07.05.2007.      

Autor: Goran VukelićPhoto: www.funivie.org i arhiva Skijanje.hr 

Sella Ronda: U planu brži prolazak kroz Arabbu

Razmatra se saniranje ''crne točke'' Sella Ronde.

Godinama u Arabbi traju razmatranja i prijedlozi spajanja dviju strana skijališta koja su trenutačno odvojena regionalnom cestom SR48 kroz Dolomite. Problem je izraženiji ako se zna da se na tom mjestu nalazi skijaška linija obilaska Selle. Prosječno 700,000 skijaša godišnje mora na ovom dijelu skinuti skije i propješačiti 10-ak minuta između predjela Burz i Portavescovo ako žele "zatvoriti" Sella Rondu. Budući da se prijelaz nalazi u samoj Arabbi, opasnost predstavlja ponekad gust promet, kao i ledene plohe na prilazima (crvena linija na donjoj fotografiji).

Skupina lokalnih turističkih djelatnika nedavno je zato iznijela svoj prijedlog spajanja dvaju odvojenih dijelova. Okosnicu prijedloga čine pokretne stepenice i tepih koji bi kroz pothodnik ispod naselja i ceste trebali ostvariti poveznicu (zelena linija). U pothodnik bi skijaši ulazili kod sjedežnice Burz te izlazili nekoliko stotina metara dalje, blizu terminala od kojeg kreću žičare na predio Portavescovo. Ovakvom izvedbom poveznice najmanje bi se narušio izgled naselja, a uz to otvorio bi se i prostor za sitne uslužne djelatnosti kod ulaza/izlaza iz pothodnika (naslovna ilustracija).

Općinske vlasti pak nisu sklone takvom rješenju. Više ih privlači izgradnja kabinske žičare kojom bi skijaši dobili poveznicu na istoj trasi, ali visoko iznad zemlje. Razlog je jasan: izgradnjom žičare više bi se novca slilo u općinsku blagajnu od raznoraznih naknada i pristojbi, a zaradilo bi se i od poslovanja žičare (oko 1 milijun eura godišnje).

Uskoro će u ovom talijanskom zimovalištu biti priređen skup na kojem bi projekti trebali biti izloženi javnosti. Nakon toga je za očekivati i dogovor oko konačnog izgleda poveznice koja predstavlja svojevrsnu "crnu točku" cijele Sella Ronde.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 245142
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr