Skijanje.hr

16.02.2011.      

Autor: Goran Vukelić 

Rusi žele graditi još skijališta na Kavkazu

Ruska vlada u potrazi za investitorima u skijališta u sjevernokavkaskoj regiji.

Rusi ne žele stati na Sočiju. Krasnaja poljana (slika dolje) na kojoj će se održati natjecanja u alpskom skijanju za vrijeme Zimskih olimpijskih igara 2014. trebala bi biti tek prva u nizu skijališta u sjevernokavkaskoj regiji.

Ruska je vlada izdvojila dvije milijarde američkih dolara za početnu fazu projekta pet skijališta, a trenutačno su u potrazi za inozemnim investitorima koji bi uložili daljnjih 13,5 milijarde dolara u razvoj zimskog turizma u ovoj regiji. Sjeverni je Kavkaz regija prekrasne i netaknute prirode (naslovna), no isto tako i izvorište nestabilnosti i terorističkih akcija poput nedavne u moskovskoj zračnoj luci Domodjedovo.

Akhmed Bilalov, direktor državne tvrtke zadužene za projekt skijališta misli da će upravo turizam riješiti probleme ove regije: "Projekt poput ovoga može značajno popraviti socijalnu i političku situaciju na Kavkazu. Najveći problem ovdje je nezaposlenost." Bilalov je pohodio nedavno završeni Svjetski ekonomski forum u Davosu upravo s ciljem pronalaženja investitora, a zainteresirani su Austrijanci i velike zapadne banke.

-.--.-sochi

Ruska računica je jasna – u skijalištima bi se otvorilo 100.000 radnih mjesta što znači 100.000 buntovnika manje. Financijska stabilnost značajno bi ublažila nezadovoljstvo lokalnog stanovništva Moskvom i smanjila terorističke prijetnje koje dolaze iz ove regije.

Cijeli bi projekt skijališta na Kavkazu trebao zaživiti do 2020., a planira se izgradnja hotela s oko 90.000 ležajeva i skijaških žičara s kapacitetom od 150.000 skijaša na dan. Žičare bi se dizale do 4.164 m n/m, puno više od uobičajene visine u Alpama.

Dnevna skijaška karta bi stajala između 20 i 30 dolara, a dvokrevetna soba oko 100 dolara za noć. Skijališta bi bila orijentirana primarno na skijaše iz Rusije, Turske i Bliskog istoka.

Rusi su vrlo optimistični u pogledu ostvarenja ovog ambicioznog projekta, a nadu im podgrijava i činjenica da su i predsjednik Medvjedev i premijer Putin obojica skijaši (dolje). Uz njihov blagoslov skijanje na Kavkazu ima izglednu perspektivu.

-.--.-putin

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2020.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 5147205
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr