03.01.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić

Photo: Skijanje.hr / Sport-IT

 

Zagreb - SL(ž): Shiffrin je nova Snježna kraljica

Amerikanka Mikaela Shiffrin najbrža je skijašica dvanaestog izdanja natjecanja Snježne kraljice. U potpunosti je nadvisila konkurenciju.

Prva srijeda u 2018. godini donijela je utrku Svjetskog skijaškog kupa na domaćem terenu. Dvanaesto izdanje Snježne kraljice obilježili su teški vremenski uvjeti te sjajna Amerikanka Mikaela Shiffrin. Organizatori utrke su odradili sjajan posao. Unatoč susnježici, odnosno kiši, koja je posebno prevladavala u drugom dijelu natjecanja, staza je izdržala sve napore te će biti spremna za sutrašnji dan.

-.-Skijanje.hr, Sport-IT-.- 

Natjecanje je, u kontekstu borbe za prvo mjesto, bilo neizvjesno dok se niz Crveni spust nije spustila skijašica sa startnim brojem 4. Dvadesetdvogodišnja Amerikanka besprijekorno je odskijala prvu vožnju te je već tada riješila pitanje koja će se skijašica ove godine okruniti kao nova Snježna kraljica. Drugi dio natjecanja bio je samo formalnost. Nakon prve vožnje, Mikaela je imala prednost nad drugoplasiranom od 1.41 sekundu te je u drugi dio natjecanja ušla ponešto ležernije. U prvom je dijelu staze gubila svoju ogromnu prednost, da bi u posljednjem dijelu staze, gdje se već skijalo po kanalima, odskijala kao niti jedna skijašica, što je rezultiralo vremenom od 1:53.07 minuta. Koliko je to vrijeme čudesno govori i podatak da je prvu pratiteljicu zaledila na 1.59 sekundi zaostatka. Fenomenalno, impresivno, nevjerojatno. Dodajmo kako je Mikaeli ovo treći naslov Snježne kraljice. Istom titulom već se okitila 2015. i 2013. godine.

Odmah iza Mikaele smjestila se skijašica po imenu praznina. Daleko poslije nje, još jedanput, 1.59 sekundi iza Snježne kraljice plasirala se Švicarska Wendy Holdener. Obje je vožnje odskijala na jednoj sjajnoj zemaljskoj razini, ipak, nije se mogla natjecati sa slalomskom božicom. Valja napomenuti kako je ovo Wendyjin najbolji sljemenski rezultat u karijeri, stoga se ne može reći kako je razočarala.

Treću poziciju ugrabila je, petoplasirana iz prvog dijela natjecanja, Šveđanka Frida Hansdotter. Njezino izdanje u prvoj vožnji bilo je relativno slabo te ju je zasigurno koštalo druge pozicije. U drugom je djelu odskijala više nego dobro te je zasluženo završila na navedenoj poziciji. Za pobjednicom je zaostala 2.11 sekundi, dok je od Holdener bila sporija za 0.52 sekunde. Nakon prošlogodišnje četvrte pozicije, ovo je definitivno iskorak.

Osim djevojaka s pobjedničkog postolja, valja spomenuti još neke skijašice koje su ostvarile zapažene izvedbe te solidne rezultate. U navedenu skupinu spada Austrijanka Katharina Gallhuber, koja je sa startnim brojem 19 stigla do šeste pozicije. Fenomenalan je rezultat ostvarila njezina reprezentativna kolegica i imenjakinja, Katharina Liensberger. Ona je sa startnim brojem 35 doskijala do osmog mjesta. Treba spomenuti i, pomalo zaboravljenu, Erin Mielzynski. Startni broj 22 te solidne vožnje dovele su je do sedme pozicije. 

Nakon prvog dijela natjecanja, šestu je poziciju držala Francuskinja pod švedskom zastavom, Estelle Alphand. Hrabro je ušla i u drugu vožnju, na prvom prolazu je čak povećala prednost nad tada vodećom Gallhuber, ali nije bilo sreće. Zajahala je kolac što je označilo ispadanje iz utrke. Slično Alphand, premijerno je odskijala i naša Ida Štimac. Sa startnim brojem 66 sjajno je ušla u utrku. Napadala je svaki štap kao da joj je zadnji. Nažalost, učinila je istu pogrešku kao i Estelle te nije završila utrku. Bilo je to sjajno iskustvo mladoj Riječanki, koja svojim pristupom i rezultatima u svojoj kategoriji definitivno obećava.

-.-Skijanje.hr, Sport-IT-.- 

Jedna naša predstavnica ipak je stigla u ciljnu ravninu. Riječ je o Leoni Popović. Ona je sa startnim brojem 64 završila utrku na 47. poziciji. Podsjetimo, Leoni su ipak ponešto draže discipline veleslaloma, superveleslaloma te alpske kombinacije, stoga bi bilo nerealno očekivati nešto više od onoga što je danas ostvarila. Obje postave staze, prije svih skijašica, oprobao je naš Ivica Kostelić. Bila je to prekrasna predstava s happy endom za sjajnu Amerikanku.

Sutra nas očekuje novo izdanje muške sljemenske utrke. Od 12:45 sati zakazan je početak prve vožnje, dok će drugi dio natjecanja započeti od 16:30 sati. Utrku će započeti Talijan Stefano Gross. Favoriti, Henrik Kristoffersen je izvukao startni broj 4, dok će Marcel Hirscher u utrku startati sa startnim brojem 5. U utrci ćemo imati čak šest predstavnika. To su redom Matej Vidović, Istok Rodeš, Filip Zubčić, Natko Zrnčić-Dim te Elias i Samuel Kolega. Nadamo se kako ćemo barem jednog od njih gledati u obje slalomske vožnje.

-.--.- 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 238643
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr