20.02.2008.      

Autor: Goran RazićIzvor i photo: Pistehors.com  

Smog prekrio Alpe

Dug period anticiklone rezultirao je ne baš lijepom pojavom iznad francuskih i švicarskih Alpa.

Dugotrajan period povišenog tlaka zraka iznad švicarskih i francuskih Alpa rezultirao pojavom smoga na visinama do 800 mnv. Toj pojavi svakako je pridonijela i činjenica kako su nedavni školski praznici rezultirali tisućama automobila koji su tražili svoj put prema nekom od skijaških odredišta.

Osim automobila, prema mišljenju lokalnih znanstvenika, jedan od razloga u povećane razine smoga leži i u činjenici kako se okolne tvornice ne pridržavaju strogih ekoloških restrikcija koje je država nametnula.

Kako bi pokušali ublažiti posljedice novonastale situacije francuske vlasti odlučile su se limitirati brzinu vožnje na 110 km/h na brzim cestama, te na 70 km/h na lokalnim cestama. Švicarske vlasti išle su čak korak dalje. Švicarski ministar okoliša, zamolio je sve stanovnike da preko vikenda uopće ne pale svoje metalne ljubimce. Uz ove molbe i zabrane, vlasti su pokrenule apel prema ljudima koji boluju od respiratornih problema (astma, bronhitis) da u predstojećem periodu što manje izlaze izvan kuće, te da limitiraju fizički napor.

U svakom slučaju, prizor koji je ovih dana zabilježen u Alpama nikako ne daje sliku kakvu zamišljamo pri spomenu snijegom prekrivenih Alpa. Kolika je zapravo potrošnja energije u zimskom periodu u Alpama najbolje dočarava činjenica kako je potrošnja energije uzrokovana unutarnjim izgaranjem u motoru automobila višestruko veća od potrošnje energije s ciljem pokretanja žičara ili snježnih topova. Poznajući tu činjenicu ne čudi previše ovakav ekološki udarac koji je čovjek ponovo zadao ovim prekrasnim planinama.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 141584
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr