20.02.2008.      

Autori: Goran Razić, Tomislav Seljan 

Snow Queen Trophy - iza kulisa

Dugi vikend na Sljemenu je iza nas i odrađen s 5+. Dojmovi su se slegli i reflektori ugasili. Razmislili smo još jednom o viđenome...

Ovogodišnje izdanje utrka "Snježne kraljice" ponudilo je mnoge sličnosti s prethodnim izdanjima, no kada čovjek pomisli kako od odličnog bolje ne može, utrka iz godine u godinu pokaže da je napredak ipak moguć. Najbolje slalomašice i slalomaše svijeta Sljeme je i ove godine dočekalo u vrhunskom izdanju. Usprkos proljetnim temperaturama, koje su vladale dobar dio siječnja, organizatori su ipak uspjeli pripremiti snježnu podlogu za koju su svi imali samo komplimente. Kao i prošle godine, baš uoči utrka na Sljemenu zavladale su prave zimske temperature, a uoči ženske utrke Sljeme je zabijelilo i nekoliko snježnih pahulja, tako da je ugođaj bio potpun. Niskim temperaturama se u prvom redu radovao Reno Fleiss, koji je i ove godine nadmašio samog sebe, te je sa svojim suradnicima ponovo omogućio kvalitetu staze dostojnu respekta. Staza je nudila gotovo jednake uvjete kako prvom natjecatelju, tako i onom sa startnim brojem 60.

Iako su i dosadašnje utrke odrađene na visokoj razini, dojma smo kako je ove godine sve izgledalo još bolje i kako je  i u organizacijskom smislu napravljen još jedan korak naprijed. Nikad na Sljemenu nije bilo toliko TV ekipa; utrke je prošloga vikenda izravno prenosilo čak 18 TV postaja iz cijelog svijeta, dok je za utrku bilo akreditirano više od 400 novinara.

Za razliku od velikog interesa novinara, posjećenost gledatelja je ipak bila nešto skromnija, nego proteklih godina. Službeni podaci govore kako je ovogodišnje izdanje ženske utrke "Kraljice" uživo gledalo između 9 i 10 tisuća gledatelja, no te su brojke, prema našim procjenama, ipak malo uvećane. Muška utrka nudila je ipak neko drugačije izdanje. Prvenstveni razlog posjećenosti većoj od 15 tisuća ljudi svakako leži u činjenici da je utrka bila održana na neradni dan. No podatak kako je na Sljeme prvi puta pohodila i muška karavana, te kako su pred zagrebačku publiku izašle nezaboravne legende svjetskog skijanja u humanitarnoj utrci Hypo Zagreb Ski Legends, bila je dovoljna pozivnica za odličnu posjetu najvatrenijih navijača.

Rezultatski je ova godina protekla na razini onih prijašnjih, ako ne i bolje. Iako je ovogodišnja ženska utrka prošla u znaku ispadanja Ane Jelušić, veseli odlična vožnja i zalaganje vrijedno respekta bolešću vidno iscrpljene Nike Fleiss, koja je i u takvom izdanju uspjela doći do odličnog 15. mjesta. Muška utrka je zato dala dodatan začin cijelom događaju. Velike ambicije, odlična forma te motivacija na granici moguće, nisu mogli proći nezapaženo. Ivica je ponovo zabljesnuo u svom poznatom stilu. Taktovi Johnny be good koji su zaorili Crvenim spustom označili su ono što se činilo gotovo nemoguće - Ivičinu vožnju u Svjetskom skijaškom kupu i to pred domaćom publikom na Sljemenu! Emotivan kakav jest, Ivica je na krilima domaćeg terena i publike, u transu doskijao do visokog drugog mjesta u utrci, u kojoj je jedino Matt bio dostojni protivnik.

Odlično navijanje, pune tribine, odlična staza, lijepo vrijeme, Ivičina vožnja iz snova, utrka legendi s imenima poput Girardellia, Stenmarka, Križaja, Hrovat, Tombe ili Madera, svakako su podaci koje će ovoga puta zaista biti teško nadmašiti. Činjenica je da smo sličnog mišljenja bili i prošle godine, no ovoga puta je organizator na leđa stavio velik teret - jer sve što nije bolje od već viđenoga često se smatra lošije. Nije posve pravedno, no visoki standardi glavno su obilježje Snježne kraljice. Već za 10 i pol mjeseci pred nama će se ponovo upaliti svijetla velike sljemenske pozornice. Do tada, neka Matt i Poutiainen čuvaju krune, zaslužili su ih.


 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 222087
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr