13.01.2006.      

Autor: Goran Vukelić 

Pooštrene kontrole na talijanskim stazama

Karabinjeri treniraju strogoću.

Slično kao i na Sljemenu, i na talijanskim je skijalištima pojačan policijski nadzor na skijaškim stazama. Dok su se prošlih sezona karabinjeri na skijama mogli susretati tek u tragovima, od ove sezone zamjetan je njihov povećan broj.

Karabinjerske patrole na skijama koncentriraju se prvenstveno na upozoravanje skijaša ili boardera koji pretjeraju sa brzinom na stazama. Posljedica je ovo učestalih ozljeda na snijegu posljednjih nekoliko sezona uzrokovanih nepažnjom, neprikladnom brzinom ili agresivnom vožnjom gdje su znali stradavati nevini rekreativci. Podsjećamo da je za djecu do 14 godina obavezna kaciga na glavi za vrijeme skijanja. Također, jedna od zadaća karabinjera je i isključivanje "iz prometa" skijaša ili boardera pod utjecajem alkohola ili nekih jačih opijata. Kontrole idu do te granice da karabinjeri na stazi vrše pretres osoba za koje posumnjaju da uza sebe imaju zakonom zabranjene supstance. Nadležnost im nisu samo bijele staze, po potrebi se spuštaju i do apartmana ili hotelskih soba u dolini.

Zbog ovakvih kontrola potrebno je uza sebe na stazi, osim valjanog skipassa, imati i identifikacijske dokumente – putovnicu ili osobnu iskaznicu. Ski patrole se lako prepoznaju po tamnoplavim ski odijelima s crvenim trakama i izraženim natpisom "carabinieri" na leđima.

Također, zbog sve veće informatizacije i umreženosti kontrolnih vrata na ulasku na ski liftove, praktički je ukinuta mogućnost malverzacija sa skipassevima. Djelatnik na ski liftu na svom računalu prati sve podatke vezane uz vaš skipass: datum izdavanja, trajanje, spol i kategoriju korisnika te (ovisno o skipassu) fotografiju te pri bilo kakvim neregularnostima odmah intervenira.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 155255
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr