18.10.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić

Photo: Mikaela Shiffrin, Skijanje.hr

 

Tko su najbolji igrači skijaškog ruleta?

Slalom je definitivno skijaški rulet. U novoj nas sezoni očekuje 26 slalomskih utrka u obje konkurencije. Nama najzanimljivije, sljemenske utrke, održat će se 3. i 4. siječnja 2018. godine.

Nova sezona Svjetskog skijaškog kupa je pred vratima, a slalomsko natjecanje započinje u prvom dijelu studenoga. Prva postaja najboljih svjetskih slalomaša i slalomašica bit će finski Levi, mjesto u kojem su se Ivica i Janica Kostelić popeli na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Epitet najzanimljivijih slalomskih utrka, bar iz naše perspektive, pripada utrkama Snježne kraljice na Sljemenu. Prema planu Svjetske skijaške organizacije, FIS-a, trećeg dana nove 2018. godine održat će se ženska utrka slaloma, dok će samo dan kasnije hrvatski snijeg oprobati i najbolji slalomaši svijeta. Izuzetno se veselimo navedenim utrkama.

Slalomsko natjecanje protekle, 50. jubilarne, sezone bilo je poprilično neinteresantno zbog izuzetne dominacije određenih skijaša i skijašica. Male slalomske Kristalne globuse osvojili su Mikaela Shiffrin i Marcel Hirscher, inače ukupni prošlosezonski pobjednici Svjetskog skijaškog kupa. U ponekim su se utrkama događala iznenađenja, no u najvećoj mjeri doista smo mogli govoriti o dominaciji navedenog dvojca. Hoće li se isto nastaviti i u novoj sezoni, ostaje nam za vidjeti.

Mikaela Shiffrin u dosadašnjoj je karijeri osvojila čak četiri mala slalomska Kristalna globusa, stoga je jasno o kakvoj se slalomašici radi. Proteklu je sezonu bila svijet za sebe. Od devet slalomskih utrka, bila je najbolja u njih šest, što je svakako rezultat za svaki respekt. Sjetit ćete se one čudnovate sljemenske utrke kada se titulom Snježne kraljice okitila Veronika Velež Zuzulova. Upravo u toj utrci, Mikaela je ispala već u prvoj vožnji. Njezine su konkurentice takve trenutke morale koristiti kako bi mogle doći do pobjede. Kada je Mikaela završavala utrke, najčešće bi ih završavala na najvišim stepenicama pobjedničkog postolja.

Podsjetimo, zbog teške ozljede koljena, Snježna kraljica, Veronika Velež Zuzulova, bit će primorana preskočiti određeni dio sezone. Ona se podvrgnula operaciji eksperimentalne tematike te se pomalo oporavlja od iste. Njezine su želje ostvariti potpuni povratak do početka Olimpijskih igara u Pyeongchangu. Hoće li se navedeno ostvariti, teško je prognozirati, ali joj od srca želimo da nastupi na navedenom natjecanju te za nagradu uđe u skijašku besmrtnost.

Kako je Veronika ozlijeđena, Petra Vlhova će sama braniti boje svoje zemlje. Mlada Slovakinja u posljednje je dvije sezone pokazala kako se radi o jednoj izuzetno zanimljivoj skijašici. Protekle se sezone ustalila u krugu najboljih petnaest djevojaka te se očekuje dodatan napredak. Posjetimo, Petra je na završnici sezone u američkom Aspenu stigla do svoje druge slalomske pobjede u karijeri. Vjerujemo kako se u novoj sezoni može boriti za mjesta na postolju.

Osim navedenih slalomašica, još treba spomenuti dvije djevojke s vrhunskim ostvarenjima u navedenoj disciplini. Švicarka Wendy Holdener i Šveđanka Frida Hansdotter definitivno pripadaju krugu favoritkinja za ostvarenje poneke pobjede te osvajanje olimpijskog odličja. Wendy Holdener potekle sezone nije ostvarila slalomsku pobjedu, ali je zasigurno skijašica s najkonstantnijom formom, naravno nakon Mikaele Shiffrin. Sjajna švicarska reprezentativka čak je šest puta bila na pobjedničkom postolju, što joj je na kraju donijelo treće mjesto u slalomskom poretku. Njezina kolegica Frida Hansdotter, poznata kao vječita druga, zasigurno je skijašica s najviše osvojenih drugih pozicija u povijesti Svjetskog skijaškog kupa, čime u potpunosti opravdava svoj nadimak. Zanimljivo, protekle je sezone ostvarila jednu pobjedu te je još dva puta stigla do treće pozicije.

Navedenim djevojkama još valja dodati i Austrijansku Bernardette Schild te Norvežanku Ninu Loeseth, koje zasigurno mogu predstavljati konkurenciju svim slalomašicama, pogotovo u utrci olimpijskog slaloma. Na Olimpijskim igrama je krug favoritkinja uvijek veći, iz jednostavnog razloga što je riječ o samo jednoj utrci. U natjecanju Svjetskog skijaškog kupa ipak treba prikazati konstantu u formi i rezultatima.

Muško slalomsko natjecanje bilo je ponešto zanimljivije i uzbudljivije od onog ženskog. Marcel Hirscher dominirao je navedenim natjecanjem, ali je imao ozbiljnog konkurenta, Norvežanina Henrika Kristoffersena. Kao posljedicu sukoba s vlastitim skijaškim savezom, Henrik je ostvario ponešto slabije rezultate, što je Marcel svakako znao iskoristiti. Podsjetimo kako je u sezoni 2015./2016. upravo Kristoffersen bio najbolji u disciplini slaloma. Može li isto ponoviti ove sezone? Ipak je Hirscher trenutno ozlijeđen te će vrlo vjerojatno propustiti prvu slalomsku utrku sezone. Treba dodati kako se Marcel izuzetno brzo oporavlja te je već okusio snijeg. Navedeno samo može značiti da njegovim konkurentima ipak neće biti baš lako niti ove sezone.

Osim navedenog dvojca, koji je ipak svijet za sebe, sjajne slalomske rezultate znali su ostvariti i Felix Neureuther, Andre Myhrer, Alexander Horošilov, Stefano Gross, Manfred Moelgg, Dave Ryding, Michael Matt te još poneki skijaši. Navedeni svakako mogu iznenaditi u pokojoj utrci, što se pretežito odnosi na onu olimpijsku.

Felix Neureuther neizostavan je faktor ukoliko se priča o tehničkim disciplinama Svjetskog skijaškog kupa. Novopečeni otac prekaljeni je slalomaš te je uvijek spreman zapapriti onim najboljima. Njegova slalomska izdanja dosta su neuravnotežena, što ga čini jednim od nepredvidljivijih skijaša. U novoj sezoni zasigurno će puhati za vrat najboljima te će iskoristiti svaku priliku koja mu se bude pružila. Njegov talijanski kolega, Manfred Moelgg, pripada skupini veterana Svjetskog skijaškog kupa. Ovaj stari lisac prošle je sezone bio fantastičan, što govori i činjenica da je ostvario prvu pobjedu nakon osam godina sušnog razdoblja. Zasigurno se dobro sjećate gdje je pobijedio. Na Sljemenu vlada neka posebna klima, koja nikako ne ide u prilog papirnatim favoritima. Neka tako i ostane.

Andre Myhrer, svojedobno jedan od najvećih Ivičinih konkurenata, još je uvijek na visokom slalomskom nivou. Iako je protekle sezone bio ponešto slabiji, nikako ga ne treba otpisati jer je već mnogo puta pokazao sve svoje slalomske vještine. Alexander Horošilov uvijek se pokaže kao tempirana bomba. Kad se najmanje nadamo u njegov sjajan rezultat, on ga ostvari. Uvijek je prisutan u vrhu te je sposoban napraviti poneko iznenađenje.

Moelggov reprezentativni kolega, Stefano Gross, kroz godine nastupanja u Svjetskom skijaškom kupu nije se isprofilirao u skijaša za najviša ostvarenja. Mnogo je puta imao dosta dobru situaciju nakon prve vožnje, ali bi onda znao sve upropastiti u drugom dijelu natjecanja. Može li u novoj sezoni uhvatiti konstantu u svojim rezultatima, ostaje za vidjeti, no Stefano definitivno pripada skupini skijaša koji mogu doći do najviših ostvarenja. Pa makar i jedanput.

Posljednja dva spomenuta skijaša jesu Dave Ryding i Michael Matt. Obojci je zajednička činjenica da su protekle sezone, po prvi puta u svojim karijerama, ostvarili izuzetno visoke rezultate. Michael, inače brat od Marija Matta, čak je došao do pobjede u Kranjskoj gori, dok je Dave svoj najbolji rezultat ostvario u Kitzbühelu, osvajanjem druge pozicije. Oba skijaša imaju potencijala za dodatan iskorak u novoj sezoni te ćemo za zadovoljstvom pratiti njihova izdanja.

Uz sve navedene skijaše, treba još spomenuti i Alexisa Pinturaulta. Naime, sam Alexis je najavio kako planira napasti veliki Kristalni globus, a da bi navedeno ostvario, zasigurno se mora približiti i slalomskom vrhu. Njegova najbolja disciplina zasigurno je veleslalom, no za postizanje izrečenog cilja, drastično mora poboljšati nastupe i u drugim disciplinama. Kako je po prirodi skijaš tehničkih disciplina, to se onda najviše odnosi na slalom.

Marcel Hirscher i Mikaela Shiffrin protekle su sezone bili najbolji u ukupnom poretku i u slalomskom poretku. Dok je obrana prvog naslova dosta neizvjesna, obrana slalomskih titula u ovom se trenutku čini vrlo izvjesnom. Hoće li tako i biti ili će im netko pomrsiti račune, saznat ćemo u ožujku sljedeće godine. Ali u vremenu do završnice sezone, nadamo se velikom broju interesantnih slalomskih utrka. Pa neka najbolji pobjede.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 126077
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr