27.09.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Za mjesec dana započinje nova skijaška sezona

Točno je mjesec dana do početka nove sezone Svjetskog skijaškog kupa. Nova nam sezona donosi izuzetno veliki broj utrka. Sve započinje utrkama veleslaloma u austrijskom Söldenu, dok je završnica sezone rezervirana za švedski Are.

Protekla, 50. jubilarna, sezona Svjetskog skijaškog kupa završila je 19.ožujka, utrkom slaloma u američkom Aspenu. Od tog trenutka, pa do početka nove skijaške sezone, proteći će nešto više od sedam mjeseci. Stoga s velikim nestrpljenjem očekujemo početak nove, olimpijske sezone. Natjecanje Svjetskog skijaškog kupa započet će, prema već ustaljenom običaju, potkraj listopada u austrijskom Söldenu.

Nadolazeću sezonu karakterizira izuzetno veliki broj planiranih utrka. Od kraja listopada, pa do sredine ožujka sljedeće godine, planira se održati čak 90 utrka u natjecanjima Svjetskog skijaškog kupa i Olimpijskih igara. Iako je protekla sezona bila sezona iznenađenja, nadamo se kako ni u nadolazećoj sezoni neće nedostajati uzbuđenja. Pogotovo ako se sjetimo kako će konkurencija biti još žešća nego protekle sezone, zbog mnogobrojnih povrataka vrhunskih skijaša i skijašica, o čemu smo već pisali.

Nakon tehničkog uvoda u sezonu, u vidu veleslalomskih utrka u Söldenu te slalomskih utrka u finskom Leviju, slijedi američko-kanadska turneja. U tom dijelu sezone imat ćemo priliku vidjeti natjecanja u gotovo svim disciplinama te ćemo moći procijeniti odnos snaga u Svjetskom skijaškom kupu. Po povratku na europski snijeg, ženski dio skijaške karavane očekuje utrke brzih disciplina u švicarskom St.Moritzu, dok skijaši odlaze u francuski Val’d Isere na ispite tehničkih disciplina.

Po okončanju navedenih utrka, slijedi francusko-talijanska serija utrka. Skijaše očekuju utrke u Val Gardeni, Alta Badiji, Madonni di Campiglio i Bormiju, dok skijašice odlaze u Val d’ Isere i Courchevel. Za kraj 2017. godine, ženski dio skijaške karavane odlazi u austrijski Lienz, gdje ih očekuju utrke tehničkih disciplina.

Prvi dan nove godine donosi nam city event u norveškoj prijestolnici, Oslu. Kao što je uobičajeno, i ove je sezone najveći broj utrka planiran u siječnju. Sjetimo se zlatne sezone 2010./2011., kada je Ivica Kostelić upravo u siječnju napravio najveći korak do osvajanja velikog Kristalnog globusa. Tada je postigao nevjerojatnih sedam pobjeda u jednom jedinom mjesecu. Rezultati za pamćenje.

Vjerujemo kako će i ove sezone navedeni mjesec biti ključan za neke od natjecatelja. Nakon city eventa, 03. i 04. siječnja, na rasporedu su utrke na Sljemenu. Po odlasku iz Hrvatske, skijaši odlaze u švicarski Adelboden, dok će se skijašice natjecati u susjednom Mariboru. Nakon navedenog vikenda, započinju legendarne utrke u obje konkurencije. To znači da muški dio skijaške karavane prvo putuje u Wengen, a zatim i u Kitzbühel. Žene odlaze u Bad Kleinkirchheim, odnosno u Cortinu d’ Ampezzo.

Do kraja siječnja skijaši će odraditi i utrke u Schladmingu, Garmisch-Partenkirchenu i Stockholmu, dok skijašice raspored odvodi u Flachau, Kronplatz, Lenzerheide, Stockholm te Garmisch-Partenkirchen. Zaključno sa završnom siječanjskom utrkom, broj odrađenih utrka Svjetskog skijaškog kupa trebao bi se popeti na 62. Samo siječanj nosi 28 utrka najboljeg svjetskog skijaškog natjecanja. Veljača je rezervirana za 23. Olimpijske igre u južnokorejskom Pyeongchangu. Prva utrka olimpijskog natjecanja, spust skijaša, na rasporedu je 11. veljače, dok će se isto završiti team eventom 24. veljače 2018. godine.

Nakon Olimpijskih igara preostaje još nekoliko utrka Svjetskog skijaškog kupa do same završnice sezone. Skijašice će skijati u Crans Montani i Ofterschwangu, dok će skijaši svoje utrke odraditi u Kranjskoj gori i Kvitfjellu. Završnica nadolazeće sezone odigrat će se u švedskom Areu od 14. do 18. ožujka 2018. godine. Izuzetno se veselimo nadolazećoj sezoni, za koju se smo sigurni da neće razočarati.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 222816
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr