02.03.2005.      

Autor: Tomislav Muhvić 

Rudnik – Tršće, planovi za budućnost

Ovaj vikend smo posjetili skijalište Rudnik u Tršću i pritom iskoristili nekoliko trenutaka za razgovor s voditeljem skijališta. Saznali smo nešto o planovima za budućnost.

Skijalište Rudnik u blizini mjesta Tršće krije velike potencijale za razvoj. Osim zimskog - skijaškog i ljetnog turizma, moramo spomenuti kako je taj kraj poznat i po reliju koji se vozi u neposrednoj blizini Tršća.

Skijalište zasad funkcionira koristeći samo jednu stazu. Postoji još jedna staza, dosta strma, koja nažalost zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa još uvijek nije u funkciji, iako nam je rečeno da će uskoro svi problemi biti riješeni. Ta staza bi ipak do iduće sezone trebala biti u funkciji. Osim jedne vučnice - tanjurića, postoji još jedna, sidro koje je izvan funkcije i čije uklanjanje je u planu. Skijalište ima 2 ratraka, i jedan novi snowmobile Bombardier. Kako saznajemo, skijalište je u najmu Hrvatskih šuma. Također u Tršću egzistira i Ski klub Rudnik i to već 51 godinu. Skijalištem se dosta koriste i slovenske škole skijanja. Zanimljivo je da je baš u Tršću slovenski skijaš Jure Košir započeo svoju karijeru pobjedom u juniorskom prvenstvu. Janica Kostelić također je kao juniorka pobjeđivala u Tršću.

Staza je registrirana za održavanje natjecanja i gotovo redovito se na njoj održavaju razni kupovi uključujući i prvenstvo Hrvatske.


Najveći problem ovdašnjih skijališta – nestabilno vrijeme – riješit će se sustavom umjetnog zasnježenja. Naime na vrhu planine Rudnik u planu je izgradnja umjetnog jezera koje bi se punilo kišnicom. Rezultati meteorološkog ispitivanja pokazali su da su količine padalina sasvim dostatne za punjenje tog jezera. Voda iz jezera bila bi dovoljna za zasnježenje tri staze. Osim izgradnje jezera planira se nabavka pokretnih topova i izgradnja još jedne blage plave staze. Osim postojeće vučnice koja ne bi bila dostatna za zadovoljavanje tako povećanog kapaciteta skijališta planira se izgradnje 4- sjedežnice koja bi uz to vozila na sam vrh planine. Na taj način bi se i duljina staze produžila za dodatnih 200 metara.

Tršće svakako ima potencijala postati jedno od boljih i većih skijališta u Hrvatskoj. Planovi su vrlo ambiciozni i nadamo se da će se uskoro početi ostvarivati te da će odgovorne osobe imati sluha za pomoć razvitku skijališta koje bi pridonijelo i razvitku cijelog kraja.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 201009
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr