12.10.2010.      

Autor: Matija KraljPhoto: Snažno i koncentrirano i u novu sezonu - Ivica Kostelić, arhiva Skijanje.hr  

Ski reprezentativci spremno u novu sezonu

Hrvatski skijaški reprezentativci spremno dočekuju novu skijašku sezonu 2010/11., izvijestio je danas na radnom sastanku s novinarima hrvatskih medija direktor hrvatskih alpskih reprezentacija Vedran Pavlek.

Proljetno-ljetni i ranojesenski ciklusi skijaških treninga iza su hrvatskih skijaških reprezentativaca. Trenutna forma "brusi" se još u odličnim ski uvjetima na Hintertuxu, no sukus svega zadovoljstvo je kako odrađenim poslom, tako i pristupom i motivacijom koje su naše skijašice i skijaši pokazali u pripremnom razdoblju.

U sezoni 2010/11. očekuje ih kao centralni cilj FIS Svjetsko prvenstvo u Garmisch-Partenkirchenu, koji je već danas faktički spreman za natjecanja. Ima i sitnih promjena u kalendaru natjecanja FIS Svjetskog kupa, s nekim novim odredištima, no "jezgra" natjecanja, njegov sam "kostur", nije se bitno promijenio u odnosu na prošlu sezonu.

Sukladno još proljetnim odlukama Hrvatskog skijaškog saveza, sastav reprezentacija pomlađen je i ponešto skraćen u kontekstu novog olimpijskog ciklusa do ZOI u Sočiju 2014. godine. Ivici Kosteliću, koji je apsolutno, prema riječima direktora Pavleka, zaslužio maksimalnu podršku u borbi za veliki Kristalni globus ukupnog pobjednika FIS Svjetskog kupa, što je svakako Ivičin cilj za barem jednu od narednih četiri sezone koliko još misli skijati, povećan je prateći stručni stožer. A sve kako bi Ivica imao logističke uvjete što bliže onoj razini koju imaju vodeći skijaši najjačih reprezentacija Europe i svijeta.

I u sezoni 2010/11. Ivica Kostelić nastupat će, naravno uz osnovni preduvjet zdravlja, na svim utrkama FIS Svjetskog kupa (moguća iznimnka jedino standardno prednovogodišnji spust u Bormiu, nap.a.). Baš kao i na maksimalnom broju utrka, koliko će to tjelesno moći podnijeti, na SP-u u Garmischu. Ivica će ovih dana na Hintertuxu po svoj prilici odraditi i nekoliko mjerenja vremena s austrijskim skijaškim reprezentativcima, ne bi li ustanovio gdje mu se trenutačno nalazi skijaška forma u usporedbi s njihovom. A u proljetno-ljetno-kasnojesenskom dijelu priprema Ivica je standardno kombinirao skijaške treninge na ledenjacima u Zermattu i na Hintertuxu.

I u novoj sezoni uz Ivicu će na gotovo svim utrkama biti, kao sestrinska, ali i skijaško-stručna podrška, i Janica Kostelić.

U Zermattu, na Moelltal ledenjaku, sada na Hintertuxu, ali i dobra tri tjedna u argentinskoj Ushuaiji pripremala se, baš poput Natka Zrnčić-Dima i Tina Širokog, i Ana Jelušić. Od koje će se i nadalje tražiti minimalno zadržavanje mjesta među 15 slalomašica svijeta. Ali i eventualni pomak nazad među sedam najboljih. Kod Ane je svakako najvažnije da je promjena skija s Atomica na Elan prošla zadovoljavajuće. I da uz kvalitetnu suradnju s Elanom i ona dosta očekuje od nove sezone.

Sve više prilika od djevojaka uz Anu će dobivati i mlada Tea Palić, pred kojom je još određena faza postepenog skijaškog razvoja. No, ono što je osobito zanimljivo, direktor Pavlek danas je potvrdio i da će ravnopravnu priliku da se kroz interne kvalifiikacije, međusobne treninge i nastupe na utrkama izbori za svoje mjesto u utrkama FIS Svj. kupa, ali i na SP-u u Garmischu, imati i Sofija Novoselić. Sofija se, naime, iako više nije dio reprezentacija, odlučila na nastavak skijaške karijere za sada o svom trošku. Te radi dominantno s provjerenim slovenskim stručnjakom Juretom Hafnerom (duogodišnji član tima Janice Kostelić, a potom prošle sezone i tima Tine Maze, nap.a.). Pokaže li Sofija zavidnu razinu forme, i skijaški napredak u rezultatima, ne samo da će dobiti priliku za nastupe na najvišoj razini u tzv. "hrvatskoj kvoti", već su joj otvorena i vrata za mogući skoriji povratak u sustav reprezentacija.

Kontinuitet nastupa u faktički svim disciplinama, osim najmanje u veleslalomu, zadržat će u novoj sezoni i Natko Zrnčić-Dim. Ove sezone uz njega je u timu, nakon sezone propuštene zbog loma ligamenata koljena, oporavljeni Tin Široki. Dok će svoj skijaški put s konačnim ciljem ZOI u Sočiju, uz naše najbolje skijašice i skijaše, postupno imati i "mlade nade" Sebastian Brigović te Filip Zubčić. Ali i još mlađa Tamara Zubčić.

I nadalje u ulozi vrlo kvalitetnog sparing-partnera Ivici Kosteliću na prvenstveno slalomskim treninzima, ali i nadalje kao skijaš na kojeg se svakako računa da napokon možda probije "barijeru" svojevrsne rezultatske blokade u nastupima i na samim utrkama Svjetskog kupa, ostaje i Dalibor Šamšal.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 240282
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr