01.03.2007.      

Autori: Elinka Barišić, Matija KraljPhoto: Arhiva SkiHimalaya.com.au 

Skijaška natjecanja možda i na Himalaji?

Skijanje na padinama oko Mt. Everesta za predsjednika Svjetske skijaške federacije Gian-Franca Kaspera moglo bi biti možda i posljednji spas za skijaški sport u slučaju drastične promjene globalnih klimatskih uvjeta.

"Moramo postati bitno fleksibilnijima. Nepal i Himalaja mogli bi u budućnosti možda čak postati i našim posljednjim načinom kako izbjeći negativnosti dramatičnih klimatskih promjena", riječi su predsjednika FIS-a izgovorene ovih dana u japanskom Sapporu, gdje se trenutno održava FIS Svjetsko prvenstvo u nordijskim ski disciplinama.

"Ja u svakom slučaju budućnost skijaškog sporta ne vidim u ski halama. Na taj bi se način jednostavno izgubilo previše draži, koju skijanje sa sobom nosi", nastavlja G.-F. Kasper i dodaje: "Situacija u kojoj bi došlo do uistinu drastične promjene klime u svakom bi slučaju značila smrt skijaškog sporta. No u takvu krajnju situaciju ja uistinu još ne vjerujem. Uzmite samo, naime, primjer da je u crkvenim knjigama u St. Moritzu još oko 1700. godine zapisana jedna zima potpuno bez snijega. To je samo dokaz da je ekstremnih vremenskih pojavnosti bilo već odavno."

Ove sezone, doduše, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, otkazan je čitav niz skijaških utrka u mlađim dobnim kategorijama. To će ujedno, prema Kasperu, zasigurno rezultirati gubitkom možda i jedne čitave generacije mladih skijašica i skijaša, mladih sportaša koji će se okrenuti bavljenju drugim sportovima.

Kasperu se također ne sviđaju niti kritike brojnih društava za zaštitu prirode, a koja sve žešće napadaju sve masovnije korištenje umjetnim putem proizvedenog snijega. Kasper u tome, naime, ne vidi nikakav ekološki problem, naravno, pod uvjetom da se pri umjetnom zasnježivanju ne koriste za prirodu opasne kemikalije.

U svakom slučaju, i u Svjetskoj skijaškoj federaciji iznimno su svjesni kako je ova sezona s malo snijega donijela velike financijske gubitke kako djelatnicima u zimskom turizmu, tako i skijaškoj industriji globalno gledano. Te da će se u slučaju nastavljanja trenda u vrhu svjetskog skijanja morati pronaći očito i neka nova rješenja, s ciljem što kvalitetnijeg opstanka skijaškog sporta.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 188852
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr