventa. Naravno, riječ je o fenomenalnoj Amerikanki Mikaeli Shiffrin. Do pobjede je došla pobijedivši Šveđanku Annu Swenn-Larsson, Njemicu Lenu Duerr, Šveđanku Fridu Hansdotter te drugoplasiranu Švicarku Wendy Holdener. Niti u jednom trenutku, niti jedna djevojka nije uspjela dovesti pod pitanje njezinu pobjedu. U jednoj vožnji određene faze možda bi postojala neizvjesnost, no Mikaela je na to uvijek imala spreman odgovor.

Gubitnica u finalnoj utrci, Wendy Holdener, do druge je pozicije došla nadskijavši Austrijanku Katharinu Truppe, Norvežanku Maren Skjoeld te svoju reprezentativnu kolegicu Melanie Meillard. Protiv čudesne Amerikanke dobro se držala u prvoj vožnji finala, no u posljednjoj utrci nije imala šanse. Treću poziciju, pomalo senzacionalno, osvojila je prethodno spomenuta Švicarka Meillard. Ona je u utrci za treće mjesto pobijedila Hansdotter, a prije te utrke bila je bolja i od Čehinje Petre Vlhove te Slovenke Ane Bucik.

U muškoj su se konkurenciji karte puno bolje promiješale. Na samom startu natjecanja, od kasnije trećeplasiranog skijaša, ispao je Norvežanin Henrik Kristoffersen. Puno duže se nije zadržao niti Austrijanac Marcel Hirscher, koji se od natjecanja oprostio u osmini finala. Bolji od njega je bio Britanac Dave Ryding. Pitate se tko je onda stigao do završnice i zauzeo mjesta na postolju?

U finalu su bili Austrijanac Michael Matt te Šveđanin Andre Myhrer. U tom je dvoboju ipak pobijedilo iskustvo, što znači da je do svoje osme pobjede u karijeri stigao tridesetčetverogodišnji Šveđanin. Prije Matta, redom su padali trećeplasirani današnje utrke, Norvežanin Sebastian Foss-Solevaag te njegov reprezentativni kolega Mattias Hargin. Nijemac Linus Strasser i Britanac Dave Ryding borili su se za treću poziciju. U konačnici je pobijedio Nijemac, koji je do postolja stigao pobijedivši i Švicarca Danijela Yulea te jednog od favorita, Kristoffersena. 

Sljedeća postaja u natjecanju Svjetskog skijaškog kupa jest Hrvatska, Zagreb, odnosno Sljeme. Već sutra je na rasporedu izvlačenje startnih brojeva za žensku slalomsku utrku koja će se održati u srijedu 03.01., s početkom prve vožnje od 13 sati. Druga vožnja bit će na rasporedu od 16:30 sati. Za razliku od prethodnih godina, ždrijeb se neće održati na Trgu bana Jelačića, već će biti organiziran na klizalištu "Ledeni park" na Trgu kralja Tomislava. Ždrijeb započinje od 18 sati. 

U srijedu će se, osim ženskog slaloma, od 18 sati održati i ždrijeb startnih brojeva za mušku slalomsku utrku koja je na rasporedu dan kasnije, 04.01., s početkom prve vožnje od 12:45 sati. Druga je vožnja na rasporedu od 16:30 sati. Pred nama su izuzetno zanimljivi skijaški dani. Snježna kraljica i dalje živi. Tko će se ove godine okititi tom časnom titulom, tek nam ostaje za vidjeti.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 170085
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr