25.10.2007.      

Autor: Goran RazićPhoto: Arhiva Skijanje.hr  

Sljeme u pripremi skijaške sezone

Da je Sljeme hrvatski rekorder po količini napadalog prvog ovosezonskog snijega već je svakome jasno, no hoće li 45 cm snijega biti dovoljno i za službeni start sezone?

U samo dva dana visina snježnog pokrivača na Sljemenu smanjila se za gotovo 20 cm. To je rezultat naglog zatopljenja i promjene smjera vjetra. Prema posljednjim informacijama na Sljemenu se zadnjih nekoliko dana snijeg na stazi konstantno "otvara", ne bi li vlaga što prije prodrijela u njega i na taj način mu produžila život. Snježni topovi, te visok postotak vlage u zraku pogodovali su kakvom takvom poboljšanju kvalitete snijega, no budući da je sljedećih nekoliko dana prognoza dosta nepovoljna, s učestalom kišom i temperaturama do 15°C, djelatnicima na zagrebačkoj gori ne preostaje ništa drugo no čekanje povoljnijeg vremena.

Kako saznajemo, radi ulaska Sljeme Medvednice pod okrilje Zagrebačkog Holdinga, došlo je i do određenih promjena u strukturi poslovanja, a kojima je na ruku išao i novi pravilnik Holdinga, te zakon. Sukladno novitetima u radu još uvijek se čekaju sve dozvole za neometan rad skijaških žičara, a koje se očekuju svakog dana. Ako sve potrebne dozvole stignu do sredine sljedećeg tjedna, za kada Državni hidrometeorološki zavod predviđa novo zahlađenje prvotno s kišom, a potom i snijegom, postoji mogućnost da se za građanstvo u rad puste Zeleni i Bijeli spust. Paralelno s time, potreban je ponovni dogovor i angažman Hrvatske gorske službe spašavanja, bez koje se ne smije službeno otvoriti sezona skijanja.

Novonapadali snijeg (u ovakvoj količini) jedan je od najranijih ikada na Sljemenu, te još uvijek postoje šanse da će rekreativci skijati daleko prije početka kalendarske zime. Do sredine sljedećeg tjedna, kada se ponovo očekuje proces propuštanja vlage pod niskim temperaturama u strukturu staze, ne preostaje nam drugo no pričekati prolazak tople i vlažne fronte i nadati se da će iza sebe ostaviti što manje negativnih posljedica.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 224222
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr