26.02.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Slovenci obilježili vikend, sjajna i Leona Popović

Za vikend je održano šest utrka Svjetskog skijaškog kupa. Velike rezultate ostvarila slovenska skijaška reprezentacija u obje konkurencije. Sjajna Leona Popović osvojila je svoje prve bodove.

Nakon završetka Svjetskog skijaškog prvenstva, najbolji skijaši i skijašice vratili su se natjecanju Svjetskog skijaškog kupa. Ovaj smo vikend svjedočili mnoštvu sjajnih utrka. Švicarska Crans Montana ugostila je najbolje skijašice, dok je norveški Kvitfjell bio domaćin najboljim svjetskim skijašima.

U Crans Montani su se prema rasporedu održale dvije utrke alpske kombinacije, jedna kao nadoknada neodržane utrke u Altenmarktu, te jedna utrka superveleslaloma. Alpska kombinacija bila je sastavljena od utrka superveleslaloma i slaloma. Izuzetno postignuće ostvarila je prva violina slovenskog skijanja, fenomenalna Ilka Štuhec. U prvoj utrci alpske kombinacije završila je na drugoj poziciji, između pobjednice Talijanke Federice Brignone te trećeplasirane Austrijanke Michaele Kirchgasser. Izvrsna Brignone sjajno je izdanje pokazala u oba dijela natjecanja te je ostvarila vrijeme od 1:56.09. Ilka je zaostala 1.01 sekundu, a Michaela 1.16 sekundi. Zanimljivo, navedena je utrka započela s ispadanjem prve tri natjecateljice, među kojima se nalazila i Štuhec, te s obzirom na takav početak odlučeno je kako će se dotadašnji rezultati poništiti. Drugi start utrke započeo je sat vremena nakon prvobitnog početka utrke.

Druga utrka iste discipline, održana u nedjelju, ponudila je sličan epilog. Ovoga puta Štuhec je zauzela treću poziciju, dok je Brignone završila kao druga. Pobjednica navedene utrke zove se isto kao i trećeplasirana iz utrke održane u petak, ali ne dolazi iz Austrije. Naravno, riječ je o sjajnoj Amerikanki Mikaeli Shiffrin. Nakon superveleslalomskog dijela, sa startnim brojem 31, držala je sedmu poziciju. Svojim solidnim slalomskim izdanjem ostvarila je vrijeme od 2:07.16 te je osvojila prvu poziciju. Federica je za njom zaostala 0.70 sekundi, dok je Ilkin zaostatak iznosio 0.85 sekundi. Obje su djevojke sjajno odskijale superveleslalomski dio, a niti onaj slalomski nije bio nekvalitetan.

Iz navedenih utrka valja izdvojiti sjajne rezultate naše predstavnice Leone Popović. Naime, Leona je u obje utrke stigla do bodova, čime je stigla do svojih najboljih ostvarenja u skijaškoj karijeri. U alpskoj kombinaciji održanoj u petak zauzela je 18. poziciju sa zaostatkom od 3.97 sekundi, dok je u nedjeljnoj utrci bila bolja za jednu poziciju. Sa 17. mjestom i zaostatkom od 3.87 sekundi za pobjednicom Shiffrin ostvarila je rezultat karijere. Leona je nastupila i u superveleslalomu, ali nije uspjela doći do cilja. U svakom slučaju, sjajni rezultati za devetnaestogodišnju hrvatsku reprezentativku. Nakon mnoštvo dobrih utrka ove sezone, ali i dosta nesretnih ispadanja i rezultata na granici osvajanja bodova, stiglo je vrijeme da joj sreća ponešto i vrati. Sigurni smo da je ovo tek početak. Bravo Leona!

Osim navedenih utrka alpske kombinacije, u subotu je održan i peti ovosezonski superveleslalom sezone u ženskoj konkurenciji. U toj je utrci, poprilično dominantno, pobjedu ostvarila, a tko drugi nego sjajna Slovenka Ilka Štuhec. Time je zaokružila cjelokupni vikend, osvojivši sve tri pozicije u trima navedenim utrkama Crans Montane. Njezino superveleslalomsko izdanje bilo je besprijekorno. Ulaskom u cilj, štoperica je zaustavila vrijeme na 1:21.78, koje se pokazalo nedostižno za sve njezine konkurentice. Time je stigla do svoje šeste pobjede u Svjetskom skijaškom kupu, druge u superveleslalomu. Trenutno se nalazi na drugoj poziciji u ukupnom poretku Svjetskog skijaškog kupa, dok je u superveleslalomskom poretku na trećoj poziciji, sa samo 16 bodova zaostatka za vodećom Weirather. U spustaškom poretku je uvjerljivo prva. Navedena ostvarenja definitivno su vrijedna svake pažnje i divljenja te prikazuju svu ljepotu sporta u cjelini.

Drugu poziciju u superveleslalomskoj utrci osvojila je Talijanka Elena Curtoni. S obzirom na ispadanje glavne talijanske uzdanice, Sofije Goggije, ovim je rezultatom obranjen talijanski skijaški obraz. Elena je odskijala sasvim solidnu utrku te je za pobjednicom zaostala 0.50 sekundi. Navedeno ostvarenje najbolje je u njezinoj dosadašnjoj karijeri. Treća pozicija pripala je Austrijanki Stephanie Venier. Njezino superveleslalomsko izdanje bilo je dovoljno dobro za osvajanje pozicije na postolju. Za Štuhec je zaostala 1.09 sekundi. To je njezino drugo postolje u karijeri.

Valja izdvojiti vijest kako Anna Veith opet odlazi na operaciju te je time završila ovosezonsku sezonu. Bolovi joj ne dozvoljavaju kvalitetno skijanje, stoga se odlučila za još jedan zahvat koji bi joj trebao riješiti navedene probleme. Nadamo se kako će se sljedeće sezone vratiti u starom, vrhunskom pobjedničkom izdanju.

Po uzoru na svoje skijaške kolegice, najbolji skijaši svijeta ovaj su vikend na rasporedu imali tri utrke Svjetskog skijaškog kupa, dvije utrke spusta te jednu utrku superveleslaloma. Utrka spusta održana u petak nadoknada je otkazane utrke u Lake Louiseu s početka sezone. Upravo u toj utrci slovenska skijaška reprezentacija pokazala je svu svoju moć. Kako Ilka Štuhec ne bi bila jedina nositeljica dobrih vijesti, pobrinuo je njezin sunarodnjak Boštjan Kline. Odskijao je izvrsnu utrku spusta, pritom ostvarivši vrijeme od 1:29.20, što je bilo dovoljno za njegovu prvu pobjedu u karijeri. Prekrasni dani za slovensko skijanje.

Drugu i treću poziciju u navedenoj utrci osvojili su Austrijanac Mathias Mayer, odnosno Norvežanin Kjetil Jansrud. Kline je bio neuhvatljiv. Mayer je zaostao 0.19 sekundi, a Jansrud 0.20 sekundi. Kako ne bi razočarao domaću publiku, Kjetil Jansrud sljedeći je dan odskijao puno bolje, što mu je na kraju donijelo pobjedu. Dan kasnije najbolje je vrijeme iznosilo 1:43.63. U subotu se dogodila promjena i na ostale dvije pozicije pobjedničkog postolja. Tako je drugu poziciju osvojio Talijan Peter Fill, sa zaostatkom od 0.08 sekundi za Jansrudom, dok je do trećeg mjesta stigao Švicarac Beat Feuz, pritom zaostavši 0.14 sekundi. U obje je utrke nastupio hrvatski predstavnik Max Ullrich. U petak je osvojio 55. poziciju s 3.21 sekundom zaostatka, dok je u subotu završio na 51. mjestu. Tada je zaostatak za pobjednikom bio ponešto veći, 5.46 sekundi.

Nedjelja je donijela utrku superveleslaloma. Drugoplasirani iz subotnje utrke, Talijan Peter Fill, stigao je do svoje druge pobjede u Svjetskom skijaškom kupu. Odskijao je iznad svih očekivanja, što govori i vrijeme od 1:32.83, pogotovo jer je superveleslalom bio dosta tehnički zahtjevan. Drugu poziciju osvojio je austrijski veteran Hannes Reichelt sa zaostatkom od 0.10 sekundi, a na trećoj poziciji našao se kanadski veteran Erik Guay. Njegov je zaostatak iznosio 0.23 sekunde za pobjednikom. Po zaostacima je vidljivo kako su sve navedene utrke bile poprilično uzbudljive. Razlike između skijaša su vrlo, vrlo male. Naš predstavnik Ullrich završio je na 50. poziciji i pritom je zaostao 3.18 sekundi.

Nakon bogatog skijaškog vikenda slijedi stanka od tjedan dana. Već sljedeći vikend nas očekuju nova uzbuđenja u Svjetskom skijaškom kupu. Muški dio skijaške karavane odlazi u Kranjsku Goru gdje ih očekuju utrke tehničkih disciplina. Djevojke odlaze na drugi kraj svijeta, u južnokorejski Jeongseon. Njih očekuju utrke brzih disciplina. Sezona se pomalo bliži kraju, a još puno toga treba razjasniti. Vjerujemo u uzbudljivu završnicu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 27. veljače 2017.   22:23h

    Član od:
    07.01.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    jučerašnje postolje na superG tekmi u Kvitfjellu je valjda jedno od najstarijih u povijesti - ako ne i najstarije , da sad ne tražim takve trivije

    1. Fill (1982)
    2. Reichelt (1980)
    3. Guay (1981)

    njih trojica skoro 108 godina , pa sad nek netko kaže da iskustvo u skijanju nije bitno

    još da je umjesto Filla na njegovo mjesto upao Clarey (ovo još moguće) ili Hudec (skroz nemoguće)

    [Editirano] 27. veljače 2017. u 22:24h

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 223549
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr