08.08.2007.      

Autor: Elinka BarišićPhoto: JiminyPeak.com 

Prvo skijalište s vlastitom proizvodnjom struje

Američko skijalište Jiminy Peak dovršilo je izgradnju velike vjetrenjače, te time postalo prvo skijalište na svijetu koje će samo sebi proizvoditi struju.

Ovim potezom, Jiminy Peak je također postao i prva privatna tvrtka u Sjedinjenim državama s turbinom koja može proizvesti snagu veću od 1 milijun vata.

Konstrukcija vjetrenjače stajala je 3,9 milijuna dolara, a postavljanje 1.5 megavatne turbine imena Zephyr dovršili su protekli mjesec.

Najkritičniji dio bio je, svakako, podizanje cijele konstrukcije, jer je veliki kran morao podignuti tri 35-metarska kraka na 80 metara visok toranj. Usporedbe radi, krakovi same vjetrenjače dugački su skoro kao omanji neboder od 12 katova!

Zephyr očekuje puštanje u rad 15. kolovoza, a tada će ovo skijalište postati prvo i, za sada, jedino skijalište na svijetu koje će samo sebi proizvoditi struju.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 224278
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr