28.12.2009.      

Autor: Elinka Barišić 

Posljednje pripreme pred put na skijališta

Krećete li na put prema skijalištima, evo kratkog pregleda najvažnijih stvari i savjeta što svakako trebate učiniti prije polaska

Mnogi će za skori "hrvatski" tjedan put skijališta, pa je ovo prava prilika da vas podsjetimo na bitne informacije koje valja znati, spremate li se na put automobilom.

Za početak pregledajte imate li u automobilima svu potrebnu zimsku opremu. Popis obavezne zimske opreme za pojedine skijaške destinacije po državama možete pregledati ovdje, a u navedenim člancima pronaći ćete i ostale korisne auto-informacije kao što su primjerice ograničenja brzina, dozvoljena razina alkohola, informacije o cestarinama i tunelarinama, ali i stanje prijevoja koje je bitno provjeriti s obzirom da su mnogi zimi zatvoreni.

Prije puta svakako provjerite u kakvom stanju je vaš automobil, provjerite tekućine, gume i sve ostale vitalne dijelove. Ne zaboravite u auto ubaciti i autokartu područja gdje idete, bez obzira imate li navigacijski uređaj sa sobom ili ne, a nije na odmet isprintati i detaljan plan puta sa ViaMichelinovih stranica. Imajte na umu da nije dobro slijepo vjerovati GPS-u jer vas može odvesti na dijelove koji zimi zapravo nisu u funkciji.

Svakako prije nego krenete na put, pokušajte za vježbu staviti lance. Kad u pravim uvjetima dođe potreba za njima, bit će vam lakše postaviti ih ukoliko ste to prije izvježbali na toplom i suhom. Ne zaboravite uz lance pripremiti i par starih rukavica, jer postavljanje s ledenim prstima nije lagano. U ovom članku možete vidjeti i postupak stavljanja lanaca.

Također, podsjetite se nekoliko savjeta o tome kako voziti po snijegu, te kako prevoziti na automobilu skije i snowboarde.

Za sve koji će put skijališta vozeći kroz Sloveniju napominjemo da tjedna slovenska vinjeta ne vrijedi za puni tjedan - kupite li ju subotu isteći će idući petak pa ćete za povratak u subotu morati kupovati novu. Kazne su visoke, stoga je bolje odmah kupiti mjesečnu varijantu.

Podsjećamo vas također da provjerite vrijede li vam putovnice, idete li u zemlje u koje ne možete s osobnim iskaznicama. Prenosite li preko granice sa sobom hranu, upozoravamo vas da to nije dozvoljeno, te da carinici imaju pravo zahtijevati da sarme, kobase i ostale delicije odložite prije nego uđete u EU. Ukoliko niste, svakako ne zaboravite uplatiti putno zdravstveno osiguranje.

Sretan put i ugodno skijanje!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 239694
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr